Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EXKLUZÍVNE Prvá kontroverzná nominácia v bratislavskej župe: Drobovým lekárom bude šéfovať penťák

Tomáš Szalay sa stane hlavným lekárov BSK kraja pod vedením župana Juraja Drobu. Zobraziť galériu (4)
Tomáš Szalay sa stane hlavným lekárov BSK kraja pod vedením župana Juraja Drobu. (Zdroj: Foto: SITA/Robert Tappert, Diana Černáková)

BRATISLAVA - Lekárom Bratislavského kraja sa podľa informácií Topiek stane analytik zdravotnej politiky Tomáš Szalay. Voľba nového župana Juraja Drobu sa však nestretla s pochopením. Szalay totiž nemá za sebou žiadnu lekársku prax, za čo ho mnohí odborníci kritizujú. BSK svoju voľbu bráni.

Podľa našich informácií sa stane hlavným lekárom Bratislavského  kraja Tomáš Szalay. Pre mnohých to bolo doteraz neznáme meno. Viacerí odborníci voľbu nechápu a kritizujú ju. Podľa nich totiž Szalay nemá dostatočné skúsenosti a lekársku prax na to, aby tento post zastával. Okrem toho má mať prepojenia na finančnú skupinu Penta.

Prepojenia na Pentu

"Nechce sa mi veriť, že by koalícia SaS, OĽANO, NOVA a OKS navrhla pána Szalaya na pozíciu hlavného lekára bratislavskej župy, teda človeka, ktorý má dokázateľné majetkové a zamestnanecké prepojenie s finančnou skupinou Penta," povedal pre Topky predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Tomáš Szalay sa stane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Robert Tappert)

Podľa Visolajského by bola takáto voľba signálom, že opozícia nebude znamenať pre Slovensko žiadnu zmenu. "Minimálne v prípade zdravotníctva nebude opozícia znamenať žiadnu zmenu," dodal predseda LOZ. Vislolajský upozorňoval na existenciu pochybností o jeho nezávislosti už v roku 2016. Spoločnosť Klient PRO SK, partner zdravotnej poisťovne Dôvera, v ktorej bol Szalay spoločníkom, odkúpila firma ProHealth patriaca do portfólia zdravotníckych firiem Penty. Szalay bol spolumajiteľom a vzťahovým špecialistom pre komunikáciu s lekármi v spoločnosti Klient PRO SK od roku 2011. 

Penta investovala aj do HPI. Inštitút získal v minulosti päťtisíc eur od Dôvera Holdingu, ovládaného Pentou, čo bola šestina príjmov z podnikateľskej činnosti. Vtedajší výkonný riaditeľ Peter Pažitný tvrdil, že tieto príjmy sú nezávislé. 

Szalay obvinenia popiera

Szalay pre Topky potvrdil, že do úradu nastúpi od apríla po dohode s predsedom BSK Jurajom Drobom. "Áno. Môžem potvrdiť, že sme sa s predsedom BSK dohodli na mojom pôsobení v úlohe lekára samosprávneho kraja," povedal Szalay. "Rozhovor a dohodu s predsedom BSK o mojej pozícii sme urobili koncom minulého roka pred Vianocami."

Tomáš Szalay sa stane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Robert Tappert)

Funkcia, ktorú bude zastávať, si podľa neho nevyžaduje prax. "Ide o úradnícku pozíciu, ktorá si nevyžaduje klinickú lekársku prax. V zdravotníctve pracujem na rôznych nemedicínskych pozíciách 16 rokov, čo považujem za dostatočnú skúsenosť na výkon predmetnej funkcie," uviedol Szalay.

Prepojenia s Pentou však Szalay jednoznačne odmieta. "Nie som majetkovo prepojený s Pentou. Pred ôsmimi rokmi som ako menšinový spoločník spoluzakladal zdravotnícky startup, ktorý sme pred troma rokmi predali Pente a nemám v ňom žiaden podiel," dodal pre Topky budúci lekár kraja.

Droba mu dôveruje

Hovorkyňa Bratislavského kraja Lucia Forman pre Topky informáciu potvrdila. "Tomáš Szalay bude menovaný za Lekára samosprávneho kraja od 1. apríla." Na otázku, prečo padla voľba práve na Szalaya, uviedla, že Szalay má potrebné skúsenosti na vykonávanie tejto pozície.

Tomáš Szalay sa stane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

"Tomáš Szalay má dôveru župana Juraja Drobu na základe svojich dlhoročných skúseností," uviedla hovorkyňa s tým, že o výhradách lekárskej komory nemajú na úrade Bratislavského kraja žiadnu vedomosť. 

Lekár bez praxe?

Tomáš Szalay je zakladajúcim členom a senior analytikom Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku (HPI). Od roku 2015 sa stal výkonným riaditeľom HPI po personálnych zmenách, ktoré avizoval súčasný minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

V minulosti radil exministrovi Rudolfovi Zajacovi, ktorý na ministerstve šéfoval v rokoch 2002 - 2006, a bol členom jeho reformného tímu. Szalayovu reformu v čase Zajacovej vlády kritizovali aj predstavitelia Smeru. Naopak, Szalayovi sa nepáčili niektoré kroky predchádzajúcich vedení ministerstva, ktoré dosadzoval Smer. Neskôr radil aj Ivanovi Uhliarikovi

Lekárske odborové združenie už vtedy vyzvalo ministra zdravotníctva, aby nomináciu Szalaya na riaditeľa HPI prehodnotil. Inštitút je sekciou ministerstva, ktorá sa venuje analyticko-strategickým úlohám v rezorte. Szalay má vyštudovanú Lekársku fakultu UK v Bratislave. Tomáš Szalay sa zaoberá sa zdravotnou politikou, dostupnosťou zdravotnej starostlivosti a zdravotníckou legislatívou. Okrem toho je aj spolumajiteľom spoločnosti Health Management Academy, s.r.o.

Viac o téme: Tomáš SzalayBratislavský samosprávny krajJuraj DrobáLekár kraja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu