Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenskí historici žiadajú odpovede: Chcú dokumenty o Sviečkovej manifestácii

Verejné zhromaždenie pri príležitosti 26. výročia sviečkovej manifestácie Sviečková manifestácia 2014.
Verejné zhromaždenie pri príležitosti 26. výročia sviečkovej manifestácie Sviečková manifestácia 2014. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí historici sa obracajú na Generálnu prokuratúru (GP) SR s výzvou, aby im sprostredkovala celý dokumentačný materiál týkajúci sa Sviečkovej manifestácie v roku 1988. Na stredajšej tlačovej konferencii pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia sviečkového zhromaždenia v Bratislave o tom informoval František Neupauer, jeden zo signatárov výzvy.

Dôvodom je, že historikom doteraz ostávajú neprístupné niektoré dôležité materiály o tejto udalosti, ktoré sa nachádzajú v archíve prokuratúry. "Ide najmä o vyšetrovací spis Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava z roku 1990," priblížil Neupauer. S touto iniciatívou sa historici obrátili na GP už pred niekoľkými rokmi, doteraz však prokuratúra nereagovala.

Aktuálnu výzvu so sprievodným listom v stredu predpoludním podali na GP. V liste historici navrhujú, aby celý dokumentačný materiál viažuci sa k Sviečkovej manifestácii, vrátane zvukových, obrazových a fotografických materiálov a nachádzajúci sa v správe alebo archívoch Generálnej prokuratúry SR bol odovzdaný do archívu ÚPN alebo Slovenského národného archívu (SNA) a bol tak sprístupnený historikom a bádateľom na vedecký výskum a prehĺbenie poznatkov o tejto dejinnej udalosti.

Neupauer v tejto súvislosti poukázal i na možné riziko skartovania týchto materiálov. "Predsa len, od udalosti ubehlo už 30 rokov, skartačná prax každého archívu je iná. Ak by však došlo k zničeniu týchto materiálov, dejiny by to vnímali ako ničenie dokumentov o vlastnej novodobej histórii." 

Stanovisko Generálnej prokuratúry 

K prípadu poskytla stanovisko Generálna prokuratúra SR prostredníctvom hovorkyne Andrey Predajňovej.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nerozumie spôsobu a forme interpretácie zástupcu Ústavu pamäti národa. Na základe mediálne odprezentovanej správy sa domnievame, že člen Ústavu pamäti národa úmyselne zavádza verejnosť, ak tvrdí, že „s touto iniciatívou sa historici obrátili na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky už pred niekoľkými rokmi, doteraz však prokuratúra nereagovala“ (zdroj TASR). Je to o to viac poľutovaniahodné, ak takéto zavádzajúce tvrdenia prezentujú historici, teda tí, ktorých hlavným atribútom činnosť má byť hľadanie pravdy a jej objektívne interpretovanie.

Zástupcovia ÚPN kopú do otvorených dverí. Ústav pamäti národa adresoval Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky dňa 16. 5. 2016 požiadavku o odtajnenie a sprístupnenie spisu týkajúceho sa vyšetrovania Sviečkovej manifestácie.

Na základe tejto požiadavky zástupcov ÚPN (vtedajšieho predsedu ÚPN pána Ondreja Krajňáka a Františka Neupauera) osobne prijal námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.

Dňa 16. 8. 2016 bolo požiadavke Ústavu pamäti národa vyhovené za predpokladu, že budú dodržané ustanovenia zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Zástupcovia ÚPN dňa 3. 11. 2016 navštívili po súhlase Generálnej prokuratúry SR Vojenský archív v Trnave. Za ÚPN boli prítomní František Neupauer a Peter Jašek, ktorým bolo umožnené nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu (vojenskej súčasti prokuratúry).

Zdôrazňujeme, že Generálna prokuratúra SR pri takejto požiadavke vždy musí postupovať podľa platných zákonov.

Od vzniku Ústavu pamäti národa (1. 5. 2003) neeviduje GP SR okrem vyššie uvedenej požiadavky, žiadne iné žiadosti o sprístupnenie alebo nazretie do vyšetrovacieho spisu. Dnes 21. 3. 2018 bolo doručené podanie od zástupcu ÚPN F. Neupauera, ktorým sa bude GP SR zaoberať.

Viac o téme: HistoriciGenerálna prokuratúraSviečková manifestácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu