Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jurinová varuje pred zlou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti na severe

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

ŽILINA - Zrušenie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) v Kysuckom Novom Meste a v Rajci na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti najmä pre obyvateľov západnej časti Žilinského kraja. Na tlačovej konferencii to v pondelok v Žiline povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Doplnila, že RLP v Kysuckom Novom Meste a Rajci sa od 1. februára zmenili na rýchlu zdravotnú pomoc (RZP), čo v praxi znamená, že posádka bude dvojčlenná a bez lekára. "Západná časť žilinského regiónu má od 1. februára tri RLP, čiže tri výjazdové jednotky s lekárom. V rámci mesta Žilina dve, jednu pre Čadcu. Rozťahaný žilinský región - Rajeckú dolinu, Terchovskú dolinu, Kysuce, Bytčiansky okres, toto všetko majú obhospodáriť tri RLP. Naozaj veríme, že ministerstvo urobí potrebné kroky, aby sa tá dostupnosť nezhoršila," povedala Jurinová.

Jedna RLP v Žilinskom kraji pripadá podľa nej na 69.000 obyvateľov. "Vyššie číslo má napríklad Bratislavský kraj, kde je 80.000 obyvateľov na jednu RLP. Ale tam je hustota obyvateľstva trikrát vyššia ako na našom území. Žilinský kraj je pritom členitý a vzdialenosti od nemocníc sú oveľa väčšie ako v Bratislave," podotkla predsedníčka ŽSK.

Lekár z RLP v Kysuckom Novom Meste Ivo Hybrant upozornil, že záchranná zdravotná služba je o dostupnosti. "Na Slovensku je 12 rokov rovnaký počet vozidiel pri stúpajúcom počte výjazdov a volaní. To znamená, že systematicky klesá dostupnosť. Teraz nám zredukovali zasa o 50 percent a ja hovorím, že to je veľa. Lebo v Žilinskom kraji sme sa dostali na číslo 1 RLP ku 2,6 RZP. A v západnej časti Žilinského kraja, kde sú okresy Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, sme sa dostali k pomeru 1 RLP na 3,6 RZP," dodal Hybrant.

Predsedníčka ŽSK doplnila, že ministrovi zdravotníctva poslali list, v ktorom vyjadrili aj nespokojnosť so spôsobom, akým došlo k rozhodnutiu. "Vyžiadali sme si analytické materiály, podľa ktorých rozhodovali, lebo sa nestotožňujú s tým, aké údaje máme k dispozícii. Uvidíme, ako to budú riešiť obyvatelia dotknutých regiónov, ktorí sú rozhodnutí spustiť petíciu," uviedla Jurinová.

MZ SR začalo rušiť stanice RLP od začiatku tohto roka. Zmeny sa v januári dotkli Kolárova, vo februári Sabinova, Rajca, Levoče, Kysuckého Nového Mesta a Tornale. V marci príde na rad Zavar, Rovinka či Bratislava Ružinov I.

Viac o téme: Zdravotná starostlivosťSeverDostupnosťErika Jurinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu