Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak sa chystáte na hory, zvýšte pozornosť: Platí výstraha, takáto je situácia na cestách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy v okolí Vysokých a Nízkych Tatier. Varovanie platí od 18. hodiny až do utorkového (30.1.) rána.

Výstraha sa týka okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. SHMÚ tu na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h). "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dodáva ústav.

Diaľnice a cesty sú zjazdné, vozovky sú suché, vlhké až mokré

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Vrchslatina, Huty a Herlianske sedlo, ktoré majú povrch vozoviek pokrytý vrstvou utlačeného snehu do troch centimetrov. HP Šútovce (cesta III/1774) je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. SSC ďalej upozorňuje vodičov, že pre hmlu je znížená dohľadnosť do 50 metrov v lokalitách Vranov nad Topľou, Holčíkovce a Hanušovce nad Topľou a do 100 metrov v lokalitách Sliač, Lenartov, Fričovce, Vrútky a Turany.

Na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá je povinné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže sú v zimnom období neudržiavané.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu