Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurokomisárka Jourová si podala Slovensko: Je znepokojená situáciou rómskych žiakov

Věra Jourová
Věra Jourová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRUSEL - Je nemysliteľné, aby v súčasnosti v srdci Európy dochádzalo k diskriminácii a segregácii rómskych detí a žiakov. Uviedla to v stredu na adresu Slovenska eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Komisárka to uviedla po tom, ako sa v Bruseli stretla s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS). Podľa informácií z kabinetu komisárky Jourovej išlo o stretnutie na žiadosť slovenskej strany a rokovania sa týkali všeobecnejšieho rámca vzdelávacej politiky. 

"Som skutočne znepokojená situáciou rómskych detí a žiakov na Slovensku. Je nemysliteľné, že v srdci Európy diskriminácia a segregácia nielen prevládajú, ale aj rastú," uviedla Jourová v stanovisku vydanom po stretnutí s Lubyovou.

Komisárka odkázala do Bratislavy, že očakáva od slovenských orgánov, že prestanú používať metódy obviňovania a začnú konať. "Nemôžeme si dovoliť ďalšiu stratenú generáciu slovenských rómskych detí v ich domovskej krajine. Jednoducho si to nezaslúžia," upozornila Jourová.  Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby túto situáciu napravila. Ak to bude nevyhnutné, v hre je podľa nej aj právne konanie voči Slovensku, čo môže viesť až k finančným sankciám.

Tlačový odbor ministerstva školstva SR uviedol, že Lubyová pozvala komisárku Jourovú na oficiálnu návštevu Slovenska, v rámci ktorej slovenská strana poskytne exekutíve EÚ detailnejšie podklady a vysvetlenia spojené so vzdelávaním Rómov.

Lubyová sa vo štvrtok v Bruseli zúčastní zasadnutia Rady EÚ pre vzdelávanie, ktorá má na programe hodnotenie programu Erasmus+ a posilňovanie spolupráce medzi členskými štátmi Únie v oblasti vzdelávania.

Viac o téme: SlovenskoRómVěra Jourová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu