Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikli detaily z trestného oznámenia: Poslanec opísal Kočnerove a Bašternákove kšefty

Marián Kočner Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - So závažným podozrením sa obrátil opozičný poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) na Generálnu prokuratúru SR. V pondelok podal trestné oznámenie na neznámych páchateľov. Poukázal na organizovanú zločineckú skupinu, v ktorej figurujú mená kontroverzných podnikateľov Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.

Pri trestnom oznámení vychádzal Rajtár zo svojich vlastných zistení, trestných oznámení, ako aj z medializovaných informácií. Charakter skutkov podľa neho hovorí o tom, že ich realizácia si vyžadovala súčinnosť viacerých osôb. Mali spáchať viacero závažných trestných činov ekonomickej povahy. O celom prípade informujú portály Aktuality.sk a etrend.sk.

Za podozrivých označil okrem iných aj Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka s tým, že museli vedieť o svojom nezákonnom konaní. Daňových podvodov a neoprávneného uplatnenia si odpočtu DPH sa podľa Rajtára dopúšťali pri manipulácii s nehnuteľnosťami. 

V trestnom oznámení podrobne popisuje machinácie, ku ktorým malo dochádzať. Podozrenia, že došlo k podvodom a že tieto podvody boli vykonané organizovanou zločineckou skupinou, sú silné. Silné je aj podozrenie, že sa jej darilo práve preto, lebo mala krytie z najvyšších miest v štáte. V tomto prípade nám však nepomôžu talianske justičné orgány. V tomto prípade si musíme pomôcť sami," hovorí Rajtár.

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (3)
Jozef Rajtár  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

V trestnom oznámení opísal vzťahy kontroverzných podnikateľov Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka v súvislosti s ich firmami a rodinnými príslušníkmi. Spolupáchatelia Rajtárom opísaných trestných činov pochádzajú z právnických, účtovných a audítorských spoločností, ale aj z orgánov ochrany práva.

Spomínané kauzy

Kočner aktuálne figuruje vo viacerých kauzách. Na súde prebieha proces, v ktorom si jeho spoločnosť uplatňuje zmenku z roku 2000 za takmer 8,3 milióna eur voči televízii Markíza. Budova Majáku nádeje, ktorý poskytoval útočisko týraným matkám s deťmi, bola spájaná s jeho firmami. Aktuálne ide do konkurzu. V oboch prípadoch figuruje aj exminister Pavol Rusko. "O vami uvádzanom trestnom oznámení nemám žiadnu vedomosť," reagoval pre Trend ešte minulý štvrtok Kočner.

Rajtár trestné oznámenie podal aj v minulosti. Išlo o prípad luxusnej nehnuteľnosti v lokalite Bonaparte a súvisiace vratky DPH za vyše 3 milióny eur. V budove si byt od Bašternáka prenajíma expremiér Robert Fico. Opozičný poslanec hovorí aj o opakovaných predajoch hotelov na Donovaloch, ako aj o prípade golfového areálu. V oboch spomenutých figurujú firmy z Kočnerovho okolia. 

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (3)
Ladislav Bašternák  (Zdroj: Jan Zemiar)

Trestné oznámenie Rajtár podal aj na Ladislava Bašternáka. Opísal prevody aj kúpu siedmich bytov za 12 miliónov eur. Bašternákova firma BL-202 si za to vypýtala od štátu vratku DPH za takmer 2 milióny eur. Podnikateľ prejavil účinnú ľútosť a peniaze vrátil. Špeciálny prokurátor ho ale v marci obžaloval za daňový trestný čin. Nasledoval kolotoč prevodov stále tých istých bytov z firmy na firmu. V apríli 2015 ich získala spoločnosť Tatiana Rent. Firma patrí Bašternákovej manželke.

"Tieto transakcie s nehnuteľnosťami, s tým súvisiacimi pohľadávkami, záložnými právami a ostatnými podozrivými skutkami majú všetky znaky úmyselnej, opakovanej a dlhodobej obzvlášť závažnej organizovanej trestnej činnosti s jediným úmyslom, ktorým je neoprávnené obohatenie a získavanie finančných prostriedkov cez DPH, formou neplatenia daní, DPH, a hlavne sa trestnej činnosti dopúšťali podvodnými kriminálnymi aktivitami,“ skonštatoval Rajtár v oznámení.

Viac o téme: Mariána KočnerLadislav BašternákJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu