Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na Slovensku úraduje bláznivé počasie: To najhoršie sa na nás ešte len valí, MAPA ohrozených miest

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (16)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: FB/zelená vlna)

BRATISLAVA - Silný nárazový vietor zamestnal hasičov najmä na strednom a východnom Slovensku. Na Chopku dosahoval vietor silu orkánu. Meteorológovia varujú pred vetrom, poľadovicou a snehovými jazykmi.

Silný vietor poškodil vianočný strom na Námestí sv. Trojice v Stupave. Ten sa pod náporom vetra zlomil v kmeni. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti. Pracovníci stupavských Verejnoprospešných služieb strom zabezpečili. "Po orezaní a skrátení ho osadia v priaznivejšom počasí, pravdepodobne v utorok (12.12.), späť na svoje pôvodné miesto," informuje samospráva.

Cestu zablokovali popadané stromy

Záchranári Horskej záchrannej služby v Západných Tatrách pomáhali v nedeľu podvečer posádkam áut, ktoré na ceste medzi Zverovkou a Zubercom zablokovali popadané stromy. Stromy popadali pod vplyvom silného vetra a zablokovali viaceré vozidlá, čím bola ohrozená bezpečnosť posádok. "Pätnásť osôb, vrátane detí, záchranári evakuovali z áut a noc prečkali v Dome HZS na Zverovke. Cestu sa spoločnými silami záchranných zložiek podarilo sprejazdniť až v ranných hodinách," uviedla HZS.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Kalamita v Jasnej

Zamestnanci strediska Jasná Nízke Tatry v týchto chvíľach pracujú na odstránení následkov veternej kalamity, ktorá v nedeľu večer zasiahla Chopok. Vietor pováľal stromy na zjazdovky a parkoviská, v stredisku evidujú poškodené snežné delá aj zabezpečovacie systémy na lanových dráhach. Hovorkyňa Tatry Mountains Resort (TMR) Zuzana Fabianová pre TASR uviedla, že vzhľadom na stále silnejúci nárazový vietor sa škody môžu zvyšovať. „Dnes sú lanovky a zjazdovky v celom stredisku mimo prevádzky, v záujme bezpečnosti, nakoľko hrozí riziko padania stromov, upozorňujeme návštevníkov, aby do strediska nejazdili,“ povedala.

Momentálne ešte nie je s určitosťou jasné, kedy bude stredisko pripravené na opätovné spustenie prevádzky, no v prípade zlepšenia počasia sú vyhliadky pozitívne. „Ak nebude pretrvávať nárazový vietor a my dokážeme odstrániť všetky následky a škody, v utorok by mohol byť v stredisku obmedzený režim prevádzky a v stredu by Jasná mohla byť opäť v plnej prevádzke,“ vysvetlila hovorkyňa. Informácie o aktuálnom vývoji situácie budú priebežne aktualizované prostredníctvom strediskových webstránok.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: webkamera TMR)

Hasiči v plnom nasadení

Od včerajšieho večera boli k najvyššiemu počtu technických udalostí vyslaní hasiči v Žilinskom kraji. Tí zasahovali v súvislosti s mimoriadne silným nárazovým vetrom celkom 20-krát, a to vo väčsine prípadov kvôli popadaným stromom, ktoré spadli na cestnú komunikáciu, drôty elektrického vedenia a zaparkované vozidlá. Informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchraného zboru Zuzana Farkasová.  

V jednom prípade boli hasiči po siedmej hodine večer vyslaní na Čutkovskú ulicu v Ružomberku, kde sa pod náporom vetra zrútil približne 30 metrový vianočný stromček. Našťastie, nikto neutrpel zranenia. V Žilinskom kraji zasahovalo celkom 37 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Žilinský kraj
V Prešovskom kraji zasahovalo 22 príslušníkov pri 8 udalostiach, v Trenčianskom a Košickom kraji bola pomoc potrebná pri 4 technických udalostiach a celkom zasahovalo 25 hasičov (v Trenčianskom kraji 13, v Košickom kraji 12 hasičov). Vo väčsine prípadov išlo o popadané stromy. 

Hasiči na Liptove odstraňovali popadané stromy hneď v niekoľkých postihnutých oblastiach. Veterná smršť najviac zasiahla Demänovskú Dolinu, kde bolo neprejazdných hneď niekoľko úsekov, cestu museli dokonca na chvíľu uzatvoriť. Podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej zasahovali hasiči až do 22.15 h, aby situáciu dostali pod kontrolu. „Cesta je momentálne sprejazdnená, pri niektorých chatách ešte zostalo niekoľko popadaných stromov, ktoré si vyžadujú použitie inej techniky. Určite vzniklo aj viacero škôd na majetku, pretože padajúce stromy poškodili aj autá,“ povedala pre TASR. Doplnila, že hasiči večer zasahovali aj vo Vyšnej Boci, kde boli nahlásené dve udalosti.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

„Na cestách I/72 Čertovica - Kráľová Lehota je na vozovke čerstvý sneh hrúbky päť až desať centimetrov,“ informovala SSC. Pozor si treba dať na horskom priechode Huty, kde je na ceste zľadovatený sneh do troch centimetrov.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Na Chopku orkán, extrémne podmienky

V nedeľu večer zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav na Chopku extrémne vysokú priemernú rýchlosť vetra o sile orkánu, ktorá zapríčinila kalamitný stav v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Tatry mountains resort (TMR) Zuzana Fabianová, severná aj južná časť strediska bude v pondelok uzatvorená. "Pracujeme na odstraňovaní následkov včerajšej večernej kalamity," ozrejmila Fabianová a dodala, že práce sú obmedzené pretrvávajúcim nárazovým vetrom, pričom hrozí riziko padania stromov aj počas pondelka. Hovorkyňa doplnila, že bude informácie aktualizovať podľa vývoja situácie.

Informácie z facebookovej stránky SHMÚ hovoria o tom, že momentálne podmienky na Chopku sú extrémne. Stále je tam aj pomerne silný mráz s teplotou v čase orkánu mínus 14,5 stupňa Celzia, čo predstavuje pocitovú teplotu mínus 32 stupňov Celzia. Veľmi silný vietor bude na horách podľa informácií SHMÚ aj v utorok.

Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Horská záchranná služba (HZS) očakáva v priebehu pondelka na horách silný vietor, ktorý by mal popoludní dosahovať v najvyšších polohách silu víchrice. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí pre vyššie polohy tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách a v ostatných pohoriach pretrváva mierne nebezpečenstvo.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie HZS pripadlo za poslednú periódu až 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý bol previaty a uložil sa na záveterné svahy. Snehová pokrývka na horách má formu nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. "V týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sú možné aj spontánne lavíny," upozornil Sedlák a dodal, že pravdepodobnosť zosuvov snehu sa vplyvom silnejúceho vetra zvyšuje.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Silný vietor na celom Slovensku

Na hrebeňoch Tatier platí výstraha tretieho stupňa pred vetrom. Vydal ju Slovenský hydrometeorologický ústav, a to pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Vietor tu môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 - 185 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo, upozorňuje SHMÚ na svojej webovej stránke.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

So silnejším vetrom však treba počítať v najbližších dňoch na celom území Slovenska. Druhý výstražný stupeň platí pre niektoré severnejšie okresy stredného Slovenska. Konkrétne ide o okresy Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Banská Bystrica, kde by mohol vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 km/h. Pre zvyšok územia platí prvý stupeň výstrahy.

Vietor ale nie je jediný, ktorý potrápi územie Slovenska. V pondelok si treba zároveň v Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji dávať pozor aj na poľadovicu a vytváranie snehových jazykov a závejov. 

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Cesty sú zjazdné

V súčasnosti by mali byť všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na strednom a východnom Slovensku je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Obdobná situácia je aj na viacerých horských priechodoch s čerstvým, utlačeným alebo zľadovateným snehom, sú však zjazdné.

Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje na zľadovatený sneh v okolí Stakčína (okres Snina) a snehové jazyky a záveje vo vyšších polohách v okresoch Prešov, Sabinov, Poprad, Kežmarok a Levoča. Pre vozidlá nad desať metrov sú uzatvorené horské priechody Vernár, Donovaly, Šturec, Šútovce a Vrchslatina a tiež cesta II/529 smerom do Brezna.

Predpoveď počasia na celý týždeň

PONDELOK - Cez naše územie postupuje ďalej na severovýchod teplý front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva z Beneluxu nad juh Škandinávie. Za ním k nám od juhozápadu začína prúdiť veľmi teplý vzduch.

Bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo dážď so snehom, vo vysokých polohách sneženie. Dopoludnia na strednom a východnom Slovensku miestami aj v nižších polohách sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok a lokálne aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Dopoludnia ojedinele tvorba poľadovice alebo snehových jazykov. 

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota 3 až 8, na západe územia a miestami aj na juhu stredného Slovenska 9 až 14 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 stupne Celzia. Prevažne južný vietor 6 až 14, v nárazoch miestami okolo 18 m/s (20 až 50, nárazy 65 km/h). Na hrebeňoch hôr víchrica až orkán. V Banskobystrickom kraji v nižších polohách väčšinou len slabý vietor. Predpokladané množstvo zrážok - do 7 mm, na strednom Slovensku ojedinele okolo 15 mm/ vo vysokých polohách do 15 cm snehu.

UTOROK - Z Beneluxu sa premiestni až nad Fínsko stred tlakovej níže. S ňou spojený studený front postúpi od západu nad naše územie, ale pred ním k nám bude ešte od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Bude polojasno až oblačno a len ojedinele slabý dážď, vo vysokých polohách sneženie. Cez deň na západnom a strednom Slovensku pribúdanie oblačnosti a tu miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Bude veľmi teplo.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na západnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska 12 až 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 9 až 14, v dolinách a kotlinách ojedinele okolo 7 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne južný vietor 4 až 14 m/s (15 až 50 km/h), v nárazoch do 20 m/s (70 km/h), na horách búrlivý vietor až silná víchrica. Cez deň slabnutie vetra a v západnej polovici územia zmena smeru na západný.

STREDA - Cez našu oblasť prejde smerom na východ studený front a v chladnejšom vzduchu sa k nám od juhozápadu prechodne rozšíri výbežok vyššieho tlaku. Bude oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách, neskôr od západu už od stredných polôh, sneženie.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Cez deň zrážky už len miestami, a to najmä na východe, a popoludní v západnej polovici územia prevažne polooblačno. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 2 až 7 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý, na juhozápade a juhovýchode prechodne severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

ŠTVRTOK - Nad strednou Európou sa opäť prehĺbi oblasť nízkeho tlaku vzduchu so stredom
nad južnou Škandináviou. S ňou spojené frontálne rozhranie postúpi od západu 
až do našej oblasti.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Bude polooblačno, postupne od západu až zamračené a miestami dážď alebo prehánky, od stredných polôh sneženie. Najnižšia nočná teplota 0 až -6 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 1 až 7 stupňov Celzia.

PIATOK - V rozsiahlej brázde nízkeho tlaku zasahujúcej od severu cez strednú Európu až nad Stredomorie sa bude nad našou oblasťou vlniť frontálne rozhranie. Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď, od vyšších, na západe a v Žilinskom kraji miestami už aj v nižších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 st. Najvyššia denná teplota 1 až 7 stupňov Celzia.

Na Slovensku úraduje bláznivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

 

Viac o téme: ZimaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu