Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú, veľké výstrahy: Čaká nás viac snehu, najvyššia hrozba povodní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ralf Hirschberger/dpa via AP)

BRATISLAVA - Vo východnej časti Slovenska môže v sobotu v polohách nad 300 m spadnúť 10 až 20 cm nového snehu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal pred snežením výstrahu 1. stupňa. Výstraha platí do 16.00 h pre okresy Košického a Prešovského kraja. V uvedených regiónoch sa taktiež môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky.

Pre niektoré okresy na východnom Slovensku platí aj výstraha pred povodňami. V okresoch Snina a Humenné vyhlásil SHMÚ hydrologickú výstrahu 1. stupňa, v prípade okresu Sobrance a povodia Roňavy v okrese Trebišov je to dokonca výstraha 2. stupňa.

Meteorológovia varujú, veľké výstrahy:
Zobraziť galériu (2)

Dôvodom je predpoklad vzostupu vodných hladín vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia.

Varovanie aj pre horské oblasti

Za poslednú noc napadlo vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách desať centimetrov nového prachového snehu na stabilizovanú tvrdú vrstvu snehovej pokrývky. Vo všetkých pohoriach Tatier v polohách nad 1600 metrov platí mierna lavínová hrozba, vo Veľkej a Malej Fatre trvá už niekoľko dní malé lavínové nebezpečenstvo.

Očakávaný silný vietor na záveterných stranách svahov však podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) zvyšuje pravdepodobnosť lavínových zosuvov. „Nový sneh je silným premenlivým vetrom previevaný na záveterné svahy do terénnych depresií a ukladaný vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov,“ vysvetlil Sedlák. Doplnil, že v týchto miestach je možné pri dodatočnom zaťažení mechanicky uvoľniť lavínu. V sobotu ráno fúkal na hrebeňoch hôr premenlivý vietor o sile v nárazoch do 72 kilometrov za hodinu. Počas dňa HZS očakáva oblačno až zamračené s postupným ustávaním sneženia.

Zaviedli najvyššiu výstrahu

Na krajnom východe Slovenska, na území, ktorým preteká Bodrog, hrozia povodne. Najvážnejšia situácia je v okrese Sobrance, pre ktorý Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal s platnosťou od 14.00 h výstrahu najvyššieho, 3. stupňa.

Aktualizované zvýšenie výstrahy súvisí s množstvom spadnutých zrážok, nasýtenosťou povodí a výrazným vzostupom vodných stavov na ukrajinskej časti povodia. Z tohto dôvodu vydal SHMÚ výstrahu pred povodňami aj pre ďalšie okresy pri východnej hranici Slovenska.

V okresoch Trebišov a Michalovce platí výstraha 2. stupňa, najnižší stupeň výstrahy pred povodňou pretrváva v okresoch Snina a Humenné. V uvedených piatich okresoch platí do 17.00 h výstraha SHMÚ pred intenzívnym dažďom. Vývoj situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Uh prekročil osem metrov: Vyleje sa v neskorých hodinách

V teréne sú mechanizmy a v obci Lekárovce a Pavlovce nad Uhom v okrese Sobrance boli vykonané preventívne protipovodňové opatrenia, aby vodohospodári minimalizovali prípadné škody. Machava konkretizoval, že išlo o vrecovanie cestných priepustov z dôvodu, aby sa voda nedostala na cestu. 

„Sme v pohotovosti, situáciu monitorujeme. V prípade potreby sme pripravení zasiahnuť. Kulminácia hladiny rieky Uh sa očakáva v neskorých večerných hodinách. V akej výške dôjde ku kulminácii, je v tejto chvíli ťažko odhadnúť,“ uviedol Machava. Podľa predpovede by v noci v tejto oblasti malo prestať pršať. S končiacim sa dažďom je predpoklad, že hladina začne postupne klesať. 

V prípade, že by výška vodnej hladiny vystúpila nad kritickú hranicu a hrozilo by, že bude spôsobovať škody v obci Lekárovce, Machava povedal, že sú pripravení v krajnom prípade nad obcou umelo prerušiť hrádzu. Voda by sa tak dostala do polí, obec by nebola priamo zasiahnutá a znížili by sa tým škody. Takéto riešenie považuje však za krajné a zatiaľ takáto prognóza nehrozí, zdôraznil hovorca. 

Viac o téme: ZimaHoryPočasieSneženieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu