Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie opäť komplikuje život na Slovensku: Kolaps v Bratislave, pohotovosť v Maďarsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - V Bratislave momentálne sneží. Vodiči v Bratislave a jej okolí hlásia na viacerých miestach zhustenú premávku či dopravné nehody. MHD v hlavnom meste premáva podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) zatiaľ bez komplikácií, no z dôvodu nepriepustnosti komunikácií zaznamenáva meškania spojov od desať do 20 minút.

Aké je počasie u vás? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Linky prímestskej autobusovej dopravy meškali v smere od Dunajskej Lužnej približne 40 minút, z iných smerov neprišlo k výraznejšiemu zdržaniu. Informovala o tom hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. "Ak sa v súčasnosti vyskytne oneskorenie spojov, ide iba o párminútové intervaly," dodala.

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

So zhustenou premávkou musia podľa Stella centra vodiči rátať momentálne v Bratislave na Pražskej, na Moste SNP, Moste Apollo, Račianskej, Slovnaftskej, Svornosti, Ráztočnej a Hradskej ulici v smere do centra. Taktiež aj na vjazde do Bratislavy v smere z diaľnice D2 zo Stupavy,

Vodiči sa zdržia aj na obchvate od Zlatých pieskov po Prístavný most, v Petržalke na vjazde na Prístavný most (v smere z Dolnozemskej cesty a Einsteinovej). Zhustená premávka je taktiež v Dunajskej Lužnej v smere do Rovinky a Bratislavy, v Moste pri Bratislave v smere do Bratislavy, v Ivanke pri Dunaji v smere od Bernolákova do Bratislavy. Vodiči sa na týchto miestach zdržia okolo 15 minút.

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Zelená vlna RTVS informuje, že na diaľnici D1 pred Sencom v smere z Bratislavy, na 25. kilometri, blokuje čiastočne pravý pruh kamión s defektom na odstavnom ostrovčeku. Šoféri by mali dávať pozor na vodiča, ktorý ho opravuje.

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

V Bratislave môže spadnúť až do šesť centimetrov snehu

V Bratislave, najmä vo vyššie položených miestach metropoly, môže v utorok do nočných hodín spadnúť päť až šesť centimetrov snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre hlavné mesto výstrahu 1. stupňa, platí do 22.00 h.

Meteorológovia takisto upozorňujú na smogovú situáciu v Martine, Ružomberku a okolí. "V predchádzajúcom dni boli na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3," informuje SHMÚ na svojom webe.

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Lavínové ohrozenie je mierne, nebezpečné sú najmä severné svahy

Vo všetkých pohoriach Slovenska aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Posledný napadnutý sneh sa na južných svahoch v priebehu pondelka (19. 2.) jemne stabilizoval, na niektorých strmých svahoch je však snehová pokrývka len mierne spevnená.

Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sú nebezpečné najmä severne orientované svahy, kde bol vplyv slnečného žiarenia minimálny. „V úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa stále nachádzajú nafúkané dosky a vankúše, ktorých stabilita je nízka,“ upozornil Buliak.

Ráno prevládalo na horách polooblačné mrazivé počasie. „Teploty dosiahli v dolinách mínus desať stupňov Celzia, na vrcholoch hôr mínus 14 stupňov,“ uviedol Buliak s tým, že za poslednú periódu počasia napadlo v horských územiach do 30 centimetrov nového suchého snehu.

Počasie opäť komplikuje život
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Sneženie komplikuje dopravu aj v Maďarsku, v pohotovosti je takmer 2000 hasičov

Pre čoraz intenzívnejšie sneženie - pre ktoré možno očakávať šmykľavé cesty, uzatvorené úseky ciest i zníženú viditeľnosť - je v Maďarsku v pohotovosti takmer 2000 požiarnikov s takmer 500 technickými prostriedkami. Informovala o tom v utorok agentúra MTI s odvolaním sa na správu Riaditeľstva celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám (OKF).

OKF vyzvalo vodičov, aby sa na cestu vydali iba s vozidlami pripravenými na zimné podmienky. V prípade cesty hromadnými dopravnými prostriedkami musia podľa OKF cestujúci rátať s meškaniami. Na diaľnici M1 pri západomaďarskom Mosonmagyaróvári zbehlo jedno auto do priekopy a museli zasahovať hasiči. Pri obci Tiszapalkonya v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe sa zase zrazili dve autá; sedem zranených odviezli do nemocnice.

Vo Veszprémskej župe polícia od 09.00 h preventívne obmedzila jazdu nákladných vozidiel s hmotnosťou nad 7,5 tony na štátnej ceste č. 82. Pre sneženie vydala Celoštátna meteorologická služba (OMSZ) varovanie prvého stupňa pre územie Peštianskej, Baranskej, Fejérskej Győrsko-mošonsko-šopronskej, Komárňansko-ostrihomskej, Šomodskej, Tolnianskej, Vašskej, Veszprémskej a Zalianskej župy a Budapešti.

Do polnoci z utorka na stredu očakávajú sneženie najmä v Zadunajsku a na vyššie položených miestach krajiny, pričom hrúbka pokrývky môže dosiahnuť miestami 12-15 centimetrov mokrého snehu.

Pre sneženie havarovalo vo Veszprémskej župe niekoľko autobusov

Niekoľko autobusových spojov havarovalo v utorok dopoludnia na zasnežených cestách západomaďarskej Veszprémskej župy. Podľa agentúry MTI sa dvaja pasažieri osobného auta zranili pri zrážke s autobusom pri obci Hegyesd na štátnej ceste č. 77. Autobusom cestovalo 19 ľudí a tí vyviazli z nehody bez zranení. Dvoch cestujúcich osobného vozidla záchranári odviezli do nemocnice, uviedol hovorca Úradu ochrany proti katastrofám Veszprémskej župy Ákos Helt.

V obci Külsővat narazil autobus pred 08.30 h do elektrického stĺpa. Poškodený stĺp museli elektrikári vymeniť. V takmer 50 domácnostiach bola prerušená dodávka elektrickej energie. Zhruba v rovnakom čase zbehli do priekopy zo zasneženej cesty dva linkové autobusy. Jeden medzi obcami Pécsely a Barnag a druhý na hlavnej ceste č. 73 medzi mestom Veszprém a obcou Csopak. Pri vyťahovaní oboch vozidiel späť na cestu asistovali hasiči.

Viac o téme: DopravaSnehPočasieBratislavaMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu