Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko zasiahli silné búrky: Meteorológovia varujú, toto je len začiatok, ZVRAT cez víkend

Upršané počasie Zobraziť galériu (7)
Upršané počasie (Zdroj: gettyimages.com, Tip čitateľa,)

BRATISLAVA – Slovenskí meteorológovia zaznamenali nový rekord. Včera namerali vo Veľkých Trakanoch v okrese Trebišov až 28 stupňov. Prílev tropického vzduchu od juhu však potrápil Slovensko silnými nočnými búrkami, ktoré najviac udreli v oblasti Dunajskej Stredy. Meteorológovia upozorňujú, že z juhu sa k nám blížia ďalšie, ktoré naberú na sile.

Extrémne mrazy vystriedali zo dňa na deň nadpriemerné teploty. Výkyvy počasia si však túto noc vypýtali svoju daň a na mnohých územiach udreli silné búrky. Meteorológovia zo SHMÚ zaznamenali najsilnejšiu búrkovú aktivitu v oblasti Dunajskej Stredy. Zároveň varujú pred príchodom ďalších búrok, ktoré k nám smerujú z juhu. „Z Maďarska sa blížia ďalšie, vytvárajú sa pozdĺž čiary frontu, ktorá je orientovaná v južnom až juhovýchodnom prúdení, teda môže prejsť viac búrok cez rovnakú lokalitu,“ píše SHMÚ na svojom Facebooku s tým, že môžu nabrať na intenzite.  

Silná nočná búrka sa prehnala aj cez Hlohovec. Náš čitateľ nám prostredníctvom tipu zaslal dychberúce fotografie.

Nočná búrka v Hlohovci
Zobraziť galériu (7)
Nočná búrka v Hlohovci  (Zdroj: Tip čiateteľa)
Búrka v Hlohovci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čiateteľa)
  

Piatkový deň bude na väčšine územia polooblačné a prechodne až zamračené počasie. Na mnohých miestach bude pršať a ojedinele sa vyskytnú aj búrky. Najvyššia denná teplota 19 až 24, v Žilinskom kraji a na Spiši miestami okolo 17 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 8 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 kilometrov za hodinu), v nárazoch ojedinele okolo 12 metrov za sekundu (45 kilometrov za hodinu). Meteorológovia predpokladajú zrážky do 10 milimetrov, pri búrke ojedinele okolo 20 milimetrov.

V sobotu bude prevažne malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V noci a ráno ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 stupňov, v údoliach ojedinele 6 až 1 stupeň. Najvyššia denná teplota 19 až 24 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý vietor.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Na nedeľu meteorológovia predpovedajú polojasné a veľmi teplé počasie. Popoludní sa môžu vyskytnúť aj prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach ojedinele okolo 5 stupňov. Najvyššia denná teplota 20 až 25 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Fúkať bude slabý, cez deň postupne juhovýchodný vietor do 5 metrov za sekundu, na juhozápade miestami do 8 metrov za sekundu, v nárazoch okolo 14 metrov za sekundu (20, JZ 30, nárazy 50 kilometrov za hodinu).

Viac o téme: BúrkyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu