Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenská obchodná inšpekcia a veľká kontrola bicyklov: FOTO Výsledok vás zarazí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) vlani počas júna a júla vykonala veľkú technickú kontrolu bicyklov. Inšpekcia sa predovšetkým zameriavala, či sľúbené vlastnosti a popis kontrolovaných bicyklov korešponduje s realitou. Pri teste prepadlo až 10 druhov bicyklov, ktoré nespĺňali uvedené technické požiadavky a u ďalších troch druhoch sa preukázali vážne technické poruchy.

V lete minulého roku sa SOI pustila do revízie bicyklov, ktoré sa predávajú na našom trhu. Okrem kontroly technických požiadaviek sa inšpekcia zamerala aj na priložené návody a označenia CE a ES. Inšpektori kontrolovali nielen detské, cestné, horské a pretekárske, ale i elektrické bicykle.

Slovenská obchodná inšpekcia na svojej oficiálnej stránke informovala, že bicykle určené pre malé deti, bicykle pre mladých, horské, mestské, cestovné a pretekárske bicykle nesmú byť zo zákona označované značkou CE a taktiež nesmú mať vydané ES vyhlásenie o zhode.

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

Rám vyššie spomenutých bicyklov však musí byť označený údajmi o danom výrobcovi alebo jeho zástupcovi, sériovým číslom bicykla alebo poradovým číslom rámu a číslom použitej technickej normy.

Všetky bicykle na elektrický pohon (EPAC) pred uvedením na trh musia spĺňať zhodu s uvedenými technickými požiadavkami, ktoré im sú zo zákona predpísané. Výrobca je taktiež povinný vydať ES vyhlásenie o zhode a označiť výrobok označením CE. „ES vyhlásenie o zhode, ako aj návod na používanie, musí sprevádzať každý EPAC bicykel a musí byť vyhotovené v slovenskom jazyku,“ informovala SOI.

Slovenská obchodná inšpekcia varuje: Na tento internetový obchod si dávajte pozor! 

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

Inšpekcia objasnila, že vo všetkých štátoch EÚ platia tri harmonizované technické normy na kontrolu bicyklov. Norma STN EN ISO 4210-2 platí pre mestské, cestné, horské, pretekárske bicykle a vzťahuje sa aj na bicykle pre mladých. Norma s označením STN EN ISO 8098 sa týka bezpečnostných požiadaviek pre bicykle, ktoré sú určené pre malé deti. Norma STN EN 15194 platí pre bicykle na elektrický pohon. „Súčasťou vyššie uvedených harmonizovaných technických noriem sú okrem požiadaviek na technické vlastnosti aj požiadavky na označovanie a informácie, ktoré musia byť uvedené v priložených návodoch na používanie,“ uviedla SOI.

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

Výsledky kontrolnej akcie

Výsledok inšpektorskej kontroly ukázal, že drvivá väčšina bicyklov nespĺňala požadované kritéria. „Spolu bolo odobraných 14 druhov bicyklov na overenie ich bezpečnosti a zhody s predpísanými technickými požiadavkami,“ informovala o výsledku kontroly SOI. „Z toho 3 druhy vykazovali závažné nedostatky a sú nebezpečnými výrobkami, 10 druhov nespĺňalo požadované technické požiadavky, išlo však o nedostatky, ktoré nepredstavujú pre spotrebiteľa riziko ohrozenia zdravia a jeden druh vyhovel stanoveným požiadavkám,“ dodala SOI.

Kontrola horských bicyklov a bicyklov pre malé deti

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

SOI počas svojej revízie odobrala 5 druhov detských bicyklov v hodnote 735 eur. Z trhu inšpekcia stiahla aj 5 druhov horských bicyklov v hodnote 1296 eur. „Výsledky skúšania preukázali, že 4 druhy bicyklov pre malé deti a 5 druhov horských bicyklov neboli v súlade s ich technickými požiadavkami. Pri 1 druhu bicykla pre malé deti a 2 druhoch horských bicyklov išlo o nedostatky,“ informovala o kontrole SOI, ktorá zároveň dodala, že tieto nedostatky môžu vážne ohroziť zdravie používateľa.

Kontrola EPAC bicyklov

Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkcstock.com, SOI,)

Inšpekcia prostredníctvom kontrolnej akcie dohliadla na 37 prevádzkových jednotiek v rámci celého Slovenska. V 35 prípadoch išlo o predajcov, ktorí boli zároveň aj distribútori. Inšpektori zistili nedostatky v sedemnástich prevádzkach. „Celkovo bolo prekontrolovaných 145 druhov v celkovej hodnote 291 456,42 eur, pričom pri 46 druhoch v hodnote 81 940,75 € boli zistené nasledovné nedostatky: 1 druh nebol označený povinným údajom, 8 druhov nemalo priložený návod na použitie alebo bol návod na použitie neúplný alebo v cudzom jazyku,“ uviedla SOI. Inšpekcia ďalej informovala, že 1 druh nebol označený značkou CE a až 38 druhov nebolo sprevádzaných ES vyhlásením o zhode alebo ES vyhlásenie o zhode neobsahovalo požadované informácie v súlade s danou smernicou. 

SOI informovala, že pri 39 druhoch vo výslednej hodnote 66 402,30 eur prijali kontrolované osoby dobrovoľné opatrenia na odstránenie nedostatkov, pričom sa tieto subjekty zaviazali, že do ich odstránenia nebudú výrobky ďalej predávať a distribuovať. Pri 12 druhoch v celkovej hodnote 16 376,25 € boli kontrolovaným osobám uložené opatrenia na zákaz ich predaja a distribúcie v zmysle príslušného zákona.

Viac o téme: TestSOIBicykel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu