Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nová nádej pre bratislavské cesty: Hlavné mesto hľadá správcu za 50 miliónov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Hlavné mesto vyhlásilo tender na letnú a zimnú údržbu komunikácií, údržbu dopravnej zelene a na nakladanie s odpadmi na svojom území. Súťaž sa týka poskytovania týchto služieb počas štyroch rokov, cena je odhadovaná na takmer 43 miliónov eur bez DPH (51,48 milióna eur s DPH). Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ponuky je možné predkladať do 15. marca do 10.00 h.

V októbri tohto roka tak vyprší hlavnému mestu osemročná zmluva s doterajším realizátorom zimnej a letnej údržby – spoločnosťou A.R.K. technické služby. Hlavné mesto už avizovalo, že chce vykonávať letnú a zimnú údržbu komunikácií i cestnej zelene na území Bratislavy vlastným mestským podnikom. Vyhlásený tender má situáciu riešiť v preklenovacom období.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal to vysvetľuje tým, že založenie plánovaného mestského podniku bude finančne, logisticky i právne náročné a nepredpokladá, že sa to podarí vyriešiť do ukončenia zmluvy s terajším dodávateľom. S tým, ktorý vzíde z vyhlásenej súťaže, plánuje magistrát uzatvoriť na obdobie štyroch rokov rámcovú zmluvu. "Rozsah objednávaných služieb od tohto externého dodávateľa bude klesať úmerne s tým, ako sa bude zvyšovať kapacita mesta vykonávať tieto činnosti vlastným komunálnym podnikom," vysvetlil primátor.

Pred samotným založením mestského podniku je podľa neho ešte potrebné dať si spraviť podnikateľský zámer a všetky kroky realizovať v spolupráci s mestským zastupiteľstvom, pretože iba ono je oprávnené rozhodovať o zriaďovaní či rušení mestských firiem. Poslanci by mali o tejto téme rokovať na februárovom zasadnutí.

V poslednom období zaznela na pôde zastupiteľstva ostrá kritika plnenia zmluvných záväzkov zo strany súčasného dodávateľa služby. Skupina poslancov tiež obviňuje magistrát, že primerane neobhajuje záujmy mesta.

Mesto vraj kryje pochybenia firmy A.R.K.

Hlavné mesto sa má podieľať na zakrývaní neschopnosti spoločnosti A.R.K. technické služby zabezpečiť zazmluvnený počet mechanizmov a personálu pre potreby zimnej pohotovosti. Sú o tom presvedčení poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) Dana Čahojová, Ján Hrčka, Ignác Kolek (všetci Bratislavský klub) a Richard Mikulec (Otvorený klub), ktorí na stredajšom brífingu upozornili na podľa nich "naoko" vykonanú kontrolu zimnej pohotovosti, ktorú mesto iniciovalo.

Kontrola sa mala uskutočniť 1. februára. Zástupcovia mesta podľa poslancov samotnú spoločnosť A.R.K. technické služby dopredu na kontrolu upozornili. Poslanci sa opierajú o svedectvo jedného z pracovníkov firmy. Pri samotnej kontrole mala spoločnosť podľa neho doplniť potrebné stavy personálu o ľudí, ktorí síce pracujú v rámci zimnej údržby, no nejazdia s mechanizmami, ktoré spoločnosť pri čistení komunikácií a odhŕňaní snehu používa. Doplnil, že celá kontrola bola iba formálna.

Hlavné mesto obvinenia popiera. Podľa hovorkyne Zuzany Onufer sa zimná údržba pravidelne kontroluje, kontrola prebieha aj v súčasnosti, pričom magistrát je informovaný kontrolórom o čiastkových zisteniach. Mesto potom vyzýva zmluvného partnera, aby podal vysvetlenie. "Následne hlavné mesto posudzuje, aké opatrenia alebo prípadné sankcie je potrebné prijať na zlepšenie a zefektívnenie poskytovanej služby tak, aby bola v súlade so zmluvným rámcom, aj úsilím mesta o zjazdné a bezpečné komunikácie," skonštatovala Onufer.

Mediálna zástupkyňa spoločnosti A.R.K. Ľubica Turčanová pre TASR potvrdila, že kontrola 1. februára prebehla. "Kontroly nám vopred nie sú hlásené. To, že v daný deň boli k dispozícii všetci pracovníci, je možné overiť aj záznamom z dochádzkového a kamerového systému," doplnila Turčanová.

Poslanci v súvislosti s prípadom požiadali o zvolanie mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva. Jeho termín ešte nie je známy, hovorí sa o pondelku 12. februára.

Viac o téme: DopravaInfraštruktúraBratislavaSpráva ciest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu