Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie nepraje, dajte si pozor na cestách: Meteorológovia varujú, vydali výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vodiči by mali byť v stredu doobeda na cestách opatrní. Na väčšine územia sa môže vyskytovať hmla, miestami poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpokladá dohľadnosť na cestách od 50 do 200 metrov. Platí výstraha prvého stupňa. Pred hmlou a poľadovicou varujú aj cestári.

Tí tiež upozorňujú, že cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. "Cesty sú v zimnom období neudržiavané," píšu na webe zjazdnosť.sk.

Počasie nepraje, dajte si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: shmu.sk )

Horské priechody a cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú miestami pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. V stredu treba počítať aj so silnejším vetrom v Tatrách. Ten môže na hrebeňoch v nárazoch a krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Britániu zasiahlo mimoriadne nepriaznivé počasie

V dôsledku nepriaznivého počasia sprevádzaného snežením a silným vetrom sa v Británii ocitlo v stredu bez dodávok elektrickej energie najmenej 24.000 odberateľov. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na prevádzkovateľa distribučnej sústavy Western Power Distribution (WPD). Bez dodávok elektriny zostalo podľa WPD 13.899 domácností v celej juhozápadnej a strednej časti Anglicka, ako aj 10.000 zákazníkov na juhovýchode krajiny.

Britská Agentúra pre životné prostredie (EA) vydala tiež 14 varovaní pred povodňami a 96 hydrologických výstrah, a to najmä na juhozápade a v strednej časti Británie. Predstaviteľ letiska v meste Birmingham varoval, že husté sneženie bude mať pravdepodobne vplyv na plynulosť leteckej dopravy. 

Husté sneženie spôsobilo na jednej z najfrekventovanejších britských diaľnic M1 - spájajúcej Londýn s Manchestrom - viacero dopravných nehôd, v dôsledku čoho sa začali vytvárať dlhé kolóny. Podľa britského hydrometeorologického ústavu zaznamenali na juhozápade Anglicka silný vietor, ktorý v grófstve Cornwall dosahoval v nárazoch až 80 kilometrov za hodinu. 

Hydrometeorologický ústav tiež vydal výstrahu 1. stupňa pre oblasť Midlands, metropolu Londýn a juhovýchod, severozápad a juhozápad Anglicka, ako aj grófstvo Yorkshire na severe Anglicka, kde všade sa očakáva intenzívny dážď alebo sneženie. Výstraha bude platiť do 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ). Meteorológovia tiež vydali varovanie pred poľadovicou, ktoré platí pre celú Britániu.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu