Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zlá situácia na cestách pokračuje: FOTO Sneh, hmla a poľadovica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

BRATISLAVA - Vodiči by mali byť v stredu doobeda na cestách opatrní. V okolí Piešťan je hmla s dohľadnosťou do 50 metrov, v okresoch Dunajská Streda a Komárno je na viacerých miestach poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnosť.sk.

Na Horskom priechode Čertovica a na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá musia vodiči použiť snehové reťaze. "Horský priechod Donovaly je opäť prejazdný pre všetku dopravu," uvádza web. Cesta I/51 v úseku Senica - Radošovce je po odstránení havarovaného kamióna opäť plne prejazdná. Na ceste I/66 HP Besník sa pre silný vietor tvoria na vozovke snehové jazyky.

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné.

V Tatrách sa situácia zlepšila

Po nočnom snežení pod Tatrami sú cesty v regióne bez problémov zjazdné a upravené. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla pre TASR uviedol, že v utorok (16.1.) a v noci na stredu napadlo v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča približne desať centimetrov nového snehu a cestári boli v teréne nepretržite.

  „Cesty sú mokré, na viacerých úsekoch sa nachádza kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov, niekde je utlačený sneh do dvoch centimetrov. Sneženie bolo sprevádzané aj silným vetrom od 50 do 60 kilometrov za hodinu, podarilo sa nám však eliminovať tvorbu snehových závejov a jazykov,“ priblížil Barilla s tým, že cesty v regióne sú prepluhované a posypané. Cestári budú počas dňa pracovať na dočisťovaní komunikácií a rozširovaní jazdných pruhov.

Za uplynulých 24 hodín bolo vo výkone pod Tatrami 27 sypačov, ktoré prepluhovali viac ako 2300 kilometrov ciest, inertným materiálom posypali takmer 800 kilometrov a chemicky upravili ďalších vyše 2000 kilometrov vozovky. „V celom regióne sme mali tých výkonov približne rovnako. Museli sme okrem snehu eliminovať aj poľadovicu, cesty boli jemne šmykľavé už večer, kedy primrzlo. Situáciu budeme naďalej monitorovať a dočisťovať cesty. Aj napriek upravenej vozovke upozorňujeme vodičov, aby jazdili maximálne opatrne a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam a stavu ciest. Treba rátať s tým, že podmienky na cestách sú zimné,“ uzavrel Barilla.

V Žilinskom kraji sú cesty pokryté snehom

Na kašovitý a utlačený sneh pokrývajúci vozovky takmer v celom Žilinskom kraji upozornila v stredu ráno webová stránka Slovenskej správy ciest (SSC).

Vodiči by mali zbystriť pozornosť najmä v úseku diaľnice D1 Ivachnová – Važec, na rýchlostnej ceste R3, obchvat Horná Štubňa, medzi Trstenou a Tvrdošínom a v úseku cesty medzi Sedliackou Dubovou a Širokou, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu.

Utlačený sneh v hrúbke štyri až päť centimetrov sa podľa SSC nachádza na cestách III. triedy v obvode Bytča.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) podľa informácií na oficiálnej internetovej stránke nepredpokladá v stredu žiadne väčšie komplikácie spojené s počasím. Pre celý Žilinský kraj však na štvrtok (18. 1.) platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý by mal trvať do piatka (19. 1.) rána.

Cesta pri obci Častkov je opäť prejazdná

Cesta I/51 pri obci Častkov v okrese Senica je opäť prejazdná. Na ceste v skorých ranných hodinách havaroval kamión, ktorý už bol z cesty odstránený. Informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

Keďže aktuálne počasie predstavuje mimoriadnu záťaž z hľadiska pozornosti, ale aj techniky jazdy motorových účastníkov cestnej premávky polícia vodičom odporúča znížiť rýchlosť jazdy, rozbiehať sa plynule, nepridávať príliš veľa plynu naraz, dodržiavať bezpečnú brzdnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami a brzdiť a zrýchľovať pozvoľna, aby sa tak minimalizovalo riziko prekĺznutia a šmyku.

Poľadovica na západnom Slovensku

Na západnom Slovensku hrozí poľadovica. Na horách najmä na severe Slovenska môže fúkať silný vietor, tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Výstrahy pred vetrom a snehovými jazykmi a závejmi na horách v severnejších častiach krajiny majú platiť aj najbližšie dva dni. Vo štvrtok môže vietor v Tatrách v polohách nad pásmom lesa ešte zosilnieť. Silná víchrica si má vyžiadať výstrahu druhého stupňa. Pre zvyšok Slovenska okrem západu má platiť prvý stupeň. Pôjde najmä o výstrahu pred snehovými jazykmi a závejmi.

Upozornenia súvisiace s počasím zverejnila na webe aj Slovenská správa ciest. "Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 m v lokalitách Banská Bystrica, Banská Belá, Hronská Breznica, Zvolen, Dobrá Niva, Vígľaš, Detva, Važec, Štrba, Svrčinovec, Východná, Pastierske, Dechtáre a Kremnička," uvádza SSC.

Horské priechody Donovaly, Kremnické Bane a Šturec sú podľa SSC pre husté sneženie uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 m. "Na ceste I/66 HP Besník sa pre silný vietor tvoria na vozovke snehové jazyky. HP Šútovce (cesta III/1774) je uzavretý pre vozidlá nad 10 m dĺžky," menuje SSC.

Informuje zároveň, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Výnimkou sú úseky diaľnice D1 Horná Streda - Ilava a Dubná Skala - Turany a úseky rýchlostných ciest R1 Nitra - Tekovské Nemce, Žarnovica - Lehôtka pod Brehmi, Žiar nad Hronom - Banská Bystrica, R2 obchvat Bánovce nad Bebravou, Pstruša - Kriváň, Budča - Zvolen, obchvat Ožďany, Tornaľa a R3 obchvat Horná Štubňa. Povrch vozoviek je tam pokrytý 1-3-cm vrstvou čerstvého až kašovitého snehu.

"Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý až pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého, miestami utlačeného snehu do 2 cm, miestami do 3-5 cm," dopĺňa SSC.

Cesty na Zemplíne sú zjazdné

Cesty na Zemplíne sú zjazdné, väčšinou mokré. Cestári komplikácie počas noci nezaznamenali.

Ako informoval vedúci strediska michalovskej Správy ciest Košického samosprávneho kraja Michal Kráľ, cesty na dolnom Zemplíne sú momentálne mokré. "V noci bolo v teréne 13 sypačov a tri traktory. Napadlo maximálne sedem centimetrov, v okrese Sobrance v kopcoch možno aj desať až 12 centimetrov," uviedol.

Podľa jeho ďalších slov neevidovali žiadne problémy ani komplikované úseky. "Pracovníci momentálne dočisťujú komunikácie," doplnil. Na starosti majú v rámci michalovského strediska spolu 580 kilometrov ciest.

Komplikácie nezaznamenali ani v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce. "V teréne bolo v noci všetkých 18 sypačov. Momentálne sú cesty väčšinou mokré. Situáciu stále monitorujeme," uviedol Ľubomír Galanda, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Humenné, ktorá zabezpečuje údržbu na približne 540 kilometroch ciest.

Pri Martine sa auto zrazilo s posýpačom

Hasiči zasahujú pri dopravnej nehode, ktorá sa stala na štátnej ceste I/65 v katastri mesta Martin. Došlo tam k zrážke auta s posýpačom. Hasiči museli z auta vyslobodzovať zakliesneného človeka, už je v opatere záchranárov.

Nehoda auta s posýpačom.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ SR)

Za posledných 24 hodín zasahovali hasiči na území Slovenska 112-krát. A to najmä pri nehodách, situáciu komplikovali poveternostné podmienky. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Nehoda vlaku s autom

K zrážke osobného vlaku s cestným motorovým vozidlom došlo v utorok (16.1.) večer v Skalici, informoval referent špecialista Železníc slovenskej republiky (ŽSR) Dávid Bozsaky.

Zlá situácia na cestách
Zobraziť galériu (5)

"V železničnej stanici Skalica pri vchádzaní končiaceho osobného vlaku došlo na priecestí bez závor k jeho zrážke s motorovým vozidlom," uviedol Bozsaky s tým, že následkom zrážky sa zranil spolujazdec v cestnom motorovom vozidle a poškodila sa výhybka.

Príčinu nehody vyšetruje Dopravný inšpektorát Policajného zboru (DI PZ) v Skalici.

Tragická nehoda pri Zvolene

V Lieskovci v okrese Zvolen zomrel po zrážke so smetiarskym vozidlom 40-ročný muž z Trnavej Hory v okrese Žiar nad Hronom. Nehoda sa stala v utorok 16. januára po 20 h.

Zlá situácia na cestách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PZ SR)

Ako informovala banskobystrická policajnú hovorkyňa Mária Faltániová, vodič v BMW jazdil v smere od obce Zvolenská Slatina na Zvolen, pričom po prejazde križovatky na obec Lieskovec v miernej ľavotočivej zákrute, pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky, následkom čoho dostal na zasneženej vozovke šmyk. Následne prešiel do protismeru, kde narazil do oprotiidúceho smetiarskeho vozidla.

Zlá situácia na cestách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PZ SR)

"Škoda na vozidlách je odhadnutá na 14.000 eur. Alkohol u vodiča nákladného vozidla zistený nebol. Na miesto nehody bol privolaný aj znalec z odboru cestnej dopravy a nehoda je v štádiu vyšetrovania," dodala k nehode policajná hovorkyňa. 

Pri Trenčíne vyhasol život mladej dievčiny (†19)

Život 19-ročnej ženy si vyžiadala tragická dopravná nehoda, ktorá sa stala v stredu dopoludnia na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom.

Ako informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, 43-ročnému vodičovi automobilu kuriérskej služby vošlo z neznámych dôvodov do jazdnej dráhy osobné motorové vozidlo Alfa Romeo, ktoré riadila 19-ročná žena z Trenčína.

„Po zrážke utrpela mladá vodička vážne zranenia, ktorým aj napriek intenzívnej snahe záchranárov podľahla na mieste dopravnej nehody. Vodič dodávky utrpel ľahké zranenie a bol prevezený na ošetrenie do trenčianskej nemocnice," uviedla Antalová.

Dopravní policajti podľa nej podrobili vodiča dodávky dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Vodičke bude odobratá krv. Príčina a miera zavinenia dopravnej nehody je v štádiu vyšetrovania.

Viac o téme: CestyDoprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu