Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, pripravte sa na extrémne počasie: Prichádza ZIMA, aká tu ešte tento rok nebola

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ak ste ešte doteraz nevytiahli tie najteplejšie kabáty a bundy zo skrine, spravte tak teraz, v najbližších dňoch ich budete potrebovať. Podľa predpovede nás totiž čakajú najväčšie mrazy tejto zimy. Na celom území môžeme očakávať mínusové teploty, a to ako v noci, tak aj cez deň.

PONDELOK

NOC:
Jasno až polojasno, na severe prechodne aj zväčšená oblačnosť a tu ojedinele slabé sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov. VEĽMI CHLADNO! Najnižšia nočná teplota -10 až -17, v dolinách a kotlinách väčšinou -17 až -24 st. 

DEŇ:

Jasno až polooblačno, na severe prechodne aj zväčšená oblačnosť a tu ojedinele slabé sneženie alebo prehánky. Popoludní od juhu pribúdanie vysokej oblačnosti. Ojedinele tvorba snehových jazykov. VEĽMI CHLADNO! Najvyššia denná teplota -5 až 0, v Žilinskom, Prešovskom kraji 
a na Horehroní zväčša -11 až -6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -17. Severný až severovýchodný vietor 2 až 7, na juhovýchode, Horehroní, strednom a dolnom Považí okolo 10 m/s (5 až 25, 35 km/h), v nárazoch lokálne okolo 15 m/s (55 km/h). 

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

UTOROK

Po okraji mohutnej tlakovej výše nad Škandináviou bude do strednej Európy pokračovať prílev arktického vzduchu od východu. Oblačno až zamračené a od juhu postupne miestami sneženie - najmä vo východnej polovici. V noci spočiatku aj zmenšená oblačnosť a zrážky len ojedinele. Naďalej mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota -9 až -16, v horských dolinách a kotlinách miestami -16 až -23 st. Najvyššia denná teplota -8 až -3, v severnej polovici väčšinou -13 až -8 st. Prevažne severovýchodný vietor 3 až 9 (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h). Ojedinele tvorba snehových jazykov.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

STREDA

Oblačno až zamračené, na juhozápade a popoludní miestami aj na ostatnom území, zmenšená oblačnosť. V noci miestami, cez deň už len ojedinele, sneženie. Naďalej mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota -10 až -16, v horských dolinách a kotlinách miestami -16 až -22 st. Najvyššia denná teplota -8 až -3, v severnej polovici väčšinou -13 až -8 st. Prevažne severovýchodný vietor 2 až 6, na juhovýchode do 9 m/s (5 až 20, 30 km/h) a tu v nárazoch do 15 m/s (55 km/h). Ojedinele tvorba snehových jazykov.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

ŠTVRTOK

V arktickom vzduchu bude do strednej Európy od severu zasahovať slabnúci výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Jasno až polojasno, len ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou s možnosťou slabého sneženia. Naďalej mimoriadne chladno. Najnižšia nočná teplota -11 až -18, v horských dolinách a kotlinách miestami -19 až -26 st. Najvyššia denná teplota -7 až -2, v dolinách miestami okolo -9 st.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

PIATOK

V brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od juhu do našej oblasti teplý front. Oblačno až zamračené, v noci spočiatku ešte zmenšená oblačnosť. Od juhu postupne miestami sneženie. Najnižšia nočná teplota -6 až -13, v horských dolinách a kotlinách miestami -14 až -20 st. Najvyššia denná teplota -6 až 0 st.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Pozor na výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred nízkymi teplotami pre noc z nedele na pondelok aj z pondelka na utorok. Výstraha platí pre severné okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa. Teplota tam môže klesnúť až na -20 až -23 °C. "Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," varuje SHMÚ. Pre ďalšie okresy stredného a severu východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa, teploty môžu klesnúť na -15 až -19 °C.

Viac o téme: MrázPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu