Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rekonštrukcia Bratislavského hradu vrcholí: FOTO Do roku 2020 sa predvedie v plnej kráse

Obnova Bratislavského hradu ide do finále Zobraziť galériu (4)
Obnova Bratislavského hradu ide do finále (Zdroj: TASR - Michal Svítok, TASR - Jakub Kotian )

BRATISLAVA – Majestátny symbol nášho hlavného mesta, Bratislavský hrad, bude o dva roky kompletne zrekonštruovaný. Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) informovala, že v súčasnosti sa nachádza v tretej etape obnovy.

Na obnove Bratislavského hradu sa pracuje už desať rokov. Celá rekonštrukcia bola rozdelená na tri základné etapy. Najnovšie, hlavný kancelár NR SR Daniel Guspan v oficiálnej tlačovej správe uviedol, že bola zahájená tretia, a zároveň posledná etapa obnovy našej národnej kultúrnej pamiatky. Bratislavský hrad by mal byť do roku 2020 kompletne zrekonštruovaný.

Daniel Guspan na tlačovej konferencii o tretej etape obnovy Bratislavského hradu
Zobraziť galériu (4)
Daniel Guspan na tlačovej konferencii o tretej etape obnovy Bratislavského hradu  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

„Je dôležité, aby o všetkých procesoch bola verejnosť informovaná, preto sme sa rozhodli o každom kroku poslednej fázy rekonštrukcie Bratislavského hradu takto podrobne podávať informácie,“ uviedol Guspan.

Prvá etapa sa začala v roku 2008, kedy sa vykonávali predovšetkým rozsiahle búracie práce a stavali sa nosné konštrukcie hradného paláca. V roku 2011 prvá etapa finišovala povrchovými úpravami fasád, stien a stropov, ktoré prešli reštaurátorskými prácami. Všetky práce boli pod kontrolou a dozorom štátneho pamiatkového dohľadu.

Obnova Bratislavského hradu ide
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok, TASR - Jakub Kotian )

Druhá fáza rekonštrukcie prebiehala od roku 2014 do roku 2016. Táto etapa bola najviac zameraná na vonkajšie práce. Rekonštruovala sa najmä podzemná parkovacia garáž, baroková záhrada či zimná jazdiareň.

Bratislava sa opäť zmení: FOTO Takto bude vyzerať okolie legendárneho hotela Kyjev

Posledná etapa odštartovala 7. januára tohto roku a mala by byť ukončená do roku 2020. Kancelár NR SR zhodnotil obe ukončené etapy Bratislavského hradu ako pozitívne. „Hrad sa otvoril verejnosti. Možnosti aj komerčného prenájmu priestorov Bratislavského hradu zabezpečili za prvý rok značný príjem do štátneho rozpočtu a to vo výške viac ako 300-tisíc eur,“ povedal Guspan. Finančný rozpočet na kompletnú obnovu hradu bol stanovený na 14 miliónov eur. „Netreba ani hovoriť, koľko financií šetríme tým, že vieme na najvyššej úrovni poskytnúť tú najvyššiu kvalitu mnohým významných zahraničným podujatiam a nemusíme využívať súkromný prenájom,“ uzavrel Daniel Guspan.

Obnova Bratislavského hradu ide
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok, TASR - Jakub Kotian )

Hlavným cieľom trojfázovej obnovy Bratislavského hradu je zabezpečenie adekvátneho estetického, kultúrneho a voľnočasového priestoru aj pre verejnosť na úrovni požadovaného štandardu pre Národnú kultúrnu pamiatku, uvádza sa na oficiálnej stránke rekonštrukcie hradu.

Viac o téme: BratislavaRekonštrukciaHrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu