Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najnovšia kampaň vyzýva na podporu rómskych detí: Rozplač nácka!

(Zdroj: Divé maky)

BRATISLAVA - Na Slovensku nie sú prejavy neznášanlivosti a rasizmu ničím výnimočným. V krajine plnej predsudkov, kde sa extrémisti tešia rastúcej podpore, je ťažké žiadať o 2 % z daní na podporu rómskych detí a mládeže - tvrdí občianske združenie Divé maky, ktoré sa ich vzdelávaniu venuje už 12 rokov. V reakcii na celospoločenskú klímu preto prichádza s kampaňou mobilizujúcou všetkých, ktorým prejavy intolerancie prekážajú.

Nič nerozplače nácka tak, ako úspešný Róm,“ hovoria Divé maky v kampani a s humorom poukazujú na to, že jediným účinným prostriedkom na boj s extrémizmom a šírením nenávisti je vzdelanie a podpora pre minoritné skupiny obyvateľstva, ktoré sú terčom útokov a predsudkov.

„Sme presvedčení o tom, že len ak bude v spoločnosti viac úspešných a vzdelaných Rómov, agresívna komunita extrémistov nemá šancu na šírenie neznášanlivosti,“ píše sa v stanovisku OZ Divé maky.

Občianske združenie pritom zdôrazňuje, že „náckov“ v kampani neponižujú, uťahujú si z nich a z ich mylného presvedčenia, že neexistuje slušný, vzdelaný Róm.

„V kampani poukazujeme na pozitívne príklady, a nie je ich málo, odhodlaných mladých Rómov, ktorí aj s podporou našich darcov mohli rozvíjať svoje danosti. Verejnosť sa na stránke www.rozplacnacka.sk môže s príbehmi niekoľkých z nich zoznámiť. Práve títo mladí rómski lídri sú príkladom toho, že systematická podpora znevýhodnených skupín má na Slovensku výsledky. Naše „divé maky“ reprezentujú mladú rómsku generáciu, ktorá potiahne a môže motivovať ďalších,“ hovorí Barbora Kohútiková, správkyňa OZ Divé maky.

Mladí rómski lídri je zároveň názov unikátneho projektu, ktorý Divé maky realizujú vrámci svojich aktivít. Cieľom programu je vytvoriť skupinu mladých Rómov, ktorí sa stanú vzorovými modelmi pre celú rómsku komunitu na Slovensku.

OZ Divé maky už od roku 2005 podporuje rozvoj talentovaných rómskych detí a mládeže pochádzajúcich zo znevýhodneného prostredia. Ťažiskom ich aktivít je štipendijný program, v rámci ktorého za 12 rokov poskytli vyše 500 štipendií, pričom všetky rómske deti a mladí ľudia v programe majú svojho mentora,  absolvujú vzdelávacie pobyty a dostávajú systematickú podporu a motiváciu prostredníctvom pozitívnych vzorov, terénnych pracovníkov, umelcov, darcov a dobrovoľníkov. 

Cieľom OZ Divé maky je vychovať vzdelanú rómsku generáciu, ktorá bude vedieť riešiť problémy svojej komunity a môže byť pozitívnym príkladom pre ostatných. 

Chcete aj vy podporiť mladé rómske talenty a zabojovať proti nenávisti humorom?

Navštívte www.rozplacnacka.sk, darujte Divým makom 2 % z daní
a dajte o tom vedieť svojim známym na sociálnych sieťach.

 

Viac o kampani na www.rozplacnacka.sk

Viac o Divých makoch na www.divemaky.sk

Viac o téme: Rozplač nácka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu