Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko zasiahli silné mrazy: VÝSTRAHA Budú pokračovať

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Nízke teploty budú na Slovensku v nočných a skorých ranných hodinách pretrvávať i naďalej. Meteorológovia v niektorých okresoch Prešovského, Košického, Žilinského a Banskobystrického kraja vydali výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

V niektorých lokalitách môže teplota klesnúť na 17 stupňov pod nulou. Výstraha platí do stredy 20. decembra do 8.00 h.

Naďalej platí i výstraha tretieho stupňa povodňovej aktivity na rieke Latorica a Bodrogu. Na Latorici v stanici Veľké Kapušany namerali o 9.30 h výšku hladiny 779 centimetrov a na Bodrogu v Strede nad Bodrogom 867 centimetrov. Vyplýva to z meraní, ktoré zverejnil SHMÚ na svojej webovej stránke. Hladinu zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity má rieka Laborec v Ižkovciach, o 9.30 h tam SHMÚ nameral 715 centimetrov. 

Ohrozené okresy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Noc z nedele (17.12.) na pondelok bola najchladnejšia v Banskobystrickom kraji, konkrétne na Horehroní. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

 "V Čiernom Balogu (Dobroč) teplota klesla až na -17,2 stupňa Celzia. Druhou najchladnejšou bola obec Dobrá Niva s minimom -13,5 stupňa C," uvádzajú meteorológovia.
Podľa SHMÚ stojí za povšimnutie, že na stanici Banská Bystrica (427 metrov nad morom) bolo minimum teploty vyššie ako v okolitých staniciach Sliač (313 metrov) a Slovenská Ľupča (378 metrov).

"Nejde však o nič nezvyčajné, minimá teploty sú na stanici Banská Bystrica bežne vyššie ako na okolitých staniciach, ktoré ležia v nižšej nadmorskej výške. Príčinou je, že studený vzduch je ťažší a postupne steká do dolín a kotlín, v ktorých je tak chladnejšie ako na priľahlých kopcoch," píše SHMÚ.

Slovensko zasiahli silné mrazy:
Zobraziť galériu (4)

Na niektorých miestach našej krajiny však bolo minulú noc veľa oblačnosti, niekde fúkal aj mierny vietor a navyše chýbal aj sneh. A práve preto bolo v Čaklove v okrese Vranov nad Topľou minulú noc minimum len na úrovni -1,2°C.

Takže rozdiel medzi najchladnejšou a najteplejšou stanicou (v rámci polôh do 900 m nad morom) na Slovensku bol počas noci z pondelka na utorok viac ako 18°C. Aj to dokumentuje aké ťažké je za niektorých situácií predpovedanie minimálnej nočnej teploty v našej krajine. (PB)
 
Viac o téme: ZimaPočasieVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu