Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUALIZOVANÉ Na Slovensko sa valí orkán: V Európe už hlásia obete, ľudia lietajú vzduchom

Počasie vyčíňalo aj v Belgicku. Zobraziť galériu (9)
Počasie vyčíňalo aj v Belgicku. (Zdroj: Foto: twitter, metoalarm, imeteo, Foto: Twitter/HLN.BE, Twitter/DVHN, Reprofoto/Meteoalarm)

BRATISLAVA – Víchrica so silou orkánu, snehové jazyky a mráz. Na naše územie smeruje počasie, ktoré už pustoší západnú Európu. Obrovský vietor si vyžiadal už aj obete na životoch. Najhoršia situácia je v Holandsku a Nemecku, no postupne sa vlna posúva na východ cez Česko až k nám. Kritická situácia by mala nastať v noci, no z niektorých častí Slovenska už ľudia hlásia prvé náznaky.

Počet obetí orkánu Friederike sa podľa dostupných informácií zvýšil medzičasom na 11. Iba v Nemecku si vyžiadal podľa aktualizovaných správ internetového vydania denníka Bild i tlačovej agentúry DPA už najmenej šesť životov, v Holandsku zahynuli traja ľudia, v Belgicku a Taliansku registrujú naďalej po jednej obeti.

Popri vážnych komplikáciách prepravcov je na východe Nemecka okolo 65.000 domácností bez elektrickej energie. Nemecké železnice avizovali na piatok obnovenie dočasne pozastavenej prevádzky, avšak s istými lokálnymi obmedzeniami.

Dopravná situácia v Holandsku
Zobraziť galériu (9)
Dopravná situácia v Holandsku  (Zdroj: SITA/AP)

Nemecké štátne železnice Deutsche Bahn dočasne zastavili prevádzku diaľkových vlakov na celom území krajiny. Vlaky, ktoré už vyrazili, nechajú dôjsť do cieľa, ak na ceste nebudú závažné prekážky. Nové diaľkové vlaky však už železnice nevypravia. Víchrica, ktorú v Nemecku nazývajú Friederike, spôsobila vážne materiálne škody na západe krajiny, kde sa v dôsledku nej ocitlo zhruba 100.000 ľudí bez elektriny. Školy v oblasti sú zatvorené.  

Orkán Friederike podľa nemeckých meteorológov v rýchlosti vetra prekonal víchricu Kyrill, ktorá vyčíňala v roku 2007. Vtedy - zhodou okolností takisto 18. januára - bol nameraný náraz vetra s rýchlosťou 202 km/h. Nový rekord má hodnotu 203 km/h a bol zaznamenaný na vrchu Brocken v pohorí Harz.

Prevrátený autobus v Holandsku
Zobraziť galériu (9)
Prevrátený autobus v Holandsku  (Zdroj: Twitter/HLN.BE)

Výstraha pred orkánom Friederike platí aj v Belgicku a v Taliansku. Vietor fúka rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu. Orkán Friederike odstavil mimo prevádzku aj letisko Schiphol v Amsterdame. „Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam bola až do odvolania zrušená všetka letecká doprava,“ informovalo o situácií letisko Schiphol, ktoré odvolalo 260 letov. V nemecku je situácia najhoršia. Vietor na niektorých miestach fúkal rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu.

Dopravná situácia v Nemecku
Zobraziť galériu (9)
Dopravná situácia v Nemecku  (Zdroj: SITA/AP)

Výstrahy pred vetrom v Nemecku
Zobraziť galériu (9)
Výstrahy pred vetrom v Nemecku  (Zdroj: Twitter/Bild)

V Taliansku zaznamenali vietor s rýchlosťou do 200 kilometrov za hodinu, ktorý narušil železničnú, cestnú a trajektovú dopravu. V Kalábrii hlásili úmrtie muža, ktorý vyliezol v Crotone na strechu bratovho domu a z neho po náraze vetra spadol.

V Rumunsku v dôsledku víchrice a silného vetra boli zatvorené desiatky škôl a niekoľko hlavných ciest a prístavov. Ministerka vnútra Carmen Danová uviedla, že výpadok elektriny zasiahol približne 32.000 ľudí v 13 okresoch.

Problémy, ktoré v západnej Európe - najmä v Belgicku, Holandsku a Nemecku - spôsobil orkán Friederike, sa postupne presúvajú smerom na východ.

Prudký nárazový vietor sprevádzaný miestami i snehovými zrážkami vyčíňa vo viacerých lokalitách Poľska i Českej republiky.

Vážne problémy spôsobuje energetikom, cestárom, ale narušuje i plynulosť železničnej a leteckej dopravy.

V Poľsku hlásia tisícky ľudí bez elektrickej energie, či "odviate autobusy v priekopách", vyplýva z informácií spravodajskej televízie TVN24.

Výpadky dodávok elektriny zaznamenal od západu smerom na východ postupne aj český ČEZ. Vo štvrtok okolo 21.00 h registrovali v ČR okolo 60 porúch energetickej siete, bez dodávok elektriny bolo asi 30.000 odberných miest, čo je však o 10.000 menej ako o dve hodiny skôr.

Vietor v Holandsku odnášal ľudí 

Pražské letisko zaznamenalo tri zrušené spoje do Amsterdamu.

V Holandsku padajúci strom takmer zabil matku s dieťaťom

VÝZVA: Aká je situácia u vás? Napíšte nám na tipy@topky.sk

Padajúce stromy v metropole Holandska zabili dvoch ľudí. V obci Olst o život prišiel 62-ročný muž, na ktorého spadla vetva. V meste Enschede prišiel o život vodič, na ktorého padol strom.

Odfúknutý kiamión na nemeckej diaľnici 

Kmeň stromu sa zrútil aj na ďalšieho vodiča v Belgicku. Štvrtá obeť bola nahlásená v Taliansku. V meste Crotone orkán zabil muža, ktorý vyliezol na strechu, aby videl aké škody vietor napáchal.  

Švajčiarsko  

Vo východnej a juhovýchodnej časti Anglicka ostalo bez elektriny takmer 59-tisíc domácností. V Rumunsku prišlo o elektrinu zhruba 30-tisíc domácností. 

Odtrhnutá strecha v Belgicku
Zobraziť galériu (9)
Odtrhnutá strecha v Belgicku  (Zdroj: Twitter/HLN.BE)

Slovensko 

Orkán Friederike neminie ani územie Slovenska. Meteorológovia predpovedajú, že orkán pri presune z níže cez Poľsko ešte zosilnie. „V nižších polohách sa predovšetkým na severe Slovenska vyskytnú nárazy vetra cez 70 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch najvyšších hôr lokálne až okolo 150 kilometrov za hodinu,“ informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Celoeurópska výstraha pre orkánom. V Nemecku je situácia najhoršia.
Zobraziť galériu (9)
Celoeurópska výstraha pre orkánom. V Nemecku je situácia najhoršia.  (Zdroj: Reprofoto/Meteoalarm)

Na horách na severe Slovenska bude dnes v noci víchrica, ktorá je súčasťou tlakovej níže Friederike sprevádzanej silným vetrom a zrážkami. SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách pre okresy Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín.

Výstrahu pred blížiacim sa orkánom vydala aj polícia Slovenskej republiky. Čertovica je kompletne uzatvorená. Výstrahu vydali aj pre Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilinu, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad. V nebezpečenstve je aj Banská Bystrica a Brezno.

Meteorologické výstrahy na Slovensku
Zobraziť galériu (9)
Meteorologické výstrahy na Slovensku  (Zdroj: SHMÚ,)

V polohách nad pásmom lesa očakávajú meteorológovia silný vietor s priemernou rýchlosťou viac ako 90 kilometrov za hodinu. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. V nižších polohách sa vyskytnú nárazy vetra rýchlosťou vyše 70 kilometrov za hodinu. Tlaková níž Friederike postúpila od Atlantického oceánu až do strednej Európy.

Najsilnejší vietor očakávajú meteorológovia na jej juhozápadnom okraji, lokálne s nárazmi nad 100 kilometrov za hodinu, a to predovšetkým v Británii, Beneluxe a Nemecku, čiastočne aj v Česku a Poľsku. Pri ďalšom postupe do vnútrozemia bude vietor slabnúť aj tlakový gradient, a teda aj vietor. Aj na našom území však očakávame, že vietor pri presune níže cez Poľsko zosilnie, na hrebeňoch najvyšších hôr lokálne až okolo 150 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: OrkánVíchricaFriederike
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu