Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mocní známi Miroslava Bödöra: Ľudia, ktorí rozhodujú o dotáciách a lukratívnych tendroch

Robert Fico a Ľubomír Jahnátek.
Robert Fico a Ľubomír Jahnátek. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA – Oligarcha Miroslav Bödör má dobré vzťahy so špičkami Smeru. Všimol si to aj zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý prišiel na to, že viacero dotácií na rozvoj vidieka ide práve k ľuďom blízkym Bödörovi.

Kuciak vo svojich poznámkach podrobne rozpísal zistenia ohľadom dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry na rozvoj vidieka. Informuje o tom portál sme.sk, ktorý má k dispozícii Kuciakove poznámky. Miroslav Bödör má úspešnú firmu Bonul, ktorá dominuje na trhu s bezpečnostnými službami.

Na jej večierkoch opakovane rečnil expremiér Robert Fico a dostala aj niekoľko miliónových štátnych zákaziek. Miroslav Bödör má však podľa portálu ešte väčší vplyv. Jemu blízki ľudia zastávajú vysoké funkcie na ministerstvách, šéfujú polícii a jej oddeleniam a získavajú peniaze od štátu aj v iných oblastiach, nech strážne služby.

Medzi nich patrí expremiér Robert Fico, policajný prezident Tibor Gašpar, nitriansky policajný šéf Miroslav Michalčík, končiaci riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Robert Krajmer, či exminister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Posledné zistenia Jána Kuciaka ukazujú na to, že mal blízko aj k dotáciam na rozvoj vidieka.

Dotácie pre hotel

Obľúbený hotel Smeru – nitriansky Zlatý Kľúčik – dostal miliónové dotácie z rezortu bývalého ministra Jahnátka. Kuciak zistil, že podmienky výzvy neumožňovali, aby peniaze išli na projekty v krajských mestách. O tom, že nitriansky hotel má blízko k Miroslavovi Bödörovi sa hovorilo už dávno. No až Kuciak zistil, že Bödör mal na hotel záložné právo za viac ako milión eur.

Začiatkom roku 2015 ho začal vymáhať. Ten istý Jahnátek, ktorý chodil s Bodorom na poľovačky, šéfoval rezortu hospodárstva, od ktorého získali firmy blízke Bödörovi niekoľko štátnych zákaziek. Z rovnakej výzvy dostala dotáciu aj firma Pivnica Radošina, ktorú spoluvlastní Norbert Bödör. Pivnici Radošina pridelila PPA za Jahnátka 2,65 milióna eur.

V tomto podniku sa ešte v roku 2011 stretli špičky generálnej prokuratúry na oslave vtedajšieho námestníka Ctibora Košťála. Portál však našiel aj ďalšie spojenie medzi ministerstvom pôdohospodárstva a Bödörovcami. Podľa neho Jahnátek vytiahol do vysokých funkcií svojho známeho Antona Stredáka.

Tento bývalý futbalový rozhodca ostal na ministerstve aj po Jahnátkovom odchode ako štátny tajomník nominovaný za Smer. Portál ďalej píše, že Stredákova manželka Anetta sa pozná s manželkou Norberta Bödöra, spolu založili firmu Glamour living. Ministerstvo ani Bödör toto prepojenie nepotvrdili, ale že nejde len o menovcov, sa dá zistiť na základe totožných dátumov narodenia z verejne dostupných zdrojov.

Viac o téme: Robert FicoTibor GašparMiroslav Bödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu