Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Kysuciach postavia bytovku pre ľudí zo zhorenej ubytovne

Pri požiari ubytovne zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní.
Pri požiari ubytovne zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní. (Zdroj: TASR)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Na mieste ubytovne z unimobuniek pre sociálne slabých občanov v Kysuckom Novom Meste, ktorá v piatok zhorela, postavia novú murovanú bytovku. Rozhodli o tom dnes poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva.

Výstavba pavlačového domu s 24 bytmi, ktorá si vyžiada viac než 12 miliónov korún, by sa mala rozbehnúť do konca roka. Pri požiari ubytovne zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní. O strechu nad hlavou prišlo viac než šesť desiatok obyvateľov.

"Časť prostriedkov (na výstavbu) by sme chceli získať z poistnej udalosti. Neviem ešte, koľko to bude. Je možnosť získať časť prostriedkov aj zo Štátneho fondu rozvoja bývania," povedal novinárom primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel. Naznačil, že pomôcť by mohla i vláda.

Primátor zatiaľ nechcel špekulovať o termíne ukončenia výstavby novej ubytovne. Podľa neho je najdôležitejšie zohnať čo najrýchlejšie peniaze, aby sa mohli rozbehnúť práce na pavlačovom dome.

Zástupkyňa primátora Jana Svrčková poslancom povedala, že požiar spôsobil na ubytovni škody za približne sedem miliónov korún. Mesto pritom ešte spláca úver, ktoré si pred časom vzalo na výstavbu zariadenia z unimobuniek. Stavbu nových bytov by to však nemalo neohroziť.

Niektorí obyvatelia zo zhorenej ubytovne v minulých dňoch novinárom povedali, že už nechcú bývať na mieste požiaru. Spôsobovalo by im to podľa ich vyjadrení traumu. Svrčková dúfa, že keď nájomníci uvidia novú budovu, názor zmenia. Podľa nej mesto na pomoc pre postihnutých obyvateľov, ktorým zabezpečilo náhradné ubytovanie či stravu a odstraňovanie následkov požiaru, poskytne približne 240.000 korún.

Termín pohrebu obetí nešťastia ešte nie je známy. Totožnosť obhoretých tiel totiž zatiaľ nie je známa. Podľa hovorkyne krajskej polície v Žiline Jany Balogovej ich identifikácia potrvá dlhší čas, bližší termín si však netrúfla odhadnúť.

Požiar sa počtom mŕtvych zaradil k najväčším nešťastiam na Slovensku za posledné roky. Poranenia utrpelo deväť ľudí, niektorí boli krátko po ošetrení z nemocnice prepustení. Viac než šesť desiatok obyvateľov evakuovali. Podľa polície požiar nebol založený úmyselne. Polícia tak poprela tvrdenia časti rómskych obyvateľov bytovky, že oheň niekto založil z rasového motívu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu