Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad únosu Izabely zo školy sa poriadne zamotáva: Do vojny rodičov sa zamiešali političky

Natália Blahová Zobraziť galériu (2)
Natália Blahová (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Spor medzi poslankyňou SaS Natáliou Blahovou a detskou ombudsmankou Vierou Tomanovou sa vyostruje. Údajný únos malej Izabely má podľa Blahovej a matky maloletej na svedomí jej otec. Ten sa však proti vyjadreniam Blahovej bráni. Tomanová naopak obviňuje Blahovú z nezákonného postupu.

Tomanová a Blahová majú medzi sebou spor. Ombudsmanka tvrdí, že poslankyňa za SaS sa zrejme pokúsila o únos dieťaťa, keď sa podľa jej tvrdení pri istej situácii prezentovali so svojou asistentkou ako pracovníčky "sociálky" s úmyslom dostať dieťa k matke. Blahová tieto tvrdenia dementuje a hovorí, že bola morálnou podporou matke, ktorá sa domáhala naplnenia súdneho rozhodnutia, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojím dieťaťom.

Poukazuje, že ako pracovníčka "sociálky" sa nepredstavila ani ona a ani jej asistentka. Blahová hovorí, že dlhé roky pôsobila ako sociálna poradkyňa s tým, že žiadosť od prosiacej matky sa neodmieta a Tomanová informuje o prípade zavádzajúco a nekorektne. Úrad komisára pre deti uvádza, že prípad maloletej je v jeho pozornosti a sleduje dodržiavanie práv maloletej s tým, že obaja rodičia dieťaťa sa naň obrátili.

Otec sa bráni voči vyhláseniam Blahovej

Do dnešného dňa nebolo vydané žiadne rozhodnutie o tom, že by mala byť maloletá Izabela zverená do osobnej starostlivosti matky. "Zo strany poslankyne Blahovej sa jedná o lož," uviedol právnik otca maloletej Andrej Gara. Rodičia sa ešte pred sobášom dohodli, že budú maloletú vychovávať na Slovensku. Matka s týmto súhlasila, nemala žiadne výhrady.

Prípad únosu Izabely zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív P. G.)

"Blahovou spomínaná Mediačná dohoda medzi manželmi Petrom a Marielou nebola nikdy schválená ekvádorským súdom a už vôbec nie podpísaná z podnetu otca. Na území cudzej krajiny bola zo strany otca uzatvorená pod nátlakom, v tiesni a za nápadne nevýhodných podmienok. Obával sa, že mu matka za výdatnej pomoci miestnych autorít a orgánov styk s dcérou neumožní a už ju nikdy neuvidí," uviedol Gajdárov právnik s tým, že dohoda bola v španielčíne, ktorej otec nerozumel. "Blahová klamala, keď tvrdila, že potvrdenie mediačnej dohody je uvedené aj v rozsudku. V rozsudku nie o mediačných dohodách potvrdených ekvádorským súdom napísané nič."

V stanovisku sa ďalej uvádza, že vymyslené a účelové je aj tvrdenie, že Peter pil a bil Marielu. "Otec sa k matke správal vždy úctivo, rešpektoval ju, v žiadnom prípade nebol agresívny alebo by vo večerných hodinách chodil do krčiem či pil alkohol," uviedol Gara. "Namiesto očakávaného ústretového prístupu matky po podpísaní spomenutej mediačnej dohody, manželka podala na súde v Ekvádore Návrh na zákaz priblíženia sa otca k Izabele. Odôvodnila to údajným napadnutím jej osoby zo strany otca. Predmetný návrh nebol otcovi nikdy doručený, nemal ani vedomosť o nejakom konaní na súde v Ekvádore."

Zamotaný únos Izabely

Gara tiež tvrdí, že Blahová a jej asistentka sa v škole maloletej predstavili ako pracovníčky sociálneho úradu a oznámili, že idú robiť výkon rozhodnutia odobratím dieťaťa. Tvrdí, že cieľom bolo zobrať Izabelu pravdepodobne do Ekvádoru. Tomu následne zabránil otec a starý otec dieťaťa. "Rozhodnutie súdu o navrátení dieťaťa do Ekvádoru nie je právoplatné. Rozhodnutie odvolacieho súdu do dnešného dňa nebolo doručené otcovi ako účastníkovi konania," zdôraznil Gara s tým, že sudkyňa výkon súdneho rozhodnutia prerušila.

"Máme za to, že poslankyni Blahovej nejde o dobro maloletej Izabely. Inak by v posudkoch neprehliadla dlhodobo a vytrvalo opakované vyjadrenia dievčatka, že chce byť spolu s otcom – v najlepšom prípade aj s matkou – a to jedine a výlučne na Slovensku," uzavrel Gara. Vo vyhlásení sa ďalej píše, že aj riaditeľka Základnej školy v Jakubove, ktorú navštevuje Izabela, uviedla policajtom a rovnako tak aj vo svojom  písomnom vyjadrení k incidentu, že poslankyňa Blahová a jej asistentka sa predstavili ako pracovníčky UPSVaR a oznámili, že idú robiť výkon rozhodnutia odobratím dieťaťa. "Cieľom bolo vylákať maloletú z triedy počas vyučovania a zobrať ju na neznáme miesto – pravdepodobne do Ekvádoru."

Blahová sa bráni, konflikt vyvolal otec

Natália Blahová v obci Jakubov pomáhala nešťastnej matke domôcť sa spravodlivosti a naplniť súdne rozhodnutie, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojou dcérou. Otec, ktorý sa odmietol tomuto súdnemu rozhodnutiu podriadiť a dcéru odovzdať, vyvolal nechutný a najmä poľutovaniahodný konflikt, a to priamo pred očami maloletej.

Matka mala skúsenosť s agresivitou otca a starého otca, ktorý je starostom obce Jakubov, preto si pozvala ako morálnu podporu poslankyňu Blahovú. Policajti situáciu na mieste nedokázali riešiť. Matka podala v tejto súvislosti trestné oznámenie na otca a starého otca maloletej za zadržiavanie dieťaťa a absolútne odopieranie styku s matkou.

Tomanová si vybavuje účty s oponentmi

"Osobitne trápnu úlohu v tejto závažnej veci zohrala takzvaná detská ombudsmanka Tomanová. Tá miesto toho, aby chránila práva dieťaťa a zákon, znova si rieši svoje osobné politické stigmy a vybavuje si účty so svojimi oponentmi," napísala Blahová vo vyhlásení s tým, že jej osoba nesporne patrí medzi oponentov.

Tomanovú kritizuje napríklad za jej bezprecedentné zľahčovanie situácie detí v centre Čistý deň a nadŕžanie tamojšiemu manažmentu, ktorý kryl ich sexuálne zneužívanie. Detská ombudsmanka a bývalá ministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová je totálnym protipólom človeka, ktorý má v mene štátu a spoločnosti chrániť práva detí. Jej tvrdenia, že sa Natália Blahová mohla zúčastniť na únose dieťaťa, sú bezohľadným prekrúteným pravdy a budú mať právnu dohru.

Blahová vyzvala Tomanovú, aby sa vzdala funkcie

Viera Tomanová by sa mala vzdať svojej funkcie. Vyzýva ju na to poslankyňa z SaS Natália Blahová. Dáva jej čas do konca tohto týždňa (21.1.). Ak to podľa Blahovej urobí, "ušetrí si tým fiasko" s trestným stíhaním za ohováranie, krivé obvinenie, zneužitie právomoci verejného činiteľa a marenie úlohy verejným činiteľom. "Tomanová zastupuje svoju funkciu neodborne," povedala v utorok na tlačovej konferencii Blahová. Nepáči sa jej tiež, že minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) výkon jej funkcie obhajuje.

Blahová tvrdí, že detská ombudsmanka si dlhodobo nerobí svoje povinnosti ako má a osobné spory ťahá na verejnosť. Tomanová sa bráni a tvrdenia o neodbornosti odmieta. "Ku všetkým prípadom pristupujeme s maximálnou zodpovednosťou," uviedol jej mediálny poradca Pavol Kováč. Úrad komisára pre deti uvádza, že v prípade spomínaného prípadu sa aktívne angažuje a sleduje dodržiavanie práv maloletej s tým, že obaja rodičia dieťaťa sa naň obrátili. Tomanová je presvedčená, že to Blahová mala zneužiť svoje postavenie a zasiahla do kompetencie súdov. "Takéto svojpomocné konanie odsudzujeme a nie je prípustné v žiadnom právnom štáte," dodala.

Tomanová neodstúpi 

Tomanová nemieni odstúpiť zo svojej funkcie. Nevidí na to dôvod. Odmieta, že by na poste vystupovala neodborne, hovorí, že ku každému prípadu pristupuje s maximálnou zodpovednosťou. "Detská ombudsmanka opakovane žiada politikov, aby veľmi citlivo zvažovali, do akej miery budú osobne vstupovať do riešenia prípadov týkajúcich sa detí," uviedol Pavol Kováč, mediálny poradca Úradu komisára pre deti, ktorému Tomanová šéfuje. Takisto je podľa ombudsmanky neprípustné, aby si ktorýkoľvek z rodičov v prípade bral spravodlivosť do vlastných rúk.

Divoký únos pred školou

Udalosť sa stala na pôde základnej školy v Jakubove, okres Malacky. Poslankyňa NRSR Natália Blahová sprevádzala matku maloletej na pôdu školy, spolu s údajnou sociálnou pracovníčkou a dvoma údajnými šoférmi. Podľa ich tvrdení prišli odobrať maloletú z rúk otca. Riaditeľke školy tieto osoby tvrdili, že sú zo „sociálky“ a prišli pre dieťa. Toto tvrdenie potvrdil otec dieťaťa, ktorý je zamestnancom školy v pozícii asistenta maloletej. Zhodou okolností bol v tom čase v triede s maloletou.

Riaditeľka školy vyzvala otca s dcérou aby vyšli z triedy, obaja príkaz uposlúchli, pričom na chodbe sa dcéra fyzicky schovávala za svojho otca. Zreteľne všetkým hovorila, že nikam nejde a nechce s mamou nikam ísť. Údajná sociálna pracovníčka sa fyzicky snažila dieťa od otca odobrať a viac krát. Keď sa otec ohradil a bránil svoju dcéru, spýtal sa, či ide o výkon súdneho rozhodnutia. Na túto otázku neodpovedali, odvolávali sa na „papier“ a tvrdili, že prišli odobrať maloletú jej otcovi. Aby sa krízovej situácii maloletá vyhla, otec ju chcel umiestniť naspäť do triedy, v čom mu zabránila údajná sociálna pracovníčka a údajní vodiči. Na naliehanie maloletej a jej krik ju otec zobral von zo školy a chcel ju odviesť domov. Pri odchode zo školy sa do incidentu zapojil aj starý otec maloletej.

Údajní šoféri pred školou starého otca maloletej napadli. Starého otca ťahali preč od auta, odstrkávali ho a udreli ho do hrude a ramena. Dcéra po celý čas plakala a kričala na všetkých, aby ich nechali a že chcú ísť preč. Políciu privolal starý otec v obave o zdravie a život svoj, svojho syna a vnučky Izabely. Pred políciou obaja agresori privezení poslankyňou Blahovou utiekli.

Pani poslankyňa Blahová prenasledovala otca s maloletou až k ich domu. Keď prišla medzitým privolaná polícia, údajní šoféri okamžite odišli. Jeden z policajtov išiel za maloletou. Na otázku policajta, či chce ísť maloletá s mamou, toto rázne odmietla, na čo policajt reagoval v rámci svojich kompetencií a nič viac nemohol spraviť. Osoba vydávajúca sa za sociálnu pracovníčku mala byť asistentkou poslankyne Blahovej a nie pracovníčkou Úradu Práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Úrad Komisára pre deti okamžite kontaktoval príslušný Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, aby preveril situáciu a účasť pracovníčky úradu na výkone rozhodnutia. ÚPSVAR potvrdil ÚKPD, že o takejto udalosti nemá vedomosť a žiaden zamestnanec sa súdneho rozhodnutia v danom čase a na danom mieste neúčastní. Otec maloletej rovnako, ako Blahová disponujú vidozáznamom.

Viac o téme: únosViera TomanováNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu