Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na horách mrzne, až to praští: Padajú rekordy, bude ešte chladnejšie

(Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Dnes prevláda na horách prevažne polooblačné počasie. Teploty ráno dosiahli v dolinách -18 °C, na vrcholoch hôr -25 °C. Za posledný týždeň napadlo do 5 cm nového suchého snehu, sneh z poslednej periódy sneženia (minulý víkend - 30 cm) si však stále zachováva prachový charakter a je vetrom previevaný na záveterné strany svahov.

Na Slovensku udreli silné mrazy. Teploty klesli v noci niekde aj pod -20 stupňov Celzia. Rekordne chladno bolo na Lomnickom štíte, v noci tam klesla teplota na -27,2 stupňa Celzia. Od roku 1951 tam tak chladno ešte nebolo.

Najchladnejšie ráno tejto zimy mali aj v Liptovskej Tepličke -23,4 stupňa Celzia. Na juhozápade bolo okolo -10 stupňov. Mrazy budú pokračovať a zrejme aj silnieť. Teploty okolo -25 stupňov sa môžu objaviť na Spiši, Orave, Liptove či na Horehroní. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook.

"V rámci polôh do 1000 metrov nad morom bolo najchladnejšie v Liptovskej Tepličke, kde sme namerali -23,4 stupňa Celzia. Je to doteraz najnižšia teplota tejto zimy pre polohy do 1000 metrov nad morom na Slovensku," uvádzajú meteorológovia.

Na Lomnickom štíte klesla počas minulej noci teplota vzduchu na -27,2 Celzia. "Táto hodnota predstavuje na daný dátum rekordne nízku teplotu vzduchu pretože ani 24.2. a ani 25.2., tu v histórii pozorovaní od roku 1951 nikdy takto chladno nebolo," informuje SHMÚ.

Aj juhozápad zažil túto noc najväčšie mrazy tejto zimy. "Na juhozápade územia bolo minimum pri pomerne silnom vetre zväčša na úrovni -10 až -12 stupňov a pre väčšinu staníc na juhozápade to bola zatiaľ tiež najnižšia teplota tejto zimy. Mrazy na úrovni -10 stupňov a menej totiž v tejto časti krajiny počas tejto zimy do včerajška takmer všade chýbali," uvádzajú meteorológovia. 

Mrazy budú pokračovať zrejme do začiatku marca a môžu byť aj väčšie ako túto noc. V polohách do 1000 m nad morom očakávame v období do 1. marca vrátane ešte väčší pokles teploty a je dosť pravdepodobné, že počas niektorej z najbližších nocí klesne teplota vzduchu niekde na Spiši, Orave, Liptove alebo na Horehroní aj v takýchto polohách ojedinele aj na hodnotu pod -25 stupňov Celzia. 

Situácia na horách

Dnes prevláda na horách prevažne polooblačné počasie. Teploty ráno dosiahli v dolinách -18 °C, na vrcholoch hôr -25 °C. Za posledný týždeň napadlo do 5 cm nového suchého snehu, sneh z poslednej periódy sneženia (minulý víkend - 30 cm) si však stále zachováva prachový charakter a je vetrom previevaný na záveterné strany svahov. 

Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny dosah na sadanie snehovej pokrývky, vytvára sa hranatozrnný nestabilný sneh. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej upozorňuje, že vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie. Na záveterných stranách najvyšších polôh, najmä v úzkych žľaboch a terénnych depresiách, sa nachádzajú nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice a to vo všetkých orientáciách svahov. Vplyvom silného vetra počas soboty a veľmi nízkych teplôt sa vytvárajú nestabilné snehové útvary. Snehová pokrývka je tak na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. Severozápadný vietor s prísunom tlakovej výše previeval sneh na južný sektor, preto sú nebezpečné všetky orientácie. V Západných Tatrách a vo Veľkej Fatre momentálne fúka silný vietor severovýchodných smerov, a preto je sneh previevaný na juhozápadný sektor. Nebezpečenstvo uvoľnenie lavín je preto veľmi rôznorodé a zradné, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov. Pod takýmto zaťažením sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: so zotrvaním záporných teplôt stúpajúca.

Predpoveď na pondelok

Polooblačno až oblačno. Teploty -8 až -3 stupne C.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -11 až -14 a najvyššie denné -6 až -3 stupne C.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -12 až -17 a najvyššie denné -8 až -4 stupne C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -12 až -16 a najvyššie denné -8 až -4 stupne C.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -19 a najvyššia denná -10 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -21 a najvyššia denná -13 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -22 a najvyššia denná -16 stupňov Celzia.

Zobudia sa neskôr

Súčasné mrazivé počasie oddiali prebúdzanie živočíchov, ktoré prečkávajú zimu v spánku. Prebúdzanie zo zimného spánku býva totiž odštartované zvýšením teploty v prírode alebo topiacim sa snehom nad zimnými brlohmi. "Rýchlosť prebúdzania je priamo úmerná rýchlosti otepľovania,“ vysvetlil Vladimír Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku. Na Slovensku sa k zimnému spánku ukladajú napríklad medvede, veverice, ježe či svište.

„Niektoré zvieratá sú aktívne celú zimu, iné reagujú na zhoršené podmienky v tomto období spánkovou letargiou, teda zimným spánkom. Najdlhšie spia v našich podmienkach svište v Tatrách, až sedem mesiacov, od októbra do apríla. Najkratšie spia zrejme medvede. Keď si pred zimou nenájdu dostatok potravy, aby si vytvorili dostatočnú zásobu tuku, nespia vôbec," uviedol Slobodník. V spánku zostávajú zatiaľ aj sysle, ktoré sa minulý rok zobudili ako prvé už 3. marca.

Viac o téme: ZimaSnehHoryVarovanieLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu