Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pochybné rozhodnutie poslancov parlamentu: Médiá bude kontrolovať sympatizant Tisa

Pavol Holeštiak Zobraziť galériu (4)
Pavol Holeštiak (Zdroj: Facebook/Pavol Holeštiak)

BRATISLAVA - Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu sa stal Pavol Holeštiak. Rozhodli o tom v tajnej voľbe poslanci Národnej rady SR. Holeštiak je sympatizantom Jozefa Tisa, vydal aj básnickú zbierku na jeho počesť a na svojej sociálnej sieti šíri dezinformácie a postavil sa proti médiám, opozícii i Andrejovi Kiskovi. Odteraz bude dozerať na RTVS.

Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bude do 28. marca 2023 Pavol Holeštiak. V tajnej voľbe o tom v stredu rozhodli poslanci NR SR, od ktorých získal 82 hlasov. Holeštiaka, ktorý je vedúcim pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne, do funkcie navrhlo Občianske združenie Spotrebiteľská informačná agentúra. Za Holeštiaka hlasovali poslanci Smeru, SNS, Most-Híd a Sme rodina.

Pavla Holeštiaka sme požiadali o reakciu.

Sympatizant Jozefa Tisa

Holeštiak bol v minulosti riaditeľom Úradu Žilinského samosprávneho kraja, kam sa dostal vďaka členstvu v SNS. To mu pomohlo v minulosti dostať sa aj do Rady STV. V súčasnosti je mestským poslancom v Čadci (kandidoval za SNS a Smer). Pavol Holeštiak sa netají tým, že je obdivovateľom prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, ktorý bol odsúdený ako vojnový zločinec. Vo svojom vydavateľstve Vzlet dokonca v roku 2004 vydal zbierku básni na oslavu Tisa. 

Pochybné rozhodnutie poslancov parlamentu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: jozeftiso.sk)

Okrem Holeštiaka bol na titulke zbierky ako autor uvedený aj Peter Kubica, ktorý spolu s Holeštiakom pôsobil na úrade ŽSK. Kubica je v súčasnosti členom Rady RTVS. Obdivovateľ Tisa tak bude dozerať na verejnoprávnu RTVS a získa možnosť udeľovať pokuty televíziám a rádiám. Miesto v Rade sa uvoľnilo potom, ako Peter Joanidis 22. marca predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (SNS) oznámil, že sa vzdáva funkcie.

Pavol Holeštiak: Prvému

Je dosť toho, prečo načim vďaku
Od devy po starca
Z úprimných duší
Ešte i dnes v dvetisícom roku
Fafrnkov nenávistných s absenciou umu

Ten maják dejín Slovenov
I tak pevne
Sám
Obstál

Báseň napísal autor v roku 2000. Do zbierky okrem okrem Holeštiaka a Kubicu prispel aj bývalý poslanec za SNS, ktorý neoprávnene používal profesorský titul Jozef Rydlo, ktorého manželka obvinila z pokusu o vraždu jej a jej detí. Do zbierky prispel aj Jozef Podmanický.

Propagácia nacionalistických názorov

Holeštiak sa už predtým angažoval v propagácii nacionalistických názorov, ktoré šíril pred rozpadom Československa ako šéfredaktor kysuckého časopisu Slovač. Jozef Tiso svojimi činmi vytvoril atmosféru, ktorá viedla k deportáciám a vyvraždeniu slovenských Židov. Slovensko sa stalo závislým na Hitlerovom Nemecku. 

Pochybné rozhodnutie poslancov parlamentu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Pavol Holeštiak)

Na Facebooku zdieľa príspevky z dezinformačných a propagandistických stránok. Kritizuje prezidenta Andreja Kisku, opozíciu i médiá. Zdieľal napríklad príspevok o tom, že George Soros chystá na Slovensku prevrat.

Pochybné rozhodnutie poslancov parlamentu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Pavol Holeštiak)

O jeden uvoľnený post v RVR sa uchádzali traja kandidáti. Poslanec Peter Marček (nezaradený) nominoval živnostníka Dušana Budzaka. Občianske združenie Spotrebiteľská informačná agentúra navrhlo Pavla Holeštiaka (vedúci pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne) a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová nominovala Natáliu Holinovú (slobodné povolanie).

Viac o téme: Rada pre vysielanie a retransmisiuPavol Holeštiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu