Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silvester v Thajsku sa pre Slovenku zmenil na horor: Z dovolenkového raja ju zachraňoval špeciál

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR)

BANGKOK - Túto dovolenku si bude dlho pamätať. Po Slovenku, ktorá koniec roka aj s rodinou trávila v Thajsku, musel letieť vládny špeciál.

Ako informuje RTVS, rodina oddychovala na ostrove Koh Samui. Oslavy nového roka si však bez problémov vychutnať nemohla - ešte pred Silvestrom totiž po páde z motorky utrpela úraz chrbtice. „Po tých prvých vyšetreniach sme zistili, že nebude môcť sedieť hneď a už sme riešili jej odvoz," tvrdí pre televíziu manžel Miroslav.

Poisťovňa následne zabezpečila pobyt v nemocnici, problémy ale nastali pri zabezpečovaní prepravy domov. Podľa Miroslava totiž na ostrove nemohli pristávať lietadlá, ktoré by obsahovali lôžkové sedenie a boli by vhodné pre jeho zranenú manželku.

Konalo ministerstvo

Vďaka zapojeniu zastupiteľského úradu v Thajsku sa o situácii dozvedelo ministerstvo vnútra, ktoré začalo konať. „Tento prípad bol špecifický preto, že z ostrova Koh Samui sa nedá zrealizovať bezpečný prevoz pacientky na iné letisko, odkiaľ by mohla ona potom cestovať už v lepšom väčšom lietadle tak, aby nebolo ohrozené jej zdravie," uviedol hovorca rezortu Ivan Netík.

Rozhodnutie o prevoze, ktorého náklady vo výške niekoľkých desiatich tisíc eur uhradilo práve ministerstvo, padlo až po zhodnotení situácie lekárov z Nemocnice sv. Michala. Slovenku priamo v nemocnici v Thajsku prevzal trojčlenný tím lekárov a transportoval priamo na letisko.

Naše lietadlá by mali už v blízkej budúcnosti takto pomáhať aj obyvateľom iných členských krajín Európskej únie. Vďaka špeciálnemu záchranárskemu vybaveniu sa majú stať súčasťou európskeho záchranného systému a budú pomáhať pri evakuácii osôb z oblastí postihnutými prírodnými katastrofami, vojnou či terorizmom.

Viac o téme: Thajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu