Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda vytiahla štatistiku, ktorá má dokazovať, že sa na Slovensku žije lepšie! Menej utekáme von

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Návrat stratených synov a dcér? Trend posledných rokov, ktorým bol odchod nielen mladých Slovákov do zahraničia, začína mať podľa najnovšej analýzy opačnú tendenciu. Do zahraničia už neodchádza toľko Slovákov.

Analýzu pre ministerstvo financií vypracoval Inštitút finančnej politiky, ktorý vychádzal z údajov zdravotného poistenia. Situácia sa podľa neho mení k lepšiemu. Na Slovensko prišlo v roku 2016 o 6-tisíc ľudí viac ako odišlo, o rok neskôr tento rozdiel narástol dokonca na 15-tisíc ľudí.

Bilanciu zlepšujú aj cudzinci, ktorí prichádzajú na Slovensko pracovať - a najviac sú to Ukrajinci, Srbi, Vietnamčania, Číňania a Kórejčania. Prichádzajú najmä do regiónov s nedostatkom pracovnej sily. „V porovnaní s ostatnými krajinami V4 je však prílev cudzincov na Slovensko výrazne nižší,"upozorňuje inštitút.

Vláda vytiahla štatistiku, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / IFP - Institute for Financial Policy)

Podiel cudzincov žijúcich u nás je aj napriek tomu štyrikrát nižší ako v priemernej krajine OECD. Kým v roku 2013 bol na Slovensku podiel populácie narodenej v zahraničí 3,2 %, v OECD žilo v priemere až 14 % cudzincov. 

Rozdiel sa zmenšuje

Viac Slovákov stále odchádza ako prichádza, hoci rozdiel sa poriadne zmenšuje. Kým v období od roku 2010 do 2015 prišlo každoročne späť približne 28-tisíc Slovákov, pre rok 2016 bol ich počet vyšší o 14 %, čo znamená viac ako 32-tisíc vracajúcich sa Slovákov. „Slováci sa vracajú aj do menej rozvinutých okresov a väčšina z nich na Slovensku ostáva dlhšiu dobu, minimálne 5-10 rokov," vysvetľujú autori analýzy.

Naopak, kým ešte v roku 2015 odšilo 44-tisíc Slovákov, minulý rok to bolo iba 31-tisíc. Počet odchádzajúcich vo veku 18 až 28 rokov je stále mierne vyšší ako počet prichádzajúcich. „Ide o mladých ľudí, ktorí pravdepodobne práve ukončili druhý resp. tretí stupeň vzdelávania a v zahraničí hľadajú prácu alebo ďalšie možnosti vzdelávania," uvádza analýza.

Vracajúci sa Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ministerstvo financií)

Dlhodobý návrat domov

Dôvody príchodu cudzincov sú väčšinou za prácou - až 61% prisťahovalcov vo veku 24 až 60 rokov, ktorí prišli na Slovensko v roku 2015, bolo hneď ekonomicky aktívnych. „Z vracajúcich sa Slovákov si v rok príchodu našlo prácu len menej ako polovica, " vysvetľuje analýza. Situácia sa zlepšuje rok po príchode, podiel zarábajúcich Slovákov stúpa, aj keď nepresiahne zamestnanosť cudzincov.

Našinci ostávajú po návrate na Slovensku dlhodobo, na minimálne 5 až 10 rokov sa usadí minimálne 70% z nich.„Dôvody prečo Slováci prichádzajú späť domov naznačujú, že ich návrat je trvalejší. Podľa prieskumov sú najčastejšími motiváciami spätosť s rodným krajom, vôľa pomôcť slovenskej spoločnosti a nižšie pracovné tempo umožňujúce tráviť viac času s rodinou," dodáva inštitút.

Celú analýzu si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Viac o téme: Migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu