Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO V Bratislave protestovalo vyše 400 cyklistov a chodcov: Veci sa dali do pohybu

Cyklokoalícia zorganizovala protest za zlikvidovanie radiálnej cyklotrasy Zobraziť galériu (2)
Cyklokoalícia zorganizovala protest za zlikvidovanie radiálnej cyklotrasy (Zdroj: Cyklokoalícia)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že po stredajšej protestnej jazde sa dali veci do pohybu. Vyše 400 cyklistov a chodcov sa rozhodlo vyjadriť svoj nesúhlas so zrušením oddeleného cyklopruhu na dunajskej promenáde v centre hlavného mesta. Poslanci z mestského zastupiteľstva jednohlasne schválili návrh uznesenia, v ktorom požadujú vybudovanie oddelenej cyklotrasy.

Iniciátorom protestnej jazdy z 21. marca bolo občianske združenie Cyklokoalícia. Pred pár dňami sme vás informovali, že na dunajskom nábreží sa realizuje rozsiahla výstavba, pričom bratislavský developer porušil záväzné dokumenty a územný plán mesta. Bezpečnostné čiary na cyklotrase, ktoré oddeľovali chodov od cyklistov, dal zamaľovať. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal developera podporil.

Svoj nesúhlas prišlo vyjadriť vyše 400 ľudí

Svoj nesúhlas so zrušením oddeleného cyklopruhu na dunajskej promenáde prišlo v stredu podvečer vyjadriť vyše 400 cyklistov, medzi ktorými boli aj chodci, rodičia s kočíkmi a psíčkari. Hlavným cieľom protestu, ktorý organizovala Cyklokoalícia, bolo primátorovi ukázať, ako to môže dopadnúť, ak budú cyklisti vytlačení z dunajskej promenády. Miestni poslanci následne jednohlasne schválili návrh uznesenia, v ktorom požadujú vybudovanie oddelenej cyklotrasy.

 Developer zlikvidoval bratislavskú cyklotrasu: FOTO Protestná jazda ako odkaz primátorovi

Cyklokoalícia zorganizovala protest za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Cyklokoalícia)

Na proteste prehovorila aj starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ktorá považuje zónu zmiešaného pohybu za nebezpečnú. „Promenáda bola dosť široká, aby na nej aj pri rastúcom počte cyklistov mohla byť bezpečná cyklotrasa. Privatizácia nábrežia spôsobila konflikt medzi záujmom verejnosti a developera. Ten preferuje iný typ návštevníkov. Obávame sa, že zóna zmiešaného pohybu je krokom, ktorý zhorší bezpečnosť chodcov i cyklistov a jeho cieľom je vytlačiť cyklistov úplne, čo by nebolo dobré. Ak raz chceme mať z Bratislavy mesto ako Kodaň alebo Viedeň, tak robíme pravý opak toho, čo by sme mali. Súčasťou projektu River Park ani plánovanej výstavby miesto PKO nemohlo byť zrušenie cyklotrasy. To sa ale prakticky deje rozširovaním záberu verejného priestoru terasami a rôznymi sezónnymi atrakciami na úkor koridoru,” povedala Čahojová.

Jej názor podporil aj starosta Dúbravky Martin Zaťovič, ktorý pripomenul, že bezpečnosť chodcov a cyklistov je prioritou. „Nerozumiem tak zmene a zóne zmiešaného pohybu,“ zdôraznil Zaťovč. Prezident Cyklokoalície Daniel Duriš informoval, že poslanci hlas občanov a odbornej verejnosti vypočuli, a po ukončení stredajšej protestnej cyklojazdy pozvali ich zástupcov na práve prebiehajúce rokovanie mestskej komisie pre územné plánovanie a rozvoj, kde prijali uznesenie podporujúce vytvorenie oddelenej cyklotrasy na dunajskej promenáde. „Toto uznesenie na štvrtkovom zasadaní prerokovalo a jednohlasne schválilo všetkých 28 prítomných poslancov mestského zastupiteľstva,“ uviedol Duriš.

Uznesením zároveň žiadajú primátora Bratislavy, aby bezodkladne zabezpečil realizáciu bezpečnej, oddelenej cyklotrasy na nábreží v celom úseku od Šafárikovho námestia po Most Lafranconi.

Viac o téme: ProtestNábrežieCyklokoalíciaCyklotrasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu