Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nelegálna migrácia na Slovensku bola v roku 2017 najvyššia od vstupu do schengenu

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - V roku 2017 zaznamenala polícia na Slovensku najviac prípadov nelegálnej migrácie od vstupu SR do schengenského priestoru. Ako ďalej na tlačovej besede uviedol policajný prezident Tibor Gašpar, konkrétne ide o 2 706 zaznamenaných prípadov, čo oproti predošlému roku predstavuje nárast o 24,7%.

"Pod týmto pojmom si netreba predstaviť len nelegálne prekročenie štátnej hranice, či už zelenej alebo pomocou falošných dokladov, ale sú to najmä neoprávnené pobyty vo vnútrozemí," vysvetlil policajný prezident. Neoprávnené pobyty podľa Gašpara tvoria dominantnú časť nelegálnej migrácie.

"Je ich 2 458, kým nedovolená migrácia na vonkajšej hranici bola 248," skonštatoval Gašpar. Pokiaľ ide o nelegálne prekročenia hranice, v najvyššom počte prípadov boli odhalení občania Vietnamu. V prípade neoprávnených pobytov ide hlavne o občanov Ukrajiny a Srbska. "Prídu k nám vlastne legálne a po uplynutí doby, po ktorú sa tu môžu zdržiavať, zostávajú na našom území a v tom okamihu sa stávajú nelegálnymi migrantmi," uviedol Gašpar. Polícia potom pobyt takýchto osôb zistí napríklad pri odhaľovaní nelegálnej práce alebo keď sa osoby nakoniec rozhodnú vycestovať zo Slovenska.

Pokiaľ ide o legálnu migráciu, hranice SR prekročilo v minulom roku 4 027 775 osôb, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 16%. "Zaznamenali sme nárast legálnych migrantov z tretích krajín. Hovoríme o rozmachu zamestnanosti na území SR, s čím súvisí tento nárast," skonštatoval Gašpar. Zároveň pripomenul, že k nárastu počtu legálnych migrantov prispela aj liberalizácia vízového režimu pre Ukrajincov.

"Z pohľadu povolených pobytov sme práve Ukrajincom z celkového počtu 104 451 pobytov udelili 16 102," povedal policajný prezident. Na druhom mieste sú podľa neho občania Srbska, ktorým bolo udelených 10 608 povolení a na treťom mieste Rusi so 4 331 pobytmi.

Viac o téme: MigráciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu