Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí vojaci pomáhajú po celom svete: Veľká MAPA, v týchto krajinách vykonávame misie!

Pamätná medaila za účasť vo vojenskej operácii Resolute Support v Afganistane Zobraziť galériu (8)
Pamätná medaila za účasť vo vojenskej operácii Resolute Support v Afganistane (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Do zahraničia poputujú ďalší slovenskí vojaci. K 251 príslušníkom OS SR v misiách po celom svete pribudne najviac až 152 vojakov, ktorých Slovensko vyšle na územie Lotyšska. Vyslanie v stredu 116 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR.

Slovenskí vojaci budú pod velením Kanady s možnosťou nasadenia aj na území Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky na základe spolupráce s ich ozbrojenými silami a ozbrojenými silami iných členských krajín NATO.

„Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo schválenie Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku formou rozmiestnenia jednej mnohonárodnej práporovej skupiny v každom z uvedených štátov," konštatuje sa v predkladacej správe k materiálu.

Týmto krokom sa demonštruje solidarita spojencov, odhodlanie a schopnosť reagovať spustením okamžitej reakcie proti agresii voći členskému štátu NATO. V zmysle schváleného materiálu by slovenskí vojaci mali v Pobaltí pôsobiť od 1. júla 2018 v dvoch šesťmesačných rotáciách. 

Momentálne Slováci pôsobia v siedmich operáciách, kde je vyslaných 251 príslušníkov OS SR.

Cyprus, UNFICYP, 159 vojakov

Najviac slovenských vojakov pôsobí v misii UNFICYP na Cypre. Vyslanie jednotiek bolo schválené v roku 2001, Slovensku v nej prináleží 280 miest, pričom momentálne tu pôsobí 159 vojakov. Tí pomáhajú udržiavať krehkú rovnováhu na ostrove, ktorý je rozdelený na dve časti - tureckú a grécku.

Cieľom a poslaním misie, ktorá začala v roku 1964,  je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy. „Pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne jednotky OS SR zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom," uvádza sa na stránke Ministerstva obrany SR. 

Slávnostný nástup vojakov odchádzajúcich
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Slávnostný nástup vojakov odchádzajúcich
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Slávnostný nástup vojakov odchádzajúcich
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Slovenskí vojaci na odchode na Cyprus, 10. marec 2017 - Foto: TASR - Henrich Mišovič

Afganistan, RS, 36 vojakov

Operácia Resolute Support (RS) vznikla 1. januára 2015 na základe rozhodnutia Severoatlantickej rady NATO z 28. novembra 2014. Na rozdiel od predchádzajúcej operácie ISAF je menšia (12.813 vojakov) a ide o nebojovú operáciu. Jej hlavným cieľom je podpora budovania a rozvoja schopností Afganských národných bezpečnostných síl (ANSF).

Konečným cieľom operácie Resolute Support je dosiahnutie stavu, v ktorom bude afganská vláda schopná prevziať zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť rešpektujúc ľudské práva a zákon, bez potreby podpory NATO. Slovensku prináleží 66 miest v tejto operácii, v súčasnosti v Afganistane pôsobí 36 vojakov.

Na snímke slávnostný nástup
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

Na snímke slávnostný nástup
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR- Erika Ďurčová)

Príchod vojakov z operácie Resolute Support - Foto: TASR / Erika Ďurčová

Bosna a Hercegovina, ALTHEA, 43 vojakov

Operácia ALTHEA sa začala 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v krajine pôsobila v rokoch 1997-2004. Od 1. mája 2010 bola spustená aj neexekutívna - podporná a poradenská časť operácie. Pôsobí tu 42 slovenských vojakov. Jeden slovenský vojak pôsobí aj na Veliteľstve NATO v Sarajeve.

Blízky východ, UNTSO, 2 vojaci

UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) je najstaršia medzinárodná vojenská misia, ktorá od 28. mája 1948 pôsobí v Sýrii, Izraeli, Libanone, Egypte a Jordánsku. Dvaja slovenskí vojenskí pozorovatelia v misii pôsobia v Golanských výšinách.

Stredomorie, EUNAVFOR MED, 10 vojakov

Rada Európskej únie sa 18. mája 2015 rozhodla o vedení vojenskej operácie v južnej časti centrálneho Stredomoria s názvom EUNAVFOR MED. Jej poslaním je prispieť k rozloženiu sietí, ktoré sa zameriavajú na prevádzanie ľudí a obchodovanie s ľuďmi. Na operácii sa v súčasnosti podieľa 24 štátov Európskej únie. Slovenská republika vyslala do oblasti desať príslušníkov ozbrojených síl, druhá rotácia našich vojakov sa v týchto dňoch vrátila domov.

Veliteľ operácie Ladislav Kováč
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR / Branislav Račko)

Veliteľ operácie Ladislav Kováč počas slávnostného privítania príslušníkov Vojenskej polície po návrate z operácie EUNAVFOR MED SOPHIA v Stredozemnom mori - Foto: TASR / Branislav Račko

Gruzínsko, EUMM, 1 vojak

Rada EÚ dňa 15. septembra 2008 rozhodla o vytvorení Pozorovateľskej misie EÚ (EUMM), ktorá začala na území Gruzínska pôsobiť k 1. októbru 2008. Úlohou misie je zlepšenie komunikácie s ruskými ozbrojenými zložkami. Slovensko má v tejto misii jedného príslušníka OS SR.

Viac o téme: VojaciZahraničné misie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu