Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lavína v Žiarskej doline zavalila skialpinistu: Poliak (†26) nemal proti živlu žiadnu šancu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ŽIAR - V Žiarskej doline spadla v nedeľu popoludní lavína. Zasypala dvojicu poľských skialpinistov, ktorí ju odtrhli. Jeden z Poliakov to neprežil.

Tragédia v Jasnej: Lyžiar (†64) na sedačke lanovky skolaboval, záchranári boli bezmocní

Dvojica skialpinistov vystupovala na Prostredný grúň smerujúc do Smutného sedla. Lavína mala odtrh približne 300 metrov a dĺžku 200 metrov, informovali horskí záchranári na svojej oficiálnej internetovej stránke. 

Zasypaní boli obaja skialpinisti - jeden len čiastočne do pása, druhého zasypala lavína celkom. "Čiastočne zasypanému sa podarilo z lavíny vyhrabať a pomocou lavínového vyhľadávača našiel kolegu, ktorý bol 1,5 metra hlboko," priblížila Horská záchranná služba (HZS). 

Na miesto smerovala skupina horských záchranárov zo Žiarskej doliny a aj horský záchranár zo Strediska lavínovej prevencie, ktorý bol v tom čase v teréne neďaleko miesta pádu lavíny. O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári, ktorí z heliportu v Starom Smokovci zobrali horského záchranára a spoločne smerovali do Žiarskej doliny. Poveternostné podmienky však nedovolili posádke vrtuľníka dostať sa na miesto.

"Pozemná skupina záchranárov po príchode začala s resuscitáciou, ktorá nebola úspešná. Žiaľ, aj napriek snahe deviatich profesionálnych a šiestich dobrovoľných záchranárov sa 26-ročného Poliaka zachrániť nepodarilo," dodali horskí záchranári. 

HZS v tejto súvislosti pripomína, že vo všetkých horských oblastiach pretrváva tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. 

Viac o téme: LavínaSmrťŽiarska dolina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu