Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké testovanie žiakov šokuje obrovskými rozdielmi: Východ prepadol, Bratislava je TOPka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Piataci sa v polovici novembra podrobili preventívnej skúške - v rámci Testovania 5 vyskúšali svoje vedomosti z matematiky a slovenského, respektíve maďarského jazyka a literatúry. Pozrite sa, komu sa darilo najlepšie a čo vyplýva z výsledkov!

Podľa výsledkov, ktoré zverejnila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská, piataci dosiahli v testoch z matematiky priemernú úspešnosť 64,7 percenta a v slovenskom jazyku a literatúre 62,8 percenta. 

Testovanie sa na 1481 základných školách zúčastnilo 45 080 piatakov, z toho 2840 žiakov na 126 školách s vyučovacím jazykom maďarským a 13 žiakov s vyučovacím jazykom ukrajinským. Oproti testovaniu v roku 2016 nastala zmena, testy školáci vypĺňali len v papierovej forme, elektronická verzia sa tento rok nerealizovala. 

Veľké testovanie žiakov šokuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nucem)

Priemerná úspešnosť podľa kraja v teste z matematiky

Priemerná úspešnosť žiakov v teste z matematiky bola 64,7 percenta. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 64,3 percenta a chlapci 65,2 percenta. Z hľadiska kraja boli v matematike najúspešnejší žiaci z Bratislavského kraja a najmenej úspešní z Košického kraja - rozdiel bol priepastných 16 percent.

Veľké testovanie žiakov šokuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NUCEM.sk)

Úspešnosť žiakov podľa okresov v teste z matematiky

Podľa okresov boli najúspešnejší žiaci vo veľkých mestách, a to najmä v Bratislave, Košiciach, Žiline a Trenčíne. „Výsledky významne horšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Rožňava, Rimavská Sobota, Revúca, Medzilaborce a Gelnica. Rozdiel medzi vedomosťami medzi žiakmi toho istého populačného ročníka je viac ako 40 percent," povedala Kanovská s tým, že najhoršie výsledky dosahujú deti najmä v okresoch, kde je nízka nezamestnanosť.

Stopercentnú úspešnosť v testoch dosiahlo 737 žiakov, najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Podľa Kanovskej najväčší problém robili deťom úlohy z geometrie a priestorovej predstavivosti. Naopak, veľmi dobre zvládajú úlohy s jednoduchými matematickými počtovými operáciami.

Veľké testovanie žiakov šokuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nucem)

Priemerná úspešnosť podľa kraja v teste zo slovenského jazyka a literatúry

Priemerná úspešnosť žiakov v teste zo slovenského jazyka a literatúry bola 62,8 percenta. Dievčatá riešili test s priemernou úspešnosťou 65,6 percenta a chlapci 60,1 percenta. Z hľadiska kraja boli najúspešnejší žiaci Bratislavského kraja a najmenej zas žiaci z Prešovského a Košického kraja. Bezchybne vyplnilo test 478 žiakov, najviac ich bolo v Bratislavskom kraji.  

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS) na dnešnej tlačovej konferencii poznamenala, že testovanie žiakov piateho ročníka bude aj naďalej podporovať.

„Významnou charakteristikou je, že máme určitú úroveň, na základe ktorej sa budeme môcť v budúcom roku porovnávať," povedala. Doplnila, že aj takýmto testovaním získavajú žiaci skúsenosti pred medzinárodným testovaním, ako je napríklad testovanie PISA

Viac o téme: Testovanie 5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu