Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko čelí extrémnemu suchu! Katastrofické scenáre, to najhoršie náš ešte len čaká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Leto sa začne až o pár týždňov a Slovensko má už za sebou nezvykle teplé mesiace. Zrážok je však málo a niektoré územia na Slovensku sú extrémne suché už teraz. Predpoveď na najbližšie mesiace však nie je pre pôdu veľmi pozitívna. Sucho je aj na miestach, kde to nie je zvykom. Hrozí, že úroda bude tohto roku slabá, najväčšie teplá nás ešte len čakajú. Príroda na Slovensku však nie je na takúto klímu prispôsobená.

Sucho je momentálne na väčšine územia Slovenska. Dokonca aj na severe, kde sucho nebýva. "Je to dôsledkom viacerých faktorov, najmä mimoriadne teplého počasia, ktoré u nás panuje už vyše mesiaca. Vysoké teploty totiž zvyšujú aj výpar. Ak sa počas tak teplého počasia nevyskytujú celoplošné zrážky, sucho sa začne prejavovať už po pár týždňoch," uviedol pre Topky meteorológ Pavel Matejovič.

Aktuálna situácia sucha na Slovensku v 18. týždni.
Zobraziť galériu (5)
Aktuálna situácia sucha na Slovensku v 18. týždni.  (Zdroj: intersucho.cz)

Hrozí, že úroda bude slabá

"Snehu bolo túto zimu málo a na horách sa rýchlo roztopil. Preto je sucho aj v horských oblastiach severného Slovenska. Bez zavlažovania sa za takýchto podmienok prakticky nedá nič dopestovať, resp. úroda bude slabá," uviedol meteorológ. V tejto chvíli sa však nedá povedať, či bude sucho pokračovať. "V druhej polovici mája prognostické modely síce očakávajú nejaké zrážky, ale aký budú mať charakter, je v tejto chvíli otázne."

Sucho sa za posledné štyri týždne zintenzívnilo.
Zobraziť galériu (5)
Sucho sa za posledné štyri týždne zintenzívnilo.  (Zdroj: intersucho.cz)

Pomôže len niekoľkodňový dážď

Pokiaľ budú zrážky vo forme prehánok a búrok, v takom prípade sa vyskytnú len na niektorých miestach. "Kde búrky nebudú, alebo spadne len málo zrážok, sucho bude pretrvávať aj naďalej. No aj keď pri búrkových lejakoch v krátkom čase spadne veľa zrážok, nepriaznivý stav to veľmi zmeniť nemusí, pretože voda za takých podmienok rýchlo odteká a spôsobuje skôr lokálne záplavy," vysvetľuje Matejovič.

Slovensko čelí extrémnemu suchu!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: intersucho.cz)

Zlepšiť nepriaznivý stav by mohol len tzv. krajinský dážď. "Ide o zrážky, ktoré by sa vyskytli na väčšine územia a trvali by niekoľko dní. Nezostáva nám nič iné len dúfať, že výdatnejší dážď sa naozaj vyskytne, no spoliehať sa na to nedá. Zrážky sa totiž oveľa ťažšie predpovedajú ako teploty, preto prognostické modely na dlhšiu treba brať so značnou rezervou," uviedol.

Klíma ako na Balkáne, treba sa prispôsobiť

Už teraz tu máme klímu, ktorá je porovnateľná s klímou Balkánu, tvrdí Matejovič. "Tento trend "balkanizácie" klímy bude pokračovať. Preto bude dôležité sa na takéto podmienky adaptovať, najmä pokiaľ ide o hospodárenie s vodou," povedal meteorológ. "Mali by sa urobiť také opatrenia, aby krajina bola schopná čo najviac vody absorbovať, aby tá neodtiekla vodnými tokmi do mora."

Slovensko čelí extrémnemu suchu!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: intersucho.cz)

V budúcnosti je totiž predpoklad, že suchá budú čoraz častejšie a intenzívnejšie. "Tie najväčšie máme vlastne ešte len pred sebou. Hovoria o tom viaceré štúdie klimatológov a hydrológov. To všetko bude mať dôsledky aj na prírodu, ktorá nie je u nás na také klimatické podmienky adaptovaná," dodal na záver meteorológ.

Viac o téme: PočasieSuchoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu