Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je to tu! Meteorológovia zverejnili veľkú predpoveď počasia: Pekelné leto, búrky a možno aj tornádo

Najlepšie bude zrejme pri mori Zobraziť galériu (3)
Najlepšie bude zrejme pri mori (Zdroj: Thinkstock, archív)

BRATISLAVA - Ak ešte nemáte naplánovanú dovolenku niekde pri mori, teraz je ten správny čas. Leto sa blíži neuveriteľnou rýchlosťou a teploty sa šplhajú smerom na hor. Počas prázdninových mesiacov nás však čaká poriadne horúce počasie, ale aj búrky.

Meteorológovia z AccuWeather, ktorí pravidelne robia krátkodobé aj dlhodobé predpovede počasia, zverejnili, aké leto nás tento rok čaká. V niektorých častiach východnej Európy sa zvýši riziko sucha, to znamená, že teplo a sucho môže zvýšiť riziko požiarov a to najmä vo Francúzsku a Nemecku.

Časté budú výskyty búrok, ktoré zase môžu zvýšiť hrozbu záplav v južnom Taliansku a na južnom pobreží Balkánu.

Predpoveď počasia na leto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: accuweather.com)

Západnú a južnú Európu potrápi teplo

Poriadne horúce počasie meteorológovia očakávahú v júli až v auguste najmä vo Francúzsku a Taliansku, kde sa teploty môžu vyšplhať až do 38 stupňov.

"Existuje obava z dlhodobej vlny horúčav, ktorá by mohla byť nebezpečná pre mladých, ale aj starších ľudí," povedal Alan Reppert, meteorológ z Accuweather. Roys Tyler dodal, že existuje aj obava zo zhoršenej kvality ovzdušia, ktorá bude mať veľký vplyv na starších ľudí a ľudí, ktorí majú zdravotné problémy.

Európu potrápia aj búrky. Tie môžu byť silné, práve pre neprimerané teplo. Najviac by sa ich malo vyskytnúť v Poľsku, Českej republike a Bielorusku. Najsilnejšie búrky môžu spôsobiť aj tornáda a krupobitie. Takéto búrky sa môžu vyskytnúť aj kúsok od nás, vo Viedni. Búrky môžu spôsobiť aj život ohrozujúce bleskové záplavy.

Najintenzívnejšie vlny horúčav budú v južnom Francúzsku, severnom Taliansku a Nemecko. Prúdenie horúceho vzduchu bude mať za následok dlhé úseky nadmerného tepla. Môže ísť dokonca o jedno z najteplejších liet za posledné desaťročie v celej Británii. Rovnako sa zvýši obdobie sucha, čo bude mať vplyv na poľnohospodárstvo.

Viac o téme: LetoPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu