Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodňová hrozba pre východné Slovensko: Hladiny dvoch riek výrazne stúpli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: polícia)

KOŠICE – Úroveň stavu vodných hladín na riekach Latorica a Bodrog na východe Slovenska zodpovedajúca 3. stupňu povodňovej aktivity trvá aj v utorok ráno. Na Latorici v stanici Veľké Kapušany namerali o 7.30 h výšku hladiny 780 centimetrov a na Bodrogu v Strede nad Bodrogom 867 centimetrov.

Hladinu zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity má rieka Laborec v Ižkovciach, o 7.30 h tam namerali 717 centimetrov. Pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy platí naďalej výstraha pred povodňami 3. stupňa. SHMÚ ju vydal v sobotu (16.12.) vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia. 

Výška hladín aktuálne kolíše zhruba na rovnakej úrovni, v priebehu pondelka (18.12.) sa menila len v centimetroch. Hasiči v súvislosti s hrozbou povodní podľa informácie z košického krajského operačného strediska nemuseli počas noci zasahovať.

Povodňová výstraha na východe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hladiny by mali klesať

Slovenský vodohospodársky podnik registruje zvýšené vodné stavy na hraničných vodných tokoch, na rieke Latorica vo Veľkých Kapušanoch a na Bodrogu v Strede nad Bodrogom, kde platí 3. stupeň povodňovej aktivity. "Predpokladáme, že hladina kulminuje - dosahuje maximálny stav a postupne bude klesať," uviedol v utorok hovorca SVP Pavel Machava.

Na Bodrogu a Latorici bola ráno ustálenosť pri vysokom vodnom stave, na ostatných tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles vodných stavov. "Počas zvýšených stupňov povodňovej aktivity pracujú naši zamestnanci v mimoriadnych službách a tiež je zvýšená hliadková činnosť. Počas tejto noci sme mali v teréne 70 pracovníkov a desať kusov techniky," informoval Machava.

V prevádzke sú podľa jeho slov prečerpávacie stanice vnútorných vôd - Stretávka, Jenkovce, Bežovce, Veľké Raškovce, Kamenná Moľva, Streda nad Bodrogom, Boľ, Čičarovce a Július, ktoré zabezpečujú prečerpávanie vnútorných vôd za účelom zníženia hladiny vody v kanálovej sieti.

Zvýšený prítok majú vodné nádrže, najmä Zemplínska šírava a Domaša. "Uvedené vodné nádrže plnia svoju funkciu a dokážu vodu bezpečne zachytiť. Zároveň vypúšťame z týchto vodných nádrží vyššie množstvá vody, ako je obvyklé. V prípade Zemplínskej Šíravy je to aktuálne 50 metrov kubických za sekundu, v bežnom režime to je šesť metrov kubických za sekundu," doplnil hovorca.

Výrazný vzostup vodných hladín na východe Slovenska zaznamenal SVP v uplynulých dňoch. Počas soboty (16.12.) kulminoval hraničný vodný tok Uh, keď hladina dosiahla úroveň 870 centimetrov (cm) v obci Lekárovce, pričom úroveň 3. stupňa povodňovej aktivity je stanovená na 800 cm. Počas nedele (17.12.) sa situácia upokojila a k dnešnému dňu je hladina pod úrovňou stupňov povodňovej aktivity. 

Pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy platí od víkendu výstraha pred povodňami 3. stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ju vydal vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia.

Viac o téme: PovodneHrozbaLaborecBodrog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu