Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rekordná chrípková epidémia: VIDEO Hygienik radí, dodržujte tieto zásady a budete zdraví

Úrad verejného zdravotníctva a hlavný hygienik SR upozorňujú, ako vyzerajú preventívne opatrenia voči chrípkovým ochoreniam Zobraziť galériu (2)
Úrad verejného zdravotníctva a hlavný hygienik SR upozorňujú, ako vyzerajú preventívne opatrenia voči chrípkovým ochoreniam (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Chrípková epidémia vrcholí. Počet akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobné ochorenia (CHPO) neustále rastú. Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas apeluje na ľudí, aby sa riadili týmito preventívnymi opatreniami. Pozrite si krátke video a presný inštruktážny postup, ako by mala vyzerať správna hygiena rúk a prevencia, počas chrípkovej epidémie.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) v spolupráci s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom v súvislosti s chrípkovou epidémiou dáva ľuďom na vedomie, ako by mala vyzerať správna hygiena rúk. Mikas ozrejmil, že okrem vyhýbania sa kontaktu s nakazenými osobami je základom časté umývanie rúk. Medzi ďalšie preventívne opatrenia sa radí zminimalizovať styk s verejnosťou. Mikas odporúča v túto dobu obmedziť návštevu kín, divadiel a vynechať rôzne spoločenské podujatia.

VIDEO: Úrad verejného zdravotníctva prostredníctvom krátkej animácie vyzýva ľudí, aby si častejšie umývali ruky. „Nie o všetko sa môžeme navzájom podeliť. Umývajte si ruky často. Nevymieňajte si choroby navzájom,“ apeluje na ľudí ÚVZ SR vo svojom videu.

Zároveň zdôrazňuje, že medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk. „Po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa, vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania,“ upozorňuje Mikas. Samozrejmosťou by malo byť aj častejšie vetranie v domácnostiach, v školách, či na pracoviskách.

Na Slovensku útočí epidémia: FOTO Najhoršie nás ešte len čaká, tvrdí odborníčka

Dôležité je aj dodržiavanie správnej životosprávy. „Konzumácia pestrej stravy s dostatkom zeleniny a ovocia, pobyt na čerstvom vzduchu v primeranom oblečení, otužovanie, dostatok spánku a odpočinku,“ informoval Mikas.

Slovenskí zdravotníci odporúčajú aj očkovanie, a to aj počas chrípkovej epidémie. „Očkovať sa možno aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, existuje tu však riziko, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok“ uviedol ÚVZ SR. Vo svojej správe vysvetlil, že ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, a to približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní.

Úrad verejného zdravotníctva na záver pripomenul, že pre chrípku aj akútne respiračné ochorenia platí, že ich treba vyliečiť doma a nechodiť medzi ľudí a ďalej šíriť nákazu. „V prípade, že chorá osoba ide k lekárovi, je vhodné, aby si dala na tvár hygienické rúško, aby tak chránila ostatných pacientov,“ uzavrel ÚVZ SR.

Epidémia chrípky na Slovensku naďalej pokračuje. Chorých ľudí u ambulantných lekárov však počas týždňa ubudlo. Nahlásili 103.074 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, ktorá potrápila množstvo Slovákov. Tzv. chrípkové prázdniny malo 355 materských, základných a stredných škôl.

Celková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 6,9 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom, informoval hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 19.540 ľudí, čo predstavuje 18,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najviac prípadov chrípky bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najčastejšie ochoreli deti vo veku šesť až 14 rokov.

Pre zvýšený výskyt ARO bol vydaný, respektíve naďalej platil zákaz návštev v 32 zariadeniach, z toho bolo 24 zdravotníckych, a v ôsmich zaradeniach pre seniorov.

Počas týždňa bolo zaznamenaných aj osem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), dvaja pacienti zomreli. Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 bolo doteraz nahlásených 23 prípadov ochorenia SARI.

Viac o téme: ChrípkaPrevenciaHygiena.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu