Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko v ohrození: FOTO V Banskobystrickom kraji sa šíri smog, výstraha najvyššieho stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal k dnešnému dňu výstrahu pred nebezpečným smogovým ovzduším. Výstraha pred závažnou smogovou situáciou trvá do odvolania. V ohrození je predovšetkým Jelšava. Upozornenie platí aj pre Martin a Vrútky.

JELŠAVA

Výstraha o smogovej situácií platí od 23. januára od tretej hodiny ráno do odvolania

Smogová situácia na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
Smogová situácia na Slovensku  (Zdroj: SHMÚ,)

MATRIN A VRÚTKY

Upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10 začína od 23. januára a platí do odvolania 

„V predchádzajúcom dni boli na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35-krát v kalendárnom roku,“ informoval SHMÚ.

Príčinou smogovej situácie sú podľa SHMÚ vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

Denné priemerné koncentrácie PM10 od 16. januára do 22. januára
Zobraziť galériu (4)
Denné priemerné koncentrácie PM10 od 16. januára do 22. januára  (Zdroj: SHMÚ,)

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Pod pojmom PM10 rozumieme frakciu suspendovaných častíc v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s aerodynamickým priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie, informuje SHMÚ na svojej oficiálnej stránke. 

DNEŠNÁ PREDPOVEĎ POČASIA

V západnej polovici Slovenska bude oblačno až zamračené a spočiatku na mnohých miestach sneženie, na juhozápade neskôr aj slabý dážď. Vo východnej polovici malá, spočiatku miestami zväčšená oblačnosť, ale bez zrážok. Ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota mínus 3 až plus 2 stupne Celzia, na juhozápade ojedinele do plus 4 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo mínus 7 stupňov Celzia. Bezvetrie alebo len slabý vietor. Predpokladané množstvo zrážok je do 2 milimetrov alebo do 2 centimetrov snehu. 

Predpoveď počasia na Slovenku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Viac o téme: MartinJelšavaVrútkySmogVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu