Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európou sa prehnal orkán, 11 mŕtvych: Katastrofický scenár na Slovensku? Najhoršie máme za sebou

V Európe vyčíňa orkán Friederike Zobraziť galériu (10)
V Európe vyčíňa orkán Friederike (Zdroj: fb/Severe Weather Europe, Imeteo, )

BRATISLAVA - Počet obetí v Európe stúpa. Extrémne silná víchrica so silou orkánu si vyžiadala v Nemecku už osem obetí. Traja ľudia zahynuli v Holansku a Belgicku. Orkán Friederike prišiel do Európy vo štvrtok. Padli rekordy, vietor dosiahol rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Unáša ľudí, vyvracia stromy a strechy domov. Letecká a železničná doprava je odstavná. Odfukuje aj kamióny.

NEMECKO

Nemecká stanica Deutsche Welle informovala, že orkán si vyžiadal najmenej deväť obetí. Počet obetí búrky Friederike, ktorá sa vo štvrtok prehnala Holandskom, Belgickom a ďalšími prevažne západoeurópskymi krajinami, v Nemecku stúpol na najmenej osem. Miestne úrady zvýšili počet po tom, ako v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko zomreli muži vo veku 65 a 36 rokov. Prvý z nich zahynul, keď chcel pred živlom zabezpečiť strechu, druhého zabil padajúci strom. Už predtým úrady v severnom a strednom Nemecku hlásili v dôsledku búrky najmenej šesť mŕtvych a desiatky zranených.

V Nemecku orkán unášal strechy
Zobraziť galériu (10)
V Nemecku orkán unášal strechy  (Zdroj: fb/Severe Weather Europe, Imeteo, )

Friedrike vo štvrtok okrem iného vo viacerých krajinách narušila dopravu a viedla k zrušeniu železničných spojov či stoviek letov. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorá pre búrku zrušila diaľkové spojenia a úplne zastavila dopravu v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Dolné Sasko, oznámila, že v piatok obnovila premávku. 

V Nemecku v Brockene orkán fúkal rýchlosťou 203,4 kilometra za hodinu
Zobraziť galériu (10)
V Nemecku v Brockene orkán fúkal rýchlosťou 203,4 kilometra za hodinu  (Zdroj: fb/Severe Weather Europe, Imeteo, )

Výstrahy najvyššieho stupňa v Nemecku
Zobraziť galériu (10)
Výstrahy najvyššieho stupňa v Nemecku  (Zdroj: fb/Severe Weather Europe, Imeteo, )

AKTUALIZOVANÉ Na Slovensko sa valí orkán: V Európe už hlásia obete, ľudia lietajú vzduchom

Nemecká železničná spoločnosť varovala pred možnými meškaniami spojov, keďže živel na tratiach spôsobil škody. Víchrica udrela silou až 200 kilometrov za hodinu. Aj napriek obrovskej spúšti, ktorú za sebou orkán zanechal, vlaková doprava sa dostala do bežnej prevádzky.

Spúšť po orkáne v Nemecku
Zobraziť galériu (10)
Spúšť po orkáne v Nemecku  (Zdroj: SITA/AP)
Európou sa prehnal orkán,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémy naďalej pretrvávajú na diaľnici A7 medzi Dolným Saskom a Hesenskom, ktorá bola uzatvorená. Meteorológovia vydali výstrahu pred padajúcimi stromami. Kompletne je uzatvorená aj diaľnica A72, na ktorej prišili o život dvaja ľudia. Vodič kamiónu narazil kolóny, v dôsledku nehody prišli o život dvaja ľudia. Nemecké médiá však uviedli, že táto nehoda nebola spôsobená orkánom. Letecká doprava v Nemecku bola kompletne pozastavená.

HOLANDSKO

V Holandsku si orkán Friederike vyžiadal dve obete. Víchrica napáchala škody vo výške 50-miliónov eur. Rýchlosť vetru dosahovala 140 kilometrov za hodinu. Ľudia prichádzali o strechy nad hlavami a orkán lámal aj stromy. Letisko Schiphol v Amsterdame odvolalo 260 letov.

V Holandsku orkán prevracal kamióny
Zobraziť galériu (10)
V Holandsku orkán prevracal kamióny  (Zdroj: fb/Severe Weather Europe, Imeteo, )

Nepremávala ani vlaková doprava. Dnes sa dopravná situácia stabilizovala. Spojazdnila sa aj autobusová doprava. V Holandsku vietor prevrátil 66 kamiónov. Vo štvrtok hlásili z holandskej provincie Overijssel dve obete, kde prišli o život dvaja 62-roční muži. Jedného zabil letiaci konár, ktorý ho zasiahol do tváre, druhý zomrel po tom, ako na jeho auto spadol strom

BELGICKO

Ďalšiu obeť orkánu hlásili v Belgicku. Šofér zomrel za volantom svojho automobilu po páde stromu neďaleko Bruselu.

V Portugalsku extrémne silná víchrica spôsobila cunami

Vo Francúzsku vyčína snehová búrka, pred ktoru aj naďalej platia výstrahy

SLOVENSKO

Meteorologický portál Imeteo informoval, že najsilnejší vietor bol zatiaľ zaznamenaný na Chopku. Náraz vetra dosiahol rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. Nasleduje Lomnický štít, kde vietor fúkal rýchlosťou 83,3 kilometroa za hodinu. Spomedzi nižších polôh fúkalo najsilnejšie v Prešove a to so silou 57,4 kilometra za hodinu.

Slovenský hydrometeorologický ústav na dnes, 19. januára vydal výstrahy prvého stupňa pred víchricou na juhovýchode Slovenska
Zobraziť galériu (10)
Slovenský hydrometeorologický ústav na dnes, 19. januára vydal výstrahy prvého stupňa pred víchricou na juhovýchode Slovenska  (Zdroj: SHMÚ)

Na zvyšku územia fúka s rýchlosťou od 30 do 50 kilometrov za hodinu, čo bohato stačí na tvorbu snehových jazykov a závejov. Nepriaznivá situácia sužuje aj Českú republiku. Na Snežke zaznamenali poryv vetra s rýchlosťou 161,1 kilometra za hodinu. Extrémny vietor namerali meteorológovia v meste Ústí nad Labem, kde dosiahli nárazy rýchlosť 100 kilometrov za hodinu.

 

Chopok Jasná
Zobraziť galériu (10)
Chopok Jasná  (Zdroj: HZS, Jasná, )

„Horskí záchranári boli požiadaní o pomoc rodinnými príslušníkmi 24 ročného maďarského lyžiara, ktorý vo veľmi nepriaznivom počasí stratil orientáciu. Na hrebeni Nízkych Tatier fúkal silný vietor dosahujúci 100 kilometrov za hodinu pri teplote -10 stupňov Celzia, snežilo a viditeľnosť sa rovnala bielej tme,“ informovala Horská záchranná služba. Maďarského lyžiara ratovalo 13 záchranárov. Dezorientovaný lyžiar uvádzal, že sa nachádza na južnej strane Chopku.

Horská záchranná služba vydala k dnešnému dňu najvýšší stupeň lavínové nebezpečenstva. Tretí stupeň platí pre Vysoké, Nízke, Zápádné Tatry a rovnako aj pre Malú aj Veľkú Fatru.

V celých Tatrách platí najvyšší lavínový stupeň nebezpečenstva
Zobraziť galériu (10)
V celých Tatrách platí najvyšší lavínový stupeň nebezpečenstva  (Zdroj: HZS, Jasná, )

„Záchranármi bol nájdení medzi Lukovou a Brhliskami. Snežným skútrom ho následne previezli do Jasnej, kde ho odovzdali rodinným príslušníkom,“ informovala o záchrannej akcii HZS. 

„Horský priechod Čertovica je uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov z dôvodu hustého sneženia,“ informuje Slovenská správa ciest.

Viac o téme: VíchricaOrkánFriederike
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu