Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Megakontrola potravín FOTO: Tisícka potravín nevyhovela, kontrolóri odhalili nechutné detaily

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil výsledky vykonaných kontrol za rok 2017 v potravinárskych prevádzkach. Zobraziť galériu (3)
Úrad verejného zdravotníctva zverejnil výsledky vykonaných kontrol za rok 2017 v potravinárskych prevádzkach. (Zdroj: ÚVZ SR, )

BRATISLAVA – Kontrolóri z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vykonali počas minulého roka takmer 40-tisíc kontrol v potravinárskych prevádzkach. Najčastejším pochybením boli nedostatky v prevádzkovej hygiene a týkali sa ako znečistenia prevádzky a pracovných plôch, tak plesní či nedostatočnej sanácie priestorov.

ŠOK: Kupujeme hnilé zemiaky, oslizlé bravčové mäso a obschnuté žemle, inšpektori pokutovali vo veľkom

Pochybenia sa našli tiež pri skladovaní potravín, napríklad nefunkčným chladiacim zariadením, neoddeleným skladovaním vzájomne nezlučiteľných potravín, ale aj pri v manipulácii s potravinami či pri potravinách po dátume minimálnej trvanlivosti, resp. dátume spotreby. „Zaznamenali sme aj nevhodné odstraňovanie odpadov a chýbajúce doklady o nakladaní s organickým odpadom,“ uviedla Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ SR.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Orgány verejného zdravotníctva zároveň v roku 2017 prijali 1145 podnetov, čo je zhruba o 50 viac ako v roku 2016. Z celkového počtu bolo 38 percent neopodstatnených, 36 percent opodstatnených a pri zvyšných nebolo možné dokázať ich opodstatnenosť, resp. boli odstúpené na doriešenie.

Kontrolóri odhalili obrovské nedostatky

Najčastejším predmetom podnetov boli nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, zdravotné ťažkosti po konzumácii pokrmov, nevyhovujúca senzorická kvalita pokrmov, nedostatky v skladovaní surovín a potravín či nesprávna manipulácia so surovinami a hotovými pokrmami. Zákazníci sa sťažovali aj na nevyznačenie alergénov na jedálnom lístku a hluk z hudobnej produkcie. „Najzávažnejším problémom, sprevádzaným zvyšujúcim sa počtom podnetov, bol internetový predaj výživových doplnkov, ktorý si vyžaduje náročné dokazovanie,“ doplnila Račková.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Kontrolou neprešla viac než tisícka potravín

Hygienici sa aj v minulom roku zamerali zároveň na bezpečnosť pokrmov, pričom na preskúmanie odobrali 14.141 vzoriek potravín, pokrmov či prídavných látok. Kontrolou sa preukázala nevhodnosť pri 1168 vzorkách, čo predstavuje 8,26 percenta. Najvyššie percento nevyhovujúcich vzoriek v porovnaní s ostatnými vzorkami potravín bolo zaznamenané v prípade nealkoholických nápojov (22 percent), lahôdkarských výrobkov (16,8 percenta), syrov a bryndze zo Slovenska (16,7 percenta), pokrmov rýchleho občerstvenia (16,5 percenta) a zmrzliny a dezertov (15,5 percenta).

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

„Musíme aj naďalej upozorňovať prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a zariadení spoločného stravovania, aby boli dôslední pri dodržiavaní zásad prevádzkovej a osobnej hygieny, podmienok skladovania potravín, ochrany pred kontamináciou a doby uchovávania rozpracovaných pokrmov a polotovarov,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Predísť sa tým dá vzniku závažných zdravotných komplikácií spôsobených konzumáciou kontaminovaných potravín.

Viac o téme: KontrolaPotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu