Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie skúša Slovensko, pozor na lavíny: Tieto oblasti ohrozia aj povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Silný vietor previal novonapadnutý sneh v horských oblastiach na záveterné svahy, kde sa uložil vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. V týchto miestach je podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) možné mechanické uvoľnenie lavín.

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1600 metrov platí na nedeľu mierna lavínová hrozba, v nižších polohách Tatier, Veľkej a Malej Fatre horskí záchranári upozorňujú na malé nebezpečenstvo zosuvov snehu. HZS však v nasledujúcej perióde očakáva silný vietor na záveterných stranách svahov, čím stúpa pravdepodobnosť snehových zosuvov.

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené až hmlisto so slabým snežením, na hrebeňoch fúkal premenlivý vietor o sile v nárazoch miestami 72 kilometrov za hodinu. „Na spevnenom zamrznutom povrchu sa nachádza desať centimetrov nového prachového snehu,“ vysvetlil Sedlák a doplnil, že počas dňa počíta s postupným ustávaním sneženia.

V okresoch Michalovce, Trebišov a Sobrance hrozí povodeň

Na krajnom juhovýchode Slovenska hrozí povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 3. stupňa pre okres Michalovce, 2. stupňa pre okres Trebišov a 1. stupňa pre okres Sobrance.

Výstraha pred povodňami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Riziko povodne súvisí s množstvom spadnutých zrážok, nasýtenosťou povodí a výrazným vzostupom vodných stavov na ukrajinskej časti povodia. Vývoj situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Viac o téme: PovodnePočasieLavínyVýstrahaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu