Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Športovci POZOR Nebezpečný doplnok plný ilegálnych steroidov: Hrozí infarkt a krvácanie

Z trhu bol stiahnutý výživový doplnok pre športovcov, ktorý obsahoval ilegálne steroidy Zobraziť galériu (2)
Z trhu bol stiahnutý výživový doplnok pre športovcov, ktorý obsahoval ilegálne steroidy (Zdroj: ÚVZ SR)

BRATISLAVA – Na trhu sa objavil nebezpečný výživový doplnok pre športovcov, ktorý obsahuje ilegálne steroidy a stimulanty, ktoré predstavujú vážne zdravotné riziko. Upozornil na neho slovenský Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) vo svojej správe. Nie je vylúčené, že daný doplnok sa nachádza aj na našom trhu, a to hlavne na internete.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas deklaruje šokujúce zistenie o nebezpečnom výživovom doplnku, ktorý zachytil rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Oznámenie prišlo z Írska, kde sa daný doplnok značky Falcon Labs donedávna predával. Po zistení vady bol okamžite stiahnutý z predaja.

Mikas uviedol, že tamojší úrad pre bezpečnosť potravín Food Safety Authority (FSA) v Írsku analyzoval viacero výrobkov značky Falcon Labs, pričom vo výrobkoch Falcon Labs OXYBURNPRO, Falcon Labs SEPERCLEN bol zistený 1,3-dimethylamylamine (DMAA) a vo výrobku Falcon Labs SUPERDRIVE bol zistený methasterone. FSA vo svojej správe spochybnil aj iné výrobky od značky Falcon Labs.

Doplnok značky Falcon Labs, v ktorom bola zistená prítomnosť ilegálnych steroidov
Zobraziť galériu (2)
Doplnok značky Falcon Labs, v ktorom bola zistená prítomnosť ilegálnych steroidov  (Zdroj: ÚVZ SR)

„FSA zároveň vyjadril pochybnosti k bezpečnosti výrobkov značky Falcon Labs pre konzumentov a varovanie pre spotrebiteľov publikoval aj na svojej webovej stránke 8. marca, kde sa uvádza, že výrobky značky Falcon Labs môžu pre prítomnosť ilegálnych steroidov a stimulantov predstavovať vážne zdravotné riziko pre konzumentov,“ píše sa v správe ÚVZ SR. Írsko o tejto správe informovalo všetky členské štáty EÚ.

FSA ďalej upozorňuje, že 1,3-DMAA je stimulant, ktorý môže spôsobiť akútne dočasné zvýšenie krvného tlaku, čo môže viesť k dýchavičnosti, napätiu na hrudi a riziku srdcového infarktu alebo cerebrálneho krvácania. Navyše methasterone je anabolicko-androgénny steroid, ktorý sa spája s mnohými prípadmi poškodenia pečene.

POZOR Kozmetika plná OLOVA: Tento mejkap vás bude stáť zdravie, zdravotníci varujú!

Akonáhle sa preukázala nebezpečnosť u vyššie spomínaných doplnkov, úrad verejného zdravotníctva SR vykonal kontrolu na viacerých webových stránkach, kde sa produkty predávali.

„Keďže sa výživové doplnky značky Falcon Labs môžu nachádzať na trhu na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali (vrátane nákupu cez internet), už zakúpené výrobky v žiadnom prípade nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja,“ deklaroval Mikas.

Viac o téme: ÚVZ SRInšpekciaDoplnokVýživa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu