Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na naše územie sa vracia zima: Slováci, pripravte sa! Arktický vzduch ochladí doliny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Arktický vzduch je už na Slovensku, ochladzovať sa začne najprv v nižších a stredných polohách. Na svojom facebookovom profile o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Keďže Karpaty tvoria prirodzenú bariéru prúdiacemu vzduchu, na naše územie sa studená vzduchová hmota dostáva cez zníženiny v reliéfe," vysvetľujú meteorológovia. Vzniká tak inverzia teploty vzduchu - vo vyšších polohách je relatívne teplejšie ako v dolinách.

"Najvýraznejšie ochladzovanie pozorujeme v nadmorskej výške okolo 1000 metrov," konštatujú meteorológovia. Jednou z najchladnejších lokalít je momentálne Kojšovská hoľa (1246 metrov nad morom).

Výstrahy platia pred silným vetrom, tvorbou snehových závejov a mimoriadne nízkymi teplotami:

Na naše územie sa
Zobraziť galériu (3)

Na naše územie sa
Zobraziť galériu (3)

Vietor na východe porúcal stromy

Hasiči na východe Slovenska zasahovali počas soboty pri popadaných konároch a stromoch, tiež menších požiaroch.

Ako informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, technické zásahy pri spadnutých konároch a stromoch na cestu mali dokopy štyri, z toho tri priamo v Košiciach, jeden z nich mali aj v obci Šemša.

Mimoriadne varovanie

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pre okresy Košického kraja. V okresoch Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov a Michalovce očakáva ojedinele počas sobotňajšej noci do nedele 12:00 silný vietor , ktorého priemerná rýchlosť môže dosiahnuť 16-20 m/s (60-70 km/hod, v nárazoch miestami 18-23 m/s (65/85 km/hod). Ako uvádza SHMÚ na svojej internetovej stránke, táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Rýchlosť vetra v kombinácii so snežením predstavuje zvýšené riziko padania stromov.

Rovnako v týchto okresoch varuje SHMÚ aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov až do 21:00. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Výstrahu 1. stupňa vydal SHMÚ pred tvorbou snehových jazykov a závejov s výnimkou niektorých okresov Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja pre celé územie Slovenska. Výstraha platí do nedele do 21:00.

Viac o téme: ZimaPočasieMrázSHMU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu