Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dramatické finále tohtoročnej zimy: Pripravte sa! Na Slovensko sa valia obrovské mrazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tohtoročná zima nám svoje skutočné zúbky ukáže až vo svojom úplnom závere, bude to dramatické finále, predpovedá meteorológ Pavel Matejovič. Podľa neho modely prognózujú, že 24. februára k nám začne prenikať od severovýchodu veľmi studený, pôvodom kontinentálny arktický vzduch. Dôsledkom takéhoto vývoja bude zmohutnenie anticyklóny nad severnou Škandináviou a Nórskym morom, ktorá by mala mať vo svojom strede až 1055 hPa. Po jej južnej strane zosilnie advekcia studeného pevninského vzduchu od východu a zároveň zablokuje prílev teplejšieho vzduchu z Atlantiku. Čo to teda pre Slovákov znamená?

Športovcov zaskočilo mrazivé počasie na olympiáde: Meteorológ hovorí o unikátnej klíme

"Pevninský arktický vzduch má tú vlastnosť, že si zachováva svoje pôvodné vlastnosti aj v prízemnej vrstve. Mimoriadne studené počasie by v takom prípade malo panovať aj v nížinách, pričom priemerné denné teploty môžu miestami dosahovať hodnoty len okolo -10 °C. V kotlinách severného Slovenska sa môžu za takejto situácie vyskytnúť aj arktické dni (maximálna teplota nevystúpi nad -10 °C). V prípade snehovej pokrývky môže v noci po utíšení vetra a zmenšení oblačnosti klesnúť veľmi nízko teplota aj v nížinách, nie sú vylúčené minimá ani okolo -15 °C, v horských dolinách to môže aj pod -20 °C," vysvetlil pre Topky Pavel Matejovič.

Predpokladané rozloženie tlakových útvarov a odchýlky teploty vzduchu od dlhodobého priemeru dňa 27. februára.
Zobraziť galériu (4)
Predpokladané rozloženie tlakových útvarov a odchýlky teploty vzduchu od dlhodobého priemeru dňa 27. februára.  (Zdroj: wxmaps.org a ECMWF/Pavel Matejovič)

Vpád veľmi studeného pevninského vzduchu bude masívny a studený vzduch podľa meteorológa postupne zaleje celú strednú a západnú Európu a prenikne aj nad Balkán a do centrálneho Stredomoria. Modely očakávajú, že obdobie 20.-28.2. môže mať v karpatskej oblasti zápornú odchýlku od dlhodobého priemeru okolo -5 °C. Toto výrazne ochladenie bude mať vplyv aj na priemernú mesačnú teplotu februára, ktorá sa môže znížiť až o 1,5 °C.

Prognostické modely na posledný februárový týždeň podľa wxmaps.org a ECMWF.
Zobraziť galériu (4)
Prognostické modely na posledný februárový týždeň podľa wxmaps.org a ECMWF.  (Zdroj: wxmaps.org a ECMWF/Pavel Matejovič)

"Aktuálne má február na juhozápadnom Slovensku priemer okolo +0.5 °C, po očakávanom ochladení sa jeho priemerná mesačná teplota zníži asi na -1 °C. Priemerná teplota februára má na základe dlhodobého priemeru v Hurbanove hodnotu 0.3 °C, čiže záporná odchýlka by mala byť asi -1.3 °C, čo je v intervale klimatického normálu. Zima (december-február) ako celok skončí s kladnou teplotnou odchýlkou okolo +2 °C, teda ako teplotne nadnormálna. Treba si uvedomiť, že december a január skončili ako teplotne nadnormálne, pričom január bol až silne nadnormálny. Ako sme predpokladali, február bude najchladnejším mesiacom tejto zimy," dodal Pavel Matejovič.

Odchýlky priemernej teploty zím od dlhodobého priemeru 1901-200 v Hurbanove. Prerušovanou čiarou je vyznačená predpokladaná odchýlka od priemernej teploty tohtoročnej zimy.
Zobraziť galériu (4)
Odchýlky priemernej teploty zím od dlhodobého priemeru 1901-200 v Hurbanove. Prerušovanou čiarou je vyznačená predpokladaná odchýlka od priemernej teploty tohtoročnej zimy.  (Zdroj: wxmaps.org a ECMWF/Pavel Matejovič)

Studený pevninský vzduch prenikne aj do Stredomoria, kde podmieni cyklonálnu činnosť. Stredomorské tlakové níže budú postupovať na severovýchod a zrážkové pásmo s nimi spojené bude ovplyvňovať aj Slovensko. Na výrazných teplotných rozhraniach sa môže vyskytovať aj výdatné sneženie, resp. v krátkom čase môže miestami napadnúť veľa nového snehu, uviedol odborník.

Viac o téme: ZimaFebruárPočasieOchladenieMeteorológPredpoveď počasiaPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu