Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mrazivé počasie, čakajú nás extrémne nízke teploty: Meteorológovia vydali výstrahy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: unsplash.com)

BRATISLAVA - V okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja, konkrétne na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní, môže ortuť teplomera v noci a v utorkových (27.2.) skorých ranných hodinách ojedinele spadnúť na -20 až -23 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre nízkymi teplotami pre tieto lokality výstrahu druhého stupňa.

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí aj pre okresy v Trenčianskom kraji, pričom platia do utorkového rána. V severných okresoch Slovenska sa môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstraha najnižšieho stupňa platí do stredy (28.2.).

Mrazivé počasie, čakajú nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Prevláda mierna lavínová hrozba

V horských oblastiach všetkých pohorí Slovenska aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, a to vo všetkých orientáciách svahov. Vplyvom silného vetra a veľmi nízkych teplôt v priebehu nedele (25.2.) sa vytvorili nestabilné snehové útvary. Snehová pokrývka je tak na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Nebezpečenstvo uvoľnenia lavín je veľmi rôznorodé a zradné. Hrozba prevláda hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov. Pod takýmto zaťažením sa rozumie pád lyžiara či peší výstup turistu po svahu," priblížil Sedlák.

V pondelok ráno bolo na horách prevažne jasné počasie. Teploty dosiahli v dolinách -18 stupňov Celzia, na vrcholoch hôr -25 stupňov. "Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny vplyv na premenu a stabilizáciu snehovej pokrývky, vytvára sa hranatozrnný nestabilný sneh," informoval Sedlák s tým, že na záveterných stranách najvyšších polôh, najmä v úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa nachádzajú nestabilné nafúkané dosky a vankúše.

Vodiči by si mali dať pozor

Vodiči by si mali dať pozor na zľadovatený sneh na cestách. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe informuje, že ide najmä o horský priechod Kremnické Bane, II/526 hranica okresov Detva/Poltár - Kokava nad Rimavicou, II/537 Podbanské - Tatranská Polianka, II/538 Tatranská Štrba - Štrbské Pleso, II/539 Mengusovce - Vyšné Hágy, II/578 Skalka - Kremnica, III/3064 Svit - Tatranská Polianka a na ostatných cestách III. triedy v oblasti Žiaru nad Hronom, Kremnice, Kokavy nad Rimavicou a Tatranskej Štrby.

Mrazivé počasie, čakajú nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý, miestami vlhký až mokrý, okrem R3 obchvat Trstenej, kde je miestami na vozovke vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, niekde do piatich centimetrov.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem horských priechodov Kremnické Bane, Podspády, Vrchslatina, Vernár, Huty, Branisko a Besník, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do dvoch centimetrov. Na horskom priechode Herlianske Sedlo je utlačený sneh do piatich centimetrov. SSC informuje, že na otvorených úsekoch ciest v okresoch Levoča, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Prešov a Sabinov a v oblasti Horského priechodu Besník sa v dôsledku silného vetra tvoria snehové jazyky a záveje.

Na horskom priechode Vrchslatina musia vozidlá nad desať metrov použiť snehové reťaze, horský priechod Šútovce je pre tento druh dopravy uzatvorený. Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú potrebné snehové reťaze pre všetku dopravu.

Zimné počasie prevláda aj vo svete

Obyvatelia Ríma sa v pondelok prebudili do zasneženého rána. Podľa agentúry AP ide o ojedinelý jav súvisiaci s tým, že veľkú časť Európy zasiahla vlna mrazivého počasia. V talianskej metropole zavreli školy a došlo k obmedzeniam v mestskej hromadnej doprave.

Mrazivé počasie, čakajú nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rímska stredomorská klíma a blízkosť mora zvyčajne prispievajú k tomu, že zimy sú mierne a reštaurácie často nechávajú v prevádzke terasy aj v najchladnejších mesiacoch roka. Aj keď pondelková snehová nádielka nebola veľká, mladí Rimania využili takúto zriedkavú možnosť na guľovačku alebo prechádzku v snehovej čľapkanici.

Mrazivé počasie, čakajú nás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rímska starostka Virginia Raggiová vydala v nedeľu večer preventívne nariadenie o zatvorení štátnych škôl a mnohé súkromné školy urobili to isté. Aj v iných častiach stredného a severného Talianska zavreli školy a dochádzalo k narušeniam premávky, dodáva AP.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieMrázPredpoveďRímTalianskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu