Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sever Slovenska zavial sneh: Varovanie meteorológov, nebezpečenstvo na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Na severovýchode Slovenska pretrváva riziko tvorby snehových jazykov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa, informujú meteorológovia na svojej webovej stránke.

"Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádza SHMÚ. Výstraha sa týka viacerých okresov okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja a platí do piatka (23.2.) 06.00 h.

Slovenská správa ciest upozorňuje na zasnežené vozovky. Cesty na niektorých miestach stredného a východného Slovenska sú pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií do štyroch až piatich centimetrov. 

Rovnaké varovanie platí až do piatka 23. februára.
Zobraziť galériu (2)
Rovnaké varovanie platí až do piatka 23. februára.

Vo všetkých pohoriach platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Na horách dnes ráno prevládalo polooblačné mrazivé počasie. Teploty dosiahli v dolinách -6° C, na vrcholoch hôr -13° C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za posledné víkendové sneženie napadlo na horách do 30 cm nového suchého snehu. Dlhodobo však pretrvávajú nízke teploty, čo má negatívny dopad na sadanie snehovej pokrývky, ktorá sa vplyvom vetra neustále presúva. Na severných, severovýchodných, severozápadných a západných svahoch hôr a v žľaboch, a terénnych depresiách sa nachádzajú nafúkané dosky a vankúše s nízkou stabilitou.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je však vplyvom dlhodobo nízkych teplôt na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená, nebezpečné sú najmä severne orientované svahy, kde bol vplyv slnečného žiarenia minimálny, prípadne časté lavínové svahy.

V priebehu dňa sa lokálne môže sneh vplyvom silnejšieho vetra presúvať aj na južný sektor. Lavíny sa môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch napr. pri lyžovaní skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistov vo svahu. Pre silný vietor sa môže v priebehu dňa stupeň lavínového nebezpečenstva výrazne zmeniť.

Viac o téme: PočasieVýstrahaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu