Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šéf policajnej inšpekcie čelí škandálu: Nahrávka o podivných praktikách s bytom na Floride

Milan Lučanský Zobraziť galériu (4)
Milan Lučanský (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA - Vysokopostavený policajt, šéf Inšpekcie Mininisterstva vnútra SR Milan Lučanský mlčí ako hrob. Stále nezodpovedal na otázky o nadobudnutí svojho majetku, ako aj to, ako si zarobil na luxusné bývanie. Hovorí, že podnikateľ Chynoradský klame, pretože mu v minulosti nepomohol.

Podľa nahrávky, ktorou disponuje denník Sme, byt na Floride získal Lučanský za nelegálne zarobené peniaze. Na zázname to hovorí Michal Chynoradský, podnikateľ, ktorý bol v minulosti stíhaný. "Vyjde najavo, že Lučanský tie peniaze prepral, neprešli z jeho účtu, že sa bál, že to musel povedať Kaliňákovi, že si tam kúpil byt a takéto veci. Keď je pravda, tak hovorme len pravdu," cituje z nahrávky denník Chynoradského.

V meste Sarasota na Floride mal vlastniť nehnuteľnosť aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Na nahrávke sa s ním Lučanský o byte rozpráva aj o svojich kontaktoch na podsvetie. Denníku sa s Hrnčiarom ani Chynoradským nepodarilo spojiť.

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Lučanský riešil v minulosti prípad banskobystrického bossa podsvetia Mikuláša Černáka. Podľa podnikateľa financuje Lučanského Ján Kán, Černákova niekdajšia pravá ruka. Bývalí komplnici si v súčasnosti nevedia prísť na meno. Lučanský to však pre denník poprel a tvrdí, že Chynoradský si vymýšla, aby sa pomstil za to, že mu v minulosti nepomohol. "O čom svedčí aj nahrávka, ktorú si sám nahral a sám ju aj poslal do médií," uviedol Lučanský v stanovisku, ktoré poskytlo ministerstvo vnútra.

Chynoradský na nahrávke hovorí, že Lučanský získal byt na Floride za nelegálne zarobené peniaze. Lučanský to odmieta. "Dvojizbový byt na Floride sme pôvodne kúpili štyria. Ja, môj syn a dvaja kamaráti. Tí sa nakoniec rozhodli kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť a byt je dnes napísaný na syna. Vyplatenie bývalých spolumajiteľov viem, samozrejme, vydokladovať," vysvetlil s tým, že dvojizbový byt v Amerike stojí menej peňazí ako garsónka v Bratislave. "Keďže som predal staršiu nehnuteľnosť na Slovensku, nemusel som si na to brať hypotéku, obaja s manželkou slušne zarábame, mali sme našetrené peniaze," uviedol Lučanský.

S Chynoradským sa Lučanský spoznal v USA. Keď sa prevalila jeho (Chynoradského, pozn. red.) trestná minulosť, podnikateľ prosil Lučanského o pomoc. "Odmietol som. Potom navrhoval, že bude polícii donášať na ľudí, členov bankomatovej mafie. Aj to som odmietol. Následne som cestou bezpečnostných orgánov v USA informoval o podozrivých aktivitách tohto pána a nakoniec bol z USA vyhostený," opísal Lučanský.

Nicholsonová sa obracia na prokuratúru aj Kaliňáka
 

Podpredsedníčka Národnej rady SR a SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa pre prípad šéfa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského obracia na Generálnu prokuratúru. Píše aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), aby Lučanského prípad riešil. Lučanský je podľa nej podozrivý z porušenia povinnosti policajta a tiež čelí podozreniam v súvislosti s kúpou apartmánu v americkom štáte Florida. Materiály, ktoré má Ďuriš Nicholsonová k dispozícii, podľa nej naznačujú Lučanského protiprávne konanie vrátane vydierania.

"Plním si svoju zákonnú povinnosť. Keďže ide o podozrenia zo spáchania trestnej činnosti, nezostáva mi nič iné, ako obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní. Ešte dnes odstúpim všetky materiály, ktoré sa ku mne dostali, na Generálnu prokuratúru, orgánom činným v trestnom konaní. Odstúpim aj email. Je v ich kompetencii veci riadne vyšetriť bez ohľadu na to, že ide o šéfa policajnej inšpekcie," vyhlásila na tlačovej konferencii v parlamente Ďuriš Nicholsonová. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

Na Generálnu prokuratúru sa obracia preto, že z informácií, ktoré má k dispozícii, vyplýva podozrenie zo spáchania trestných činov vydierania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Informácie dostala Ďuriš Nicholsonová od Michala Chynoradského. Poslal jej aj email, v ktorom hovorí, že sa mu mal Lučanský vyhrážať. "Ten človek tvrdí, že sa mu Lučanský aktuálne vyhráža. Tvrdí, že pán Lučanský nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a tvrdí, že pán Lučanský sa mal s ďalšími ľuďmi z finančnej správy podieľať na vydieraní podnikateľov zo Žilinského kraja," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Obracia sa aj na Kaliňáka. "Pretože je nadriadený pána Lučanského. Žiadam ho, aby informáciu o podozrení z trestnej činnosti spolu s mailovou správou preveril. Pretože z tých nejasných okolností, ktoré sú predovšetkým spojené s prevodmi finančných prostriedkov cez tretie osoby a tým, ako nadobudol pán Lučanský nehnuteľnosť na Floride, vyvstáva možné porušenie povinnosti policajta. Posielam mu to, aby začal bezodkladne konať," opísala Ďuriš Nicholsonová.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Šéf policajnej inšpekcie má absolútnu dôveru ministerstva vnútra

Šéf policajnej inšpekcie Milan Lučanský má absolútnu dôveru ministerstva vnútra. Uviedol to tlačový odbor rezortu v reakcii na medializované informácie o Lučanskom a jeho byte na Floride, ktorý mal údajne získať za nelegálne peniaze.

"Do majetkového priznania má zo zákona prístup len nadriadený policajta a samotný policajt. Po požiadaní gen. Milana Lučanského nám dovolil nazrieť do majetkové priznania, kde je priznané, že on a jeho manželka vlastnia jeden podiel nehnuteľnosti v USA," uvádza sa v stanovisku rezortu.

Ministerstvo pripomína, že Milan Lučanský je jedným z policajtov, ktorý sa nebál vyšetrovať členov podsvetia v čase, keď to iní policajti či prokurátori z obavy o svoj život odmietli. "Aj vďaka jeho práci sú dnes ľudia ako Černák za mrežami na doživotné tresty, preto má našu absolútnu dôveru," píše ministerstvo.

Lučanský bojoval proti organizovanému zločinu, keď sa ostatní skrývali, bráni ho Kaliňák

Śéf policajnej inšpekcie ministerstva vnútra Milan Lučanský patrí medzi ľudí, ktorí sa v čase, keď sa všetci skrývali a báli, postavil do čela boja proti organizovanému zločinu. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák. "Aj vďaka pánovi Lučanskému je dnes pán Černák odsúdený na doživotie," zdôraznil.

Lučanský patrí podľa ministra do skupiny ľudí ako policajný prezident Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik alebo generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorí stáli na čele špecializovaných útvarov a proti zločinu bojovali v čase, keď išlo o život. V súčastnosti podľa Kaliňáka ľudia, ktorí boli odsúdení za rôzne trestné činy, vyhľadávajú pomstu. "Toto je jedna z tých foriem. Aj tento človek (Milan Ch. pozn. red.) bol pánom Lučanským na základe jeho spolupráce z FBI vyhostený zo Spojených štátov," povedal minister s tým, že ľudia odsúdení za trestné činy nebudú robiť na ministerstve personálnu politiku. Dodal, že za Lučanským stojí na 110 percent.

Viac o téme: Milan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu