Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Meteorológovia varujú pred zhoršeným ovzduším: V týchto mestách si dajte pozor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V Martine, Žiline a Vrútkach je zhoršená kvalita ovzdušia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke. Upozornenie na smogovú situáciu potrvá do odvolania.

Príčinou smogovej situácie sú podľa SHMÚ vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov a nepriaznivé rozptylové podmienky. "V predchádzajúcom dni boli na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35-krát v kalendárnom roku," píše SHMÚ.

Zhoršená smogová situácia môže uškodiť starým ľuďom, osobám s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergikom a astmatikom, veľmi malým deťom a tehotným ženám. Môžu ich dráždiť oči, nos, hrdlo. Vylúčený nie je kašeľ, pocit tlaku na prsiach, bolesť hlavy. Astmatici môžu dostať záchvaty. "Takéto osoby by mali obmedziť dobu pobytu vonku a skrátiť čas vetrania v domoch a bytoch," píše SHMÚ.

Ľudia by podľa meteorológov nemali spaľovať odpad, vrátane odpadového dreva, ako je nábytok či okná. Okrem PM10 z toho vznikajú aj ďalšie toxické látky. Kotol a komín odporúčajú pravidelne čistiť, radia prikladať radšej častejšie a po menších dávkach. Ak je to možné, ľudia by mali udržiavať teplotu za kotlom medzi 150 - 250 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieMartinŽilinaVrútkySmog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu