Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na Slovensko sa valí výdatná snehová nádielka: Meteorológovia varujú, kalamita vo svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA - Našu krajinu zasype sneh. Deti si užijú prázdniny, no vodiči, buďte na cestách opatrní. Výstrahu druhého stupňa pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre viaceré okresy stredného a severného Slovenska.

Aj u vás sneží? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Aktualizované o 17:30 hod.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Aktualizované o 16-tej hodine

Meteorológovia znížili výstrahu pred snehom

Podľa aktuálnych informácií SHMÚ prší takmer na celom území Slovenska s výnimkou západu. Meteorológovia znížili stupeň výstrahy pred snežením v niektorých okresoch z druhého na prvý. Výstraha platí na dnes a zajtra. 

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Aktualizované o 13-tej hodine

Ako informuje SHMÚ na sociálnej sieti, studený front už postúpil na západ nášho územia, kde sa vlní a spomaľuje svoj postup na východ. Za ním k nám začína prúdiť chladný vzduch od západu, čo vidieť aj na teplote vzduchu a zmene smeru vetra z východného až južného na juhozápadný až severozápadný. Vplyvom ochladenia aj klesá hranica sneženia, napr. v Myjave je už len slabo nad nulou. Hranica sneženia bude od západu postupne klesať aj na ostatnom území.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: FB/SHMÚ)

Výstraha pred snežením

Výstraha pred snežením platí pre štvrtkovú noc a piatkové (29.12.) ráno a týka sa okresov Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Prievidza, Martin, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Detva, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Poprad.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Martin Turanovič)

SHMÚ tu miestami očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 15 až 30 cm nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varuje ústav. Vo viacerých okresoch zároveň platí pre štvrtkovú noc aj varovanie prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

SHMÚ na sociálnej sieti infromuje, že v priebehu noci na piatok 29.12. sa zrážky na západnom a strednom Slovensku a na Spiši takmer všade (vrátane nížin) zmenia na sneženie, prípadne dážď so snehom. Na východe bude nielen vo štvrtok cez deň, ale aj v noci na piatok v polohách do 700 až 800 m nad morom takmer všade len pršať. Na Spiši budú asi aj lokality, kde bude snežiť aj v nižšej nadmorskej výške. V piatok cez deň už budú zrážky na našom území väčšinou vo forme snehu, ale na väčšine Slovenska spadne len do 5 mm zrážok a zrážky budú ustávať.

Na základe takéhoto predpokladu očakáva model Aladin, že do rána 29.12. spadne lokálne aj v Podunajskej nížine až okolo 15 cm mokrého snehu. Model ECMWF očakáva za to isté obdobie vo východnej časti Podunajskej nížiny približne do 10 cm snehu.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Podľa meteorológov je veľmi pravdepodobné, že na horách západného, stredného Slovenska a v oblasti Tatier spadne do piatka rána miestami až do 30 cm snehu. Zároveň sa predpokladá, že na východnom Slovensku sa vo Východoslovenskej nížine snehová pokrývka vôbec nevytvorí. Je takmer isté, že sneh, ktorý v nížinách aj v polohách do 400 m nad morom najmä na západe územia napadne, bude mimoriadne mokrý a väčšinou nebude mať dlhé trvanie, pretože už na prelome tohto a budúceho týždňa sa opäť oteplí.

Diaľnice a cesty sú zjazdné, ich povrch je vlhký až mokrý

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska je miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov.

Meškanie výstavby diaľnic brzdí
Zobraziť galériu (13)

Ako informuje na svojej internetovej stránke Slovenská správa ciest (SSC), horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Huty, Vrchslatina a Herlianske Sedlo, ktoré majú povrch pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre.

SSC upozorňuje vodičov, že na cestách II/578 Skalka - Kremnica, II/526 Kokava nad Rimavicou a na cestách nižších tried v oblasti Kokavy nad Rimavicou a Poltára sa na vozovke miestami vyskytuje zľadovatený sneh hrúbky jeden až dva centimetre. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v lokalitách Čertovica, Šturec a Dobšiná. Pre silný dážď je dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Zálužie, Vlčkovce a Nitra-Zobor.

HP Šútovce je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže sú v zimnom období neudržiavané.

Na horách má začať snežiť, lavínové nebezpečenstvo bude stúpať

Ráno bolo na horách väčšinou zamračené. Stále pretrváva relatívne teplé počasie a mrzne až od cca 1200 m n.m. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej internetovej stránke, na horách je ešte veterno, ale vietor by mal postupne slabnúť. Malo by začať aj snežiť, a to spočiatku od 1200 m, no hranica sneženia bude klesať a v noci by malo snežiť už aj na podhorí. Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového snehu. Na mnohých miestach nad pásmom lesa je sneh stále veľmi tvrdý až ľadový. Na niektorých miestach sa nachádza kôra. Podmienky sa budú meniť a nového snehu by malo pribúdať hlavne vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Lavíny.sk)

Lavínové nebezpečenstvo je vo všetkých našich pohoriach malé, snehová pokrývka je na väčšine miest dobre stabilizovaná a zmrznutá. Popoludní sa situácia bude meniť. Postupne začne pribúdať nový sneh, ktorý padne na tvrdý zľadovatený sneh. Nebezpečenstvo bude stúpať s množstvom napadnutého snehu. Sneženie bude spojené s vetrom, čo bude situáciu zhoršovať. Riziko pádu spontánnych lavín bude mierne.

Viaceré oblasti Spojených štátov trápi chladné počasie

 Chladné počasie, ktoré trápi viaceré oblasti USA, prinieslo historickú nádielku snehu a rekordne nízke teploty. Vyžiadalo si však aj niekoľko životov. Podľa informácií spravodajskej televízie CNN sa tak stalo v štáte Kansas, kde pri autonehode na zľadovatenej ceste zahynuli štyri ženy. Úrady preto varujú občanov, aby si dávali pozor na možný ľad na cestách, aj keď sa im javia v poriadku.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rekordné množstvo snehu hlásia z pensylvánskeho mesta Erie, kde snehová pokrývka dosiahla vyše 160 centimetrov. O historicky najnižších teplotách zase hovoria v Minnesote, kde v meste International Falls, ktoré je známe ako "chladnička národa", namerali viac ako mínus 37 stupňov Celzia. Tohtoročné teploty tam tak prekonali rekord z roku 1924, keď zaznamenali mínus 35 stupňov. Podobná situácia je aj v meste Hibbing, kde podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) namerali rekordných mínus 33 stupňov Celzia.

NWS vydala výstrahy pred extrémne chladným počasím pre americký Severovýchod, Stredozápad, Západ ako aj región Nové Anglicko. Tamojším ľuďom odporúčala, aby sa pred možnými omrzlinami chránili čo najväčším možným zahalením. Chladný vietor im zase môže podľa služby spôsobiť podchladenie. Podľa meteorológa CNN Brandona Millera by malo byť v USA celkovo chladnejšie o desať stupňov, výnimkami by mali byť Kalifornia, južný Texas, južná Florida a Juhozápad krajiny.

Japonsko bičuje silná snehová víchrica

Silná snehová víchrica bičovala vo štvrtok rozsiahle časti Japonska, pričom meteorologické služby varovali pred nebezpečenstvom lavín a narušením dopravy.Tlaková níž priniesla husté, intenzívne sneženie - za 24 hodín napadlo na severovýchode Japonska a v oblastiach na pobreží Japonského mora približne 70 centimetrov snehu, informovala stanica NHK. Vďaka čerstvo napadnutému snehu sa v dedine Hinoemata vytvorila snehová pokrývka hrubá 152 centimetrov a v meste Minakami mala celkovo 128 centimetrov.

V stredu uviazlo na rýchlostnej ceste v prefektúre Jamagata približne 100 áut, čo spôsobila dopravná nehoda vyše desiatich vozidiel na vozovke zasypanej snehom. Japonská meteorologická služba predpovedala, že ďalších 40 centimetrov snehu napadne v horských oblastiach na severovýchode a v strede krajiny a tiež na severnom ostrove Hokkaido. Meteorológovia varovali aj pred prudkým vetrom a vysokými vlnami v oblastiach na pobreží Japonského mora, uviedla tlačová agentúra DPA.

Čechám hrozí poľadovica

V Čechách, na Českomoravskej vrchovine a na Blanensku sa môže od dnešného popoludnia do piatkového rána tvoriť poľadovica. Na východe Moravy a Sliezska bude v noci na piatok výdatne snežiť, na niektorých miestach môže napadnúť aj 40 centimetrov. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha pred poľadovicou platí od dnešných 16:00 pre kraje Karlovarský, Plzenský, Juhočeský, Vysočinu a časť Juhomoravského kraja. Od 21:00 potom hrozí poľadovica Prahe a v krajoch Stredočeskom, Pardubickom, Královohradeckom, Libereckom a Ústeckom. V oboch prípadoch sa končí platnosť výstrahy v piatok o 09:00.

"V dôsledku poklesu teplôt vzduchu pod bod mrazu sa na neošetrených vlhkých komunikáciách a komunikáciách s mokrým snehom bude vytvárať miestami poľadovica" uviedli meteorológovia.

Na väčšine územia východnej Moravy a Sliezska by malo do piatkového rána napadnúť päť až 15 centimetrov snehu, vo vyšších polohách Bielych Karpát a Vsetínska až 20 centimetrov a v Beskydoch v okresoch Frýdek-Místek a Nový Jičín 20 až 40 centimetrov. Výstraha ČHMÚ s vysokým stupňom nebezpečenstva platí od dnešných 22:00 do piatkových 10:00 pre kraj Zlínsky, časť Moravskosliezskeho kraja a Hodonínsko.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu