Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zásah záchranárov v Tatrách: Zranenú skialpinistku odvážal vrtuľník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

TATRY - Poranenie dolnej končatiny utrpela 27-ročná slovenská skialpinistka v sobotu popoludní pri páde počas lyžovania vo Vysokých Tatrách. V Kráľovskom žľabe vo Veľkej Studenej doline jej pomáhali horskí a leteckí záchranári, ktorí ju po ošetrení previezli do nemocnice v Poprade.

Skialpinistke po páde letela na pomoc popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci nastúpil aj jeden člen Horskej záchrannej služby (HZS). "Po prílete do Kráľovského žľabu, kde sa zranená žena nachádzala, bol spolu s lekárom spustený do terénu pomocou palubného navijaka. Po primárnom ošetrení bola žena z terénu evakuovaná v transportnej sedačke a počas medzipristátia v Starom Smokovci preložená na palubu vrtuľníka. S poranením dolnej končatiny bola leteckými záchranármi prevezená do popradskej nemocnice," informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Meteorológovia varujú pred vetrom

Hrebene hôr na severe Slovenska môže v nedeľu (28.1.) a pondelok (29.1.) miestami zasiahnuť silný vietor. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Meteorológovia očakávajú, že v okresoch Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Ružomberok a Tvrdošín môže vietor na hrebeňoch Tatier v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza hydrometeorologický ústav. SHMÚ vydal v tejto súvislosti pre uvedené okresy výstrahu 1. stupňa s platnosťou od nedele 12.00 h do pondelka 12.00 h.

Viac o téme: HoryPočasieVietorZáchranáriVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu