Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia POZOR! Táto hračka môže deťom zablokovať dýchacie cesty, hrozí aj zadusenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Slovenskí inšpektori zo SOI varujú predovšetkým rodičov malých detí, aby v prípade, že vlastnia nižšie uvedenú textilnú hračku, okamžite zakročili. Nebezpečná hračka predstavuje pre deti od 18 mesiacov obrovské nebezpečenstvo. Hrozí riziko zadusenia a zablokovania dýchacích ciest jej výplňou.

Inšpekčná kontrola ukázala, že zajac „GAZELO toys“ vystavuje deti obrovskému nebezpečenstvu. Hrozí zablokovanie dýchacích ciest a riziko zadusenia. Inšpekcia o tom informovala vo svojej správe z 13. apríla. „Hračka je určená pre deti od 18 mesiacov, pričom hračky a odnímateľné súčasti hračiek pre deti do 3 rokov nesmú v akejkoľvek polohe úplne zapadnúť do valca na malé časti. Pri skúšaní sa z hračky oddelili malé časti, pričom niektoré z nich sa aj zlomili a všetky tieto časti úplne zapadnú do valca na malé časti,“ uviedla SOI.

Nebezpečná textilná hračka - Zajac
Zobraziť galériu (2)
Nebezpečná textilná hračka - Zajac  (Zdroj: SOI)

Textilný zajac pochádza z Číny a predáva sa zabalený v priesvitnom plastovom obale. Hračka je vypchatá mäkkou výplňou, ktorá predstavuje potenciálne riziko. „Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí pri používaní tejto hračky, hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest,“ varuje inšpekcia, pričom zdôraznila aj riziko zadusenia. 

Mixér kope elektrickým prúdom: FOTO Dajte od neho ruky preč, obchodník vracia peniaze

Štátna inšpekcia uložila kontrolovanému subjektu záväzné pokyny, ktoré zakazujú predaj nebezpečných výrobkov a prikazujú ich stiahnutie z trhu. „Prípad je ďalej v šetrení až k hospodárskemu subjektu, ktorý je zodpovedný za uvedenie nebezpečného výrobku na trh SR,“ ozrejmila SOI s dodatkom, že v čase šetrenia sa predmetný nebezpečný výrobok už nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa.

V závere svojej správy informovala, aby spotrebitelia, ktorí si vyššie spomínanú hračku zakúpili, ju vo vlastnom záujme deťom odobrali. „Spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena,“ uzavrela SOI.

Viac o téme: DetiInšpekciaHračka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu