Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Deň po obrovskej explózii: Ceny plynu išli hore, Taliansko vyhlásilo núdzový stav

Neďaleko hraníc so Slovenskom vybuchol v Rakúsku zásobník plynu. Zobraziť galériu (6)
Neďaleko hraníc so Slovenskom vybuchol v Rakúsku zásobník plynu. (Zdroj: SITA/AP/Nonstopnews)

BAUMGARTEN AN DER MARCH - Včerajší výbuch v rakúskom Baumgartene ovplyvnil nielen Slovensko, ale aj iné krajiny. Baumgartenský terminál je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu. Taliansko včera po prerušení vyhlásilo núdzový stav a ceny začali prudko stúpať aj v Británii. Okrem toho si výbuch vyžiadal jedného mŕtveho a 21 zranených. Medzi zranenými bol aj Slovák. Rakúske médiá informovali o možnej príčine.

Baumgartenský terminál je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. S ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov je toto zariadenie, uvedené do prevádzky v roku 1959, jedným z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Plynom zásobuje na príklad Nemecko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Taliansko.

Taliansko byhlásilo núdzový stav

Kvôli utorkovému požiaru bol uzavretý tranzit plynu do Rakúska cez Slovensko a prerušené boli dodávky ruského plynu do Talianska či Chorvátska. Taliansko bolo dokonca nútené vyhlásiť stav núdze. Správa o výbuchu sa odrazila aj v prudkom raste cien plynu.

Neďaleko hraníc so Slovenskom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Nonstopnews)

 Veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť prudko vzrástli, upozornila agentúra Reuters. V Taliansku ceny na veľkoobchodnom trhu s dodávkou budúci deň stúpli o 215 percent na rekordných 75 eur za megawatthodinu. V Británii, ktorá má najväčší európsky plyn s trhom, sa cena plynu s okamžitým dodaním zvýšila o 35 percent na 92 ​​pencí za termálnou jednotu, najviac od roku 2013.

Je známa prvá možná príčina

Prvou možnou príčinou výbuchu bol podľa rakúskych médií nový kontajter. K výbuchu podľa rakúskeho denníka malo prísť potom, čo do prevádzky uviedli nový zásobník. Do prevádzky ho uviedli v pondelok a práve 32-ročný bezpečnostný externý spolupracovník, ktorý pri výbuchu prišiel o život, robil technickú kontrolu. Keďže neregistroval žiadny pokles tlaku, mali ho uviesť do plnej prevádzky. To bol dôvod, prečo sa muž nachádzal pri zásobníku. Polícia sa zatiaľ k príčinám oficiálne nevyjadrila, chce počkať až na DNA test nebohého muža.

Tranzity plynovodu už obnovili

Všetky tranzitné linky hlavného rakúskeho plynovodu boli pred polnocou obnovené. Uviedol to dnes riaditeľ prevádzkovateľskej spoločnosti Gas Connect Austria. "Môžem potvrdiť, že sme v utorok pred polnocou znova sprevádzkovali všetky tranzitné linky a že fungujú na 100 percent," povedal Harald Stindl rakúskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti ORF.

Deň po obrovskej explózii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ronald Zak)

Slovenská plynovodná spoločnosť Eustream prerušila prepravu plynu do Rakúska. "V dôsledku udalosti v Rakúsku sme upravili tranzitný režim našej siete, aby sme plne zaistili jej bezpečnosť, a prerušili sme tranzit do Baumgartenu," uviedol hovorca spoločnosti Eustream. Presmerovaním dodávok plynu sa snaží výpadky nahradiť ruský plynárenský gigant Gazprom.

Medzi zranenými aj Slovák

Medzi ľahko zranenými po výbuchu plynového terminálu vo východorakúskom meste Baumgarten an der March je šesť cudzincov. Informovala o tom dnes agentúra APA. Vyšetrovanie príčin výbuchu a následného mohutného požiaru stále pokračuje.

Deň po obrovskej explózii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Explózia plynového terminálu si vyžiadala jedného mŕtveho a 21 zranených. Niektoré zdroje dnes uviedli, že zranených je až 40 ľudí. Mŕtvý je podľa informácií polície občanom Rakúska. Jeho totožnosť bude stopercentne potvrdená po teste DNA, povedal APA policajný hovorca Heinz Holub. Deník Kurier informoval, že ide o 32-ročného pracovníka technického dozoru, informáciu potvrdila aj polícia. Explóziu podľa rakúskej polície spôsobili zrejme technické príčiny.

Deň po obrovskej explózii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zranenie utrpeli predovšetkým Rakúšania, medzi ľahko zranenými je podľa prevádzkovateľa terminálu ale aj šesť cudzincov vrátane jedného Slováka. Medzi ostatnými ľahkozranenými sú podľa rakúskej polície ôsmi cudzinci vrátane Slováka -  dvaja Srbi a Rumun, Maďar, Poliak a tiež jeden Američan.

Ľudia očakávali katastrofu

Výbuch otriasol zariadením neďaleko hraničnej rieky Moravy ráno. Ohnivý stĺpec a dymový mrak bolo vidieť z ďalekého okolia. Polícia oznámila, že príčiny boli technického rázu, vyšetrovanie je stále na začiatku. Popoludní sa následný požiar zariadenie podarilo uhasiť. Škody sa obmedzili na areál terminálu, kde bolo zničených niekoľko budov a vozidiel.

Deň po obrovskej explózii:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/RKNÖ/Mötz)

Exploze v úterý ráno bola taká silná, že niektorí ľudia v blízkom okolí sa domnievali, že ide o zemetrasenie alebo leteckú katastrofu. "Tlaková vlna vyrazila do môjho obchodu," citovala APA jedného z obyvateľov baumgartenského mesta Wolfganga Reisela. Hmotné škody sa však obmedzujú na areál plynových staníc, ktoré sú obklopené poli a lesmi.

"Počul som mohutnú explóziu a spočiatku som si myslel, že by to mohlo byť letecké nešťastie. Potom som videl ten nesmierny stĺp plameňov," povedal agentúre AFP jeden z miestnych obyvateľov zo slovenskej strany hranice. 

Viac o téme: VýbuchRakúskoBaumgarten an der MarchEplosion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu